Business and General Aviation Association of Romania

News

  • 29 Nov 2017 1:01 PM | Anonymous

    Aircraft Owners and Pilot Association of Romania - (Asociatia Priopietarilor de Avioane si Pilotilor din Romania), la invitatia Romatsa a organizat cel mai complex seminar meteo de pana acum din Romania, in 23 noiembrie 2017, la sediul Romatsa.

    Intr-o sala cu peste 70 persoane, seminarul despre importanta meteo in aviatia generala, care a inceput la ora 18:00 a fost deschis de catre dl. Radu Merica, membru fondator al Aircraft Owners and Pilot Association of Romania, care a sustinut o prezentare despre posibilitatile de informare a pilotilor atunci cand zboara in Germania, in special despre site ul topmeteo.

    Alexandru Hozoc, expert meteo,  Romatsa, continua seria prezentarilor cu fenomenele meteo periculoase, si este interesant de retinut, ca acestea ocupa un loc aparte in meteo din punct de vedere al responsabilitatii emiterii avertismentelor si al structurilor de raportare si prognozare. Astfel fenomenele de oraj, precipitaţii care îngheaţă, grindina,  furtună de praf/nisip, ninsoare (depozit de zăpadă), vânt puternic la suprafaţă, cenuşă vulcanică, vijelie, brumă, chiciură  ingheţ la sol, transport la înălţime depraf/nisip, substante chimice toxice, sunt prezentate cu pasiune de talentatul meteorolog.

    De asemenea, din prezentare aflam ca Romania se bazeaza pe radalele ANM , si din acest motiv structura vertica a norului, este imposibil de aflat , precum in tari ca Bulgaria sau intreaga Europa. Pentru ca ANM nu va scana vertical, pentru un motiv care inca ne este neclar. 

    Tot Dl. Alexandru Hozoc, ne-a prezentat datele si produsele de observatie meteo. Sunt trecute in revista, METAR ul, mesajul local, SYNOP ul, profilul vertical de temparatura umiditate si vand care se mai face doar pentru Bucuresti odata al 12h, imaginile satelitare VIS si IR care sunt preluate defapt de la EUMETSAT, si radarul preluat de la ANM (7 radare in Romania) ce are o rezolutie de 1 km radial si 1 grad azimut, harta de fulgere numita LINET.

    Produsele de veghe sunt : SPECI si mesaje locale emise de la aerport, SIGMET urile,  AD WARN,  WS WARN emiste de CNPMNA.

    Prognoza meteo este TAF, TREND adica prognoze de aterizare, SIGWX - fenomene semnificative, vantul si temperatura pe altitudine.

    Aircaft Owners and Pilots Association of Romania subliniaza importanta profilului vertical al unui radar de vreme, si pentru exemplu atasam unul de la Bulatsa, unde structura pe verticala este data pana la 14.000 metri.


    Totodata, Aircaft Owners and Pilots Association of Romania propune tuturor celor in masura sa colaboreze, asftel incat in perioada urmatoare sa existe scanare verticala si pentru zborurile din Romania.

  • 29 Nov 2017 12:47 PM | Anonymous

    Aircraft Owners and Pilot Association of Romania - (Asociatia Priopietarilor de Avioane si Pilotilor din Romania), la invitatia Romatsa a organizat cel mai complex seminar meteo de pana acum din Romania, in 23 noiembrie 2017, la sediul Romatsa.

    Intr-o sala cu peste 70 persoane, seminarul despre importanta meteo in aviatia generala, care a inceput la ora 18:00 a fost deschis de catre dl. Radu Merica, membru fondator al Aircraft Owners and Pilot Association of Romania. Realizat o prezentare despre posibilitatile de informare a pilotilor atunci cand zboara in Germania, in special despre site ul topmeteo.   

    In cadrul seminarului unul dintre punctele atinse a fost furnizarea de date meteo.

    Ce este de retinut, este ca furnizarea de date meteo nu se face asa liber catre operatori, ci este necesar un contract intre cel care furnizeaza si cel care primeste. Nu este foarte clar daca acest lucru este valabil si pentru pilotii privati, dar cu sigurata pare valabil pentru scolile de avaitie, AOC- uri etc, pentru orice structura care poate fi numita Operator Aerian. Acest lucru este specificat in legislatia specifica RACR- ASMET.


    Dupa parerea noastra acesta procedura este inca un exemplu de incurcatura specifica si birocratie aviatica, si este folosita din cauza neintelegerii domeniului de catre procurorii care ancheteaza diferitele accidente de aviatie, unde din pacate CIAS-ul, care a facut progrese de la infiintare, este departe sa devina o autoritate in domeniu precum NTSB-ul american.

