Business and General Aviation Association of Romania

News

  • 05 Dec 2017 12:29 PM | Anonymous

    A aparut un nou tip de ”taxiuri zburatoare” care nu dispun de pilot. Acest tip de aeronave dispun  de decloare pe verticala, poarta numele de eVTOL. Este, practic o drona pentru pasageri ce se conduce automat. Este construita folosind sistemul blockchain, blockchain reprezinta  tehnologia care stapaneste si bitcoinul. VIMANA foloseste blockchain pentru a preveni avioanele de a intra in coliziune unele cu altele. VIMANA dispune de inteligenta artificiala. Aceasta aeronava are o raza de acoperire de 550 de mile si poate sustine pana la 900 de kg.

     Dar VIMANA nu este singura companie care foloseste drone pentru a transporta pasageri, Uber a semnat un contract cu NASA pentru a ajuta la crearea unui sistem de trafic aerian, iar testarile pentru acest tip de ” masini zburatoare” sunt preconizate sa inceapa undeva in 2020. Si alte companii sunt interesate de acest sistem de drone, precum Airbus, Italdesign sau Lilium.


  • 04 Dec 2017 7:17 PM | Anonymous

    ROMATSA a publicat a doua ediţie a hărţii VFR în Regiunea de Informare a Zborurilor (FIR) Bucureşti care va fi valabilă începând cu 9 noiembrie 2017, după ce prima ediție a fost elaborata la ințiativa Aircraft Owners and Pilots Association of Romania, ROMATSA răspunzând pozitiv și lansând harta VFR. Felicitāri și mulțumim pentru efort!

    Faţă de prima ediţie, aceasta a 2-a ediție a fost actualizată prin adăugarea de modificări la rutele VFR din TMA NAPOC şi de noi zone antigrindină.
    Harta a fost proiectată pentru a răspunde cerinţelor navigaţiei aeriene la vedere pentru operări cu viteză redusă, pe distanţe scurte sau medii, la altitudini joase şi medii.

    De asemenea, harta VFR poate fi utilizată pentru iniţierea în pilotaj şi instruirea în navigaţia aeriană.
    Aceasta cuprinde teritoriul naţional al României, precum şi zona de deasupra Mării Negre pentru care România este responsabilă de furnizarea serviciului de trafic aerian.

    Preţul de achiziţionare este de 13 EURO (set de 4 hărţi) şi 5 EURO pentru fiecare hartă.
    Mai multe informaţii, privind achiziţionarea, se pot găsi pe site-ul www.aisro.ro


  • 04 Dec 2017 1:19 PM | Anonymous

    Începând cu anul 2010, FAA a inițiat o revizuire națională a aeroporturilor generale aviatice, rezultând două rapoarte, Aeroportul de Aviație Generală: Un activ național emis în mai 2012 și ASSET 2 emis în martie 2014.


    Aeroportul de Aviație Generală esteun studiu care a durat 18 luni al celor aproape 3000 de aeroporturi, heliporturi și baze hidroavionale generale identificate în Planul Național al Sistemelor Integrat de Aeroporturi (NPIAS) al FAA. Această analiză detaliată evidențiază pentru publicul călător rolul central pe care îl au aeroporturile de aviatie generala în societatea și economia americană. De asemenea, studiul aliniază aeroporturile din AG în patru categorii - naționale, regionale, locale și de bază - pe baza nivelurilor de activitate existente. Noile categorii captează mai bine funcțiile lor diverse și contribuțiile economice pe care aeroporturile AG le fac comunităților și națiunii.

    Aircraft Owners and Pilots Association of Romania, o asociație de renume național și internațional, promoveaza economia, siguranța și popularitatea zborului, concentrându-se pe promovarea și dezvoltarea aviației generale în Romania. 

    De asemenea, Aircraft Owners and Pilots Association of Romania susține și subliniază de fiecare dată, rolul aeroporturilor de aviatie generala și al dezvoltării aviației generale pentru societatea și economia romanească.


  • 04 Dec 2017 1:07 PM | Anonymous

    Știați că adesea accidente mortale din aviație sunt cauzate de pierderea controlului în timpul zborului? Multe dintre aceste pierderi de accidente de control sunt cauzate de factorii legați de eșecul motorului. Între 2001 și 2010, erorile de întreținere a motorului au fost identificate ca un factor care a contribuit la 35 din cele 70 de accidente alese aleatoriu.

