Business and General Aviation Association of Romania
  • Home
  • News
  • Despre pierderea controlului in zobor si masurile de siguranta

Despre pierderea controlului in zobor si masurile de siguranta

04 Dec 2017 12:05 PM | Anonymous

Această secțiune abordează riscuri importante de siguranță în aviația generală. Mai multe riscuri vor fi abordate începând cu pierderea controlului în zbor (LOC-I).

Pentru fiecare tip de risc, o fișă informativă și date complementare descriu importanța subiectului, iar diverse materiale nereglementate oferă sfaturi pentru a reducerea riscului și  evitarea un accident.

Materialul include broșuri și broșuri de siguranță, videoclipuri, postere și buletine de informare privind siguranța (SIBs). Materialul a fost elaborat de EASA, de Strategia europeană de siguranță (ESSI), de autoritățile aviatice naționale, de asociații, de industrie și de alte părți interesate. Familiarizarea cu acest material vă va ajuta să rămâneți în siguranță și să vă bucurați de zborul dvs.

Pierderea controlului în timpul zborului reprezinta pierderea controlului aeronavei, sau chiar devierea de traiectoria de zbor propriu-zisa. Pierderea controlului in timpul zborului reprezinta o deviere a traictoriei initiale.

Accidentele LOC-I sunt rezultate  adesea din incapacitatea de a  preveni sau a se recupera dupa o pierdere. Pierderea controlului rezulta  din gestionarea defectuoasă a energiei și a atitudinii, degradarea performanțelor aerodinamice din cauza, de exemplu, glaciării sau defectelor structurale, problemelor legate de greutate și echilibru, turbulențelor, forfecării vântului și vremii nefavorabile (care afectează fluxul de aer).

Pierderea controlului poate rezulta din factorii care afectează performanța pilotului, precum intrarea accidentală în Condițiile Meteorologice ale Instrumentului (IMC) de către piloții calificați fără reguli de zbor (IFR) care duc la dezorientarea spațială și iluzii perceptuale (de exemplu, cu referințe vizuale slabe).

Pierderea controlului poate rezulta, de asemenea, din intrările de control manuale necorespunzătoare sau din gestionarea slabă a automatizării, adesea ducând la "surprize de automatizare". Esecul rezultat in urma imposibilitatii de redresare poate provoca stres. Stresul se poate dezvolta de-a lungul timpului și poate reduce performanțele manuale și mentale atât de mult încât piloții se pot bloca  la controale sau pot repeta acțiunile de recuperare necorespunzătoare.

Ce reprezinta pierderea controlului in aviatia generala?

Pierderea controlului În timpul zborului este cel mai frecvent și mai mortal tip de accident în aviatia generala.  Există aproximativ 37 de accidente fatale LOC-I pe an în Europa, ceea ce duce la pierderea în medie a 67 de persoane în fiecare an datorită LOC-I (numai pentru aeronavele cu aripă fixă), iar faza de decolare și aterizare este deosebit de riscantă.




© BGAA of  Romania
Powered by Wild Apricot Membership Software