    Prin urmare, in cazul unui accident aeronautic, Romatsa poate raspunde penal, pentru ca nu a furnizat date confrom legislatiei, de parca ar fi vina lor ca ninge in Romania. Dar iata ca in urma accidentului lui Iovan, meteorologii din cadrul serviciului au fost anchetati aprox. 9 ore de catre procurori. Pe alta parte daca faci un zbor scoala, si ai parte de o aterizare fortata, nu poti dovedi ca stiai vremea pentru ca nu ai un contract de furnizare date meteo, si iata cum te poti alege cu un dosar penal.

    Alexandru Hozoc, expert meteo, ne-a prezentat despre fenomenele meteo periculoase, si este interesant de retinut, ca acestea ocupa un loc aparte in meteo din punct de vedere al responsabilitatii emiterii avertismentelor si al structurilor de raportare si prognozare. Astfel fenomenele de oraj, precipitaţii care îngheaţă, grindina,  furtună de praf/nisip, ninsoare (depozit de zăpadă), vânt puternic la suprafaţă, cenuşă vulcanică, vijelie, brumă, chiciură  ingheţ la sol, transport la înălţime depraf/nisip, substante chimice toxice, sunt prezentate cu pasiune de talentatul meteorolog.

    De asemenea in prezentare aflam ca Romania se bazeaza pe radarele ANM , si din acest motiv structra vertica a norului, este imposibil de aflat , precum in tari ca Bulgaria sau intreaga Europa. Pentru ca ANM nu va scana vertical, pentru un motiv care inca ne este neclar. Subliniem importanta profilului vertical al unui radar de vreme, si pentru exemplu atasam unul de la Bulatsa, unde structura pe verticala este data pana la 14.000 metri.

    Tot Dl. Alexandru Hozoc, ne prezinta datele si produsele de observatie meteo. Sunt trecute in revista, METAR ul, mesajul local, SYNOP ul, profilul vertical de temparatura umiditate si vand care se mai face doar pentru Bucuresti odata al 12h, imaginile satelitare VIS si IR care sunt preluate defapt de la EUMETSAT, si radarul preluat de la ANM (7 radare in Romania) ce are o rezolutie de 1 km radial si 1 grad azimut, harta de fulgere numita LINET.

    Produsele de veghe sunt : SPECI si mesaje locale emise de la aerport, SIGMET urile,  AD WARN,  WS WARN emiste de CNPMNA.

    Prognoza meteo este TAF, TREND adica prognoze de aterizare, SIGWX - fenomene semnificative, vantul si temperatura pe altitudine.

    Modalitatile de informare meteo, prezentate de Livius Buzdugan, dupa o prezentare de Laurentiu Brojboiu sunt clare, prin telefon , prin self briefing , sau prin mail sau fax.

    Este de retinut cum spunem mai sus, ca exita o obligatie de a dovedi ca ai datele meteo si informarea inainte de zbor, si site-urile de internet, precum si cel al Romatsa are un disclaimer in acest sens.

    Adica daca informarea este luata de pe internet, in Romania, un procuror poate spune ca nu ati avut informarea meteo.

    Sunt reamintitie tipurile de informate obligatorie prezente in documentatia de zbor precum, vant temperatura in altitudine, SIgWx, Metar si TAF pentru aeporturile de plecare, destinatie si alternate, SIGMENT si AIRMET precum si avertizarile de cenusa vulcanica si furtuni tropicale. ( de parca am avea multi vulcani si furtuni tropicale prin Romania.. )

    De retinut despre computerele de self brifing din aerporturi , ca sunt securizate si astfel informatia nu poate fi alterata de rau voitori, si astfel,  deci, sursa sigura de informare meteo.

    In zbor pe frecventa putem gasi ATIS uro si VOLMET -uri, adica statii regionale care indica vremea pe mai multe aerporturi. 



  • 29 Nov 2017 10:58 AM | Anonymous

    Consilul Concurenţei analizează tranzacţia prin care OMV Petrom SA preia contractele de furnizare de combustibil de aviaţie încheiate de Eurospeed SRL cu anumite companii aeriene şi alte categorii de beneficiari, ce operează zboruri pe Aeroportul Internaţional Iaşi. 

    OMV Petrom SA este o companie petrolieră care desfăşoară, în principal, activităţi de explorare şi producţie de hidrocarburi, vânzare de gaze naturale, rafinare ţiţei, vânzare de produse petroliere, precum şi producere şi vânzare de electricitate. 

    Compania îşi desfăşoară activitatea fie direct, fie prin intermediul entităţilor sale afiliate, în România, în Kazahstan (doar explorare şi producţie hidrocarburi) şi în Bulgaria, Serbia şi Republica Moldova (doar vânzare de produse petroliere). 

    Eurospeed SRL furnizează combustibil de aviație şi prestează serviciile logistice pentru alimentarea cu combustibil a companiilor aeriene și a altor categorii de beneficiari, ce operează zboruri pe Aeroportul Internațional Iași. În conformitate cu prevederile Legii concurenţei nr. (21/1996), această operaţiune este o concentrare economică ce depăşeşte pragurile valorice prevăzute de lege, fiind supusă controlului Consiliului Concurenţei. 