    Motorul tau respecta standardele generale?

    Motorul tău este pulsul  avionului tău, iar când zbori, cu siguranță vrei să o faci fără nici un efort. Se întâmplă numeroase accidente - complet inutile - deoarece întreținerea importantă a fost ignorată sau efectuată necorespunzător. De câte ori am auzit despre un accident sau o aterizare de urgență din cauza unei indicații de defecțiune a motorului sau, mai rău, a unei defecțiuni a motorului?

    Verificati daca suneti in siguranta, asigurandu-va ca inima avionului dumneavoastra functioneaza la capacitatea maxima si corespunzatoare . . Întreținerea corectă a motorului, post-întreținere, pre-zboruri avansate și monitorizarea performanțelor motorului pot contribui în mare măsură la eliminarea consecințelor inutile, incomode, scumpe și potențial fatale.

    Practici bune de întreținere:

    -Să cunoști avionul tău și mecanicul tău

    - Lucrați cu mecanicul pentru a vă asigura că avionul este operat și întreținut corespunzător. Examinați rezultatele inspecției și discutați cu mecanicul dvs. despre toate directivele de navigabilitate și buletinele de service aplicabile.

    Nu ignora întreținerea regulată

    - Nu poți să te culci pe o uerche când te afli într-o aeronavă. Trebuie să aveți toate părțile avionului funcționale și in buna stare de functionare.

    -Respectați toate intervalele de inspectie tehnica periodica recomandate de producător.

    -Schimburile de ulei sunt recomandate la cincizeci de ore pentru majoritatea motoarelor cu piston aspirat normal.

    -Motoarele cu turbocompresie trebuie supuse schimbărilor de ulei mai frecvent.

    -Verificați filtrul de ulei la fiecare schimbare a uleiului.

    L-a fiecare schimbare de ulei, efectuați o verificare a compresiei și verificați temporizarea magnetului, bujiile și sistemul de evacuare.

    I-ntretineri avasate de mentenanta inaintea zborului:

    Problemele legate de întreținere - și eșecul pilotului de a le prinde - pot avea consecințe dezastruoase.

    După efectuarea operațiunilor de întreținere, asigurați-vă că efectuați o verificare prealabilă care depășește norma normală înainte de a vă relua zborul.

    Uită-te la istoricul întreținerii avionului tău. Elaborați o listă de verificare suplimentară, dacă este necesar, și folosiți această listă de verificări de fiecare dată când avionul a avut întreținere.

    Familiarizați-vă cu controalele sau sistemele de zbor înainte de întreținere, astfel încât să puteți observa anomalii mai târziu.

    Revizuiți TOATE înregistrările avionului dvs., inclusiv chitanțele, comenzile de lucru, formularele FAA 337 (formulare majore de reparare și modificare) și aprobarea etichetelor de returnare la serviciu (formularul 8130-3). De asemenea, localizați orice date despre certificatul de tip suplimentar (STC).

    Vorbește cu mecanicul tău despre munca pe care a făcut-o în avionul tău. Acordați o atenție deosebită componentelor sau sistemelor care au suferit reparații.

    Fiți pregătit să renunțați la decolare dacă ceva nu merge bine sau nu vă simțiți bine.

    Monitorizarea performanțelor motorului:

    Veți primi feedback imediat de la indicatori de viteză, indicatori de atitudine, indicatori de unghi de atac, manometre de presiune, valori RPM și contoare de forță G. Veți putea afla dacă limitările de proiectare au sau urmează să fie depășite. Aceste informații sunt disponibile - în timp real - la fiecare zbor.

    Dispozitivele de diagnosticare a motorului au multe forme diferite. O versiune este setul de testare extern, care este atașat la prizele de aprindere și determină funcționalitatea sistemului. Un kit de testare bun poate verifica compresia motorului, magneto, cabluri de aprindere, calendarul motorului și multe altele.

    Sistemele de gestionare a datelor ale motorului vin într-o varietate de forme și sunt oferite de multe companii diferite. Aceste dispozitive monitorizează motorul în timp ce vă concentrați asupra zborului pe aeronavă. Acestea vă pot măsura amestecul și temperatura gazului de eșapament (EGT) pentru a optimiza operațiile de tip "peak-of-peak". Unele sisteme oferă chiar și programe de interpretare și / sau oferă analize profesionale ale datelor dvs.

    Un control digital / electronic al motorului (D / EEC) reglează funcția sistemului de injecție pentru a asigura că motorul oferă puterea de care are nevoie. O unitate de control a motorului citește mai mulți senzori și apoi ajustează motorul printr-o serie de actuatoare. Senzorii includ unul pentru fluxul de aer, răcirea motorului, poziția accelerației și debitul de combustibil.

    Mesaj din partea administratorului FAA Michael P. Huerta:

    FAA și industria colaborează pentru a preveni accidentele de pierdere a controlului (LOC) și a salva vieți. Vă puteți ajuta să faceți o diferență prin aderarea la campania #Fly Safe. În fiecare lună pe FAA.gov, oferim piloților soluțiile de pierdere de control dezvoltate de o echipă de experți - dintre care unele reduc deja riscul. Sper că ne veți alătura în acest efort și vom răspândi cuvântul.. Știu că putem reduce aceste accidente lucrand împreună ca o comunitate.

    Mai multe despre pierderea controlului:

    Factorii care contribuie pot include:

    -Slaba judecata sau luarea deciziilor aeronautice

    -Eșecul de a recunoaște un stand aerodinamic sau de spin și a efectua acțiuni corective

    -Insuficiența intenționată de a respecta reglementările

    -Nerespectarea vitezei aerului

    -Nerespectarea procedurii

    -Inexperiență și competență pilot

    -Utilizarea de droguri interzise,sau alcool.

    Știați?

    În 2016, 413 de persoane au murit în 219 accidente aviatice generale.

    Pierderea controlului a fost prima cauză a acestor accidente.

    Pierderea controlului are loc în toate fazele de zbor. Se poate întâmpla oriunde și în orice moment.

    Există un accident fatal care implică pierderea controlului la fiecare patru zile.


  • 04 Dec 2017 12:05 PM | Anonymous

    Această secțiune abordează riscuri importante de siguranță în aviația generală. Mai multe riscuri vor fi abordate începând cu pierderea controlului în zbor (LOC-I).

    Pentru fiecare tip de risc, o fișă informativă și date complementare descriu importanța subiectului, iar diverse materiale nereglementate oferă sfaturi pentru a reducerea riscului și  evitarea un accident.

    Materialul include broșuri și broșuri de siguranță, videoclipuri, postere și buletine de informare privind siguranța (SIBs). Materialul a fost elaborat de EASA, de Strategia europeană de siguranță (ESSI), de autoritățile aviatice naționale, de asociații, de industrie și de alte părți interesate. Familiarizarea cu acest material vă va ajuta să rămâneți în siguranță și să vă bucurați de zborul dvs.

    Pierderea controlului în timpul zborului reprezinta pierderea controlului aeronavei, sau chiar devierea de traiectoria de zbor propriu-zisa. Pierderea controlului in timpul zborului reprezinta o deviere a traictoriei initiale.

    Accidentele LOC-I sunt rezultate  adesea din incapacitatea de a  preveni sau a se recupera dupa o pierdere. Pierderea controlului rezulta  din gestionarea defectuoasă a energiei și a atitudinii, degradarea performanțelor aerodinamice din cauza, de exemplu, glaciării sau defectelor structurale, problemelor legate de greutate și echilibru, turbulențelor, forfecării vântului și vremii nefavorabile (care afectează fluxul de aer).

    Pierderea controlului poate rezulta din factorii care afectează performanța pilotului, precum intrarea accidentală în Condițiile Meteorologice ale Instrumentului (IMC) de către piloții calificați fără reguli de zbor (IFR) care duc la dezorientarea spațială și iluzii perceptuale (de exemplu, cu referințe vizuale slabe).