    Ca urmare, Autoritatea de concurenţă va evalua concentrarea economică în scopul stabilirii compatibilităţii cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege. Consiliul Concurenţei este interesat în obţinerea de observaţii şi puncte de vedere de la companiile terţe, referitor la modul în care concentrarea economică ce urmează a se realiza afectează sau poate afecta concurenţa pe piaţă

  • 28 Nov 2017 3:05 PM | Anonymous

    Avia Invest a finalizat cu succes lucrările de reconstrucție la suprafețele de mișcare preconizate pentru anul 2017 la Aeroportul Chișinău. Compania administrator al aeroportului încheie anul cu noi reușite. Au fost inaugurate alte 2 căi de rulare, o porțiune a peronului extins și un nou segment al noii piste, însumând o suprafață totală de peste 35 mii pătrați.

    Noile suprafețe de lucru sunt dotate cu un nou sistem de balizaj luminos modern, ce corespunde categoriei de manevrare CAT III. Astfel, în condiţii de vizibilitate foarte redusă aeronavele vor rula în deplină siguranţă. Respectiv, a fost majorată și capacitatea portantă a învelișurilor suprafețelor de mișcare până la peste 70 unităţi, comparativ cu indicele PCN 51 existent anterior.

    Aceasta va permite Aeroportului Internațional Chișinău ca după reconstrucția întregii infrastructuri aeroportuare să deservească diferite tipuri de aeronave. Citește și  FlyOne a închiriat un Airbus A320 de la Freebird Airlines (Turcia) Prezent la eveniment, Viceprim-ministrul și Ministrul Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc a subliniat importanța modernizării Aeroportului Chișinău.

    “Dezvoltarea unicului aeroport funcțional din țară este absolut esențială deoarece va genera beneficii multiple pentru economia R. Moldova. A

    eroportul Chișinău devine cu siguranță unul dintre cele mai competitive aeroporturi regionale care deține o infrastructură ce corespunde celor mai înalte standarde Europene.” La inaugurare au mai participat și Directorul Autorității Aeronautice Civile din Republica Moldova – Radu Bezniuc și Managerul de proiecte a concernului german Strabag Grup – Jakub Iurga. “Dacă e să facem o retrospectivă scurtă a anului 2017, atunci îl putem caracteriza ca fiind unul cu performanțe și productivitate înaltă. Am executat un volum mare de lucrări, cu un grad mult mai mare de complexitate.

    Astfel, peste 145 mii m2 din suprafața aerodromului au fost recunstruiți integral în conformitate cu proiectele realizate în cele mai mari aeroporturi Europene”, a declarat Directorul General Avia Invest – Petru Jardan. Citește și  Controlorii de trafic aerian din Moldova, angajați ai MoldATSA, protestează astăzi Totodată, cu ocazia acestui eveniment Ministrul Economiei a făcut și inspecția echipamentelor și utilajelor speciale multifuncționale de intervenție care sunt deja pregătite pentru activitățile specifice pe timp de iarnă.

    sursa: www.bordingpass.ro


  • 28 Nov 2017 3:02 PM | Anonymous

    Austrian Airlines (OS, Viena) afirma ca va inchiria un Boeing 737-800 de la Sun Express Germania (XG, Frankfurt International), subsidiara Lufthansa, incepand cu 1 iulie pana in 31 decembrie a acestui an. Aeronava ii va permite grupului austriac sa acopere capacitatea solicitata pe rutele Amsterdam, Berlin Tegel, Bucuresti (Otopeni) si Copenhaga (Kastrup).

    Austrian Airlines a mai agreeat inchirierea altor doua aeronave CRJ-900 de la Adria Airways (JP, Lubliana) si partenerul lor Nordica (Talinn Lennart Meri) si un alt Airbus A320-200 de la Condor (DE, Frankfurt International).

    sursa: www.bordingpass.ro


  • 28 Nov 2017 2:59 PM | Anonymous

    Operatorul low-cost Wizzair anunță lansarea a cinci rute noi de la baza din Sibiu și îi va aloca încă un Airbus A320. În urma acestei extinderi, Wizzair va zbura din Sibiu către 11 destinații din 8 țări. De asemenea, în sezonul de vară al anului viitor va crește frecvența zborurilor pe anumite rute deja operate.

    Potrivit Wizzair, acest Airbus A320 a fost în trecut alocat bazei de la Târgu Mureș, așadar probabil aceștia vor renunța la operațiunile de pe acest aeroport. Menționăm că și în trecut mai multe zboruri au fost mutate de la Târgu Mureș la Cluj-Napoca. Zborurile către Copenhaga vor începe din 22 Iunie 2018 și vor fi operate cu o frecvență de 3 zboruri/săptămână conform programului: W63081: Sibiu (SBZ) 12:30 – 14:00 Copenhaga (CPH) / în zilele de luni, miercuri și vineri; W63082: Copenhaga (CPH) 14:30 – 17:50 Sibiu (SBZ) / în zilele de luni, miercuri și vineri