    Pierderea controlului poate rezulta, de asemenea, din intrările de control manuale necorespunzătoare sau din gestionarea slabă a automatizării, adesea ducând la "surprize de automatizare". Esecul rezultat in urma imposibilitatii de redresare poate provoca stres. Stresul se poate dezvolta de-a lungul timpului și poate reduce performanțele manuale și mentale atât de mult încât piloții se pot bloca  la controale sau pot repeta acțiunile de recuperare necorespunzătoare.

    Ce reprezinta pierderea controlului in aviatia generala?

    Pierderea controlului În timpul zborului este cel mai frecvent și mai mortal tip de accident în aviatia generala.  Există aproximativ 37 de accidente fatale LOC-I pe an în Europa, ceea ce duce la pierderea în medie a 67 de persoane în fiecare an datorită LOC-I (numai pentru aeronavele cu aripă fixă), iar faza de decolare și aterizare este deosebit de riscantă.




  • 04 Dec 2017 11:31 AM | Anonymous

    Southwest Airlines a sărbătorit primul său zbor "fără pilot", cu un echipaj complet de sex feminin, format din doi piloți și patru însoțitori care efectuează o călătorie între orașele St Louis și San Francisco, California.

    Southwest este a treia companie aeriană americană și cea de-a șaptea cea mai mare companie din lume, cu aproximativ 49.000 de angajați. În Marea Britanie, piloții de sex masculin depășesc piloții de sex feminin de la 16 la 1, ajungând la 33 la 1 la cea mai mare companie de vacanță a națiunii, Thomson.

    Scriind in The Independent in acest an, Simon Calder a spus: "Cand am verificat diferentele de gen din cabina aeronavelor  in urma cu trei luni, comparandu-le cu toate companiile aeriene lider care stau la dispozitia pasagerilor britanici, am remarcat un sablon destul de consistent: la British Airways, easyJet, Monarch și Ryanair, doar 6% din echipaj sunt femei. "

    El a remarcat, de asemenea, că doar un zbor din aproximativ 300 de zboruri către și din Marea Britanie este efectuat de două femei; 17 dintre ele au un pilot barbat și o femeie; iar restul de 282 sunt operațiuni cu două persoane.

    631/5000

    În luna martie a acestui an, un echipaj complet feminin a devenit primul din Egipt pentru a pilota un avion, Egiptair dispunând de două zboruri cu personalul de sex feminin către Abu Dhabi și Kuwait din Cairo. Acest lucru a venit ca urmarea  unui zbor pilot al echipajului pilot de la Royal Brunei Airlines către Arabia Saudită în 2016. În 2012, Sharifah Czarena Surainy Syed Hashim, care a condus zborul din Arabia Saudită din 2016, a declarat: "Pentru un pilot , oamenii văd în mod normal acest lucru ca o ocupatie dominata de barbati”. Ca femeie, o femeie din Brunez, este o realizare atât de mare. Chiar arată ca generația mai tânără sau fetele, mai ales pot realiza ceea ce isi doresc cu adevarat.


  • 04 Dec 2017 11:14 AM | Anonymous

    Bye Aerospace este pregătită pentru etapa următoare după un test reusit cu celule solare la suprafata solului.

    Celulele solare SolAero au fost instalate cu succes pe prototipul vehiculului aerian fără pilot ("UAV"), "StratoAirNet" Bye Aerospace. A fost testat la sol pe ambele aripi ale prototipului inițial pentru un UAV solare-electric avansat, cu o înălțime medie, de lungă durată. 


    StratoAirNet este o construcție ușoară din compozit de carbon și a eficientă din punct de vedere aerodinamic. UAV solare-electric are o incarcatura neta de până la 70 lbs. și "oferă o capacitate semnificativă a clienților cu senzori multiple la altitudini de până la 35.000 de picioare."

    Pentru a evita restricțiile privind spațiul aerian FAA care, de obicei, încetinesc dezvoltarea și desfășurarea încărcăturii utile, prototipul inițial StratoAirNet 15 (cu o aripă de 15 metri) va fi opțional pilotat. Cu un pilot-test în aeronavă, testarea se realizează într-un ritm mai rapid, cu risc redus, inclusiv: maturitatea sistemului solar, baterie și propulsie, evaluarea performanțelor zborului preliminar și optimizarea controlului automatelor.

    "SolAero este un partener de afaceri și de inginerie în toate sensurile cuvântului", a spus George Bye, CEO al Bye Aerospace. "Odată cu finalizarea testelor solului pentru celulele solare de pe aripi, putem trece la următoarea etapă de asamblare si testare.

    Aircraft Owners and Pilots Association of Romania a observat un trend ascendent în dezvoltarea aparatelor electice și , de aceea, aduce în atenția dvs detalii despre cat mai multe proiecet ce avanseaza.

  • 04 Dec 2017 11:13 AM | Anonymous

    Agenția guvernamentală va ajuta compania de transport urban să dezvolte sisteme de management al traficului.

    Transportatorul terestru Uber a colaborat cu NASA printr-un Acord de Spațiu pentru a-și da seama cum să introducă în mod sigur conceptul său de transport al călătorilor urbani pe calea aerului. UberAir intenționează să utilizeze vehicule ușoare, VTOL, pentru a transporta rapid pasagerii de la o locație la alta, ocolind blocajul de trafic care a devenit obișnuit în multe orașe mari. NASA contribuie la dezvoltarea sistemelor de management al traficului pentru acest nou concept de taxi aerian. Acordul a fost anunțat la Summit-ul web de la Lisabona, Portugalia.


    Jeff Holden, directorul de produs al companiei Uber, susține că UberAir va fi complet operațional până în 2023 printr-o opțiune pe aplicația Uber, permițând călătorilor să rezerve zboruri împreună cu transportul la sol. Uber intenționează să lanseze o fază de testare a UberAir în Dallas și Los Angeles în 2020.

    Compania nu intenționează să construiască propriile avioane. Holden a spus că Uber lucrează acum cu cinci producători diferiți pentru a dezvolta o platformă viabilă pentru UberAir. Una dintre aceste companii este producătorul sloven de aeronave ușoare Pipistrel.

    Nu este clar încă dacă vehiculele UberAir vor fi echipate cu sau fără pilot. Platformele care ar putea să sprijine acest tip de concept de taxi aerian ar trebui, de asemenea, să fie aprobate de FAA, proces care probabil va dura mai mult de doi ani.

    Aircraft Owners and Pilots Association of Romania v-a mai informat despre intenția Uber  pe parcursul ultimelor luni, urmand ca de fiecare data cand aflăm noutăți să le împărtășim cu dvs.


  • 29 Nov 2017 1:11 PM | Anonymous

    Domnul Dorinel Visioiu subliniaza deficientele sistemului de meteo, mai ales prin reglementarile Europene si nationale, faptul ca hartile sunt emise la intervale de timp mari, 3, 6 12 h, faptul ca formatele de METAR si TAF sunt imbatranite si neschimbate in ultimii 40 de ani,  ca nu exista inca standarde pentru hartile color, AWOS este limitat in a descoperi CB si Freezing Rain, si cea mai importanta dupa noi, ca nu exista o conexiune in cabina pentru a fi transmise toate datele pilotului sub forma grafica.

    Desgur ca asteptam cu interes implementarea ADS-B-ului , pentru aviatia generala care va facilita transferul de date intre aparatele de zbor si sol.

    Revenim insa cu mentiunea ca azi avem dispobil , prin anumiti operatori date prin satelit, pentru sistemul Garmin ce este foarte popular in aviatia generala, folosit intens de avioane precum Cessna, Cirrus , Piper, Diamond, dar Romatsa sau ANM nu se conecteaza  in prezent cu  serviciul de meteo al acestora, dar ne-au promis ca o vor face in curand.

    Vrem sa subliniem ca, in toata Europa de Vest si in toata America poti vedea imagini de radar si de satelit direct in apartul Garmin , dar la noi nu.

    Si supriza seminarului, pentru care felicitam Romatsa, sunt planurile de viitor, pentru care imaginile vorbesc de la sine, ce au fost prezentate de Valentin Magureanu, sef CNPMNA


  • 29 Nov 2017 1:07 PM | Anonymous

    Aircraft Owners and Pilot Association of Romania - (Asociatia Priopietarilor de Avioane si Pilotilor din Romania), la invitatia Romatsa, a organizat cel mai complex seminar meteo de pana acum din Romania, in 23 noiembrie 2017, la sediul Romatsa.


    Intr-o sala cu peste 70 persoane, seminarul despre importanta meteo in aviatia generala, care a inceput la ora 18:00 a fost deschis de catre dl. Radu Merica, membru fondator al Aircraft Owners and Pilot Association of Romania. Realizat o prezentare despre posibilitatile de informare a pilotilor atunci cand zboara in Germania, in special despre site ul topmeteo. 

    Avantajul si experienta prezentarii datelor meteo intr-o forma care raspunde foarte bine nevoilor reale ale pilotilor, a scos in evidenta diferenta intre sistemul disponibil in Romania de informare meteo si cel german.  Unul din factorii principali de ingrijoarare pentru aviatia generala, inainte de zbor, este vremea.

    Daca pilotii au incredere in ei insasi, mai mult decat ar trebui cateodata, si aparatele de zbor sunt masinarii destul de sigure, iata ca vremea ramane sigura necunoscuta ce poate pune in pericol zborul.

    Trebuie subliniat faptul ca sistemele actulale disponibile pilotilor, fac din vreme rare ori o necunoscuta, astfel majoritatea accidentelor datorate conditiilor atmosferice sunt de fapt incadrate ca si greseli de pilotaj. Acest fapt se datoreaza unei simple gandiri logice din aviatie. Atat timp cat pilotul isi cunoaste limitele sale si ale aparatului sau de zbor, si cunoaste conditiile meteo inainte de a pleca de la sol, este numai responsabilitatea lui sa fie in stare sa aiba un zbor fara incidente. De exemplu, o cauza frecventa de accidente este VFR flying into IMC, adica zbor la vedere care intra in coditii meteo de zbor instrumental, adica in zbor fara vizibilitate.


    Dar sa revenim la semnarul meteo, unde echipa condusa de Dorinel Visiou, Sef Serviciu Management Informatii Meteorologice in cadrul Romatsa, a sustinut o adevarata lectie de meteorologie, prognoza, capacitati tehnice si proiecte de viitor, intr-un seminar care s-a inchieat dupa aproape 5 ore, precum un adevarat curs universitar.


    Dupa o prezentare generala a serviciilor Romatsa, de unde aflam ca aceasta controleaza 3 ARO/ 16 TWR/ 3 APP si un ACC, a fost descrisa structura Meteo formata din Serviciul de Meteo , un centru de veghe, 16 birouri meteo din aerporturi, din care 15 sunt self-briefing, plus cel de la OTP.

    Din prezentarea tehnica aflam ca sistemele tehnice se numesc ROMAWOS si sunt dezvoltate in Romania, cu o capacitate de cat I, cat II si cat III pe toate aerporturile. CAT III insa are 3 versiuni a , b si c. C ul fiind fara limite si cu sitem de ghidaj pentru taxiway. La Otopeni, exista cat III B doar pe 08 R, iar pe 08 L este doar CAT III A , iar pe cele doua piste  26 sunt CAT II.

    Am aflat si despre un sistem tehnic de procesare meteo IBL, achizitionat de curand care are o capacitate de a procesa date si a le oferi intr-o forma grafica si nu numai, exact ce ne dorim si noi in aviatia generala. Aflam de asemena ca un nou sistem SODAR va fi instalat in 2018 la OTP ce are o capacitate de genera date de vant pe mai multe staturi la verticala in preajama aeroporturilor. Asfel fenomenele de wind shear sau vant puternic din directie opusa cand la sol e calm , vor putea fi observate si transmise cu noul sistem SODAR.

    Prezentarea continua cu o parte de tipuri de date meteo si legislatia in domeniu. Intr-adevar este un lucru nou cand aflam ca Romanian CAA, International Civil Avaiation Organization, Easa, World Meteorological Organisation si Eurocontrol, toate emit legislatie in domeniul meteo. La prima vedere trebuia sa fie ceva mai simplu.

    Aircraft Owners and Pilot Association of Romania se bucura ca a organizat acest seminar aprofundat, contribuind si in acest fel la informarea si dezvoltarea celor din aviatia generala. Multumim  pe aceasta cale reprezentantilor Romatsa pentru prezentarile excelente, foarte bine pregatite si documentate. 



© BGAA of  Romania
Powered by Wild Apricot Membership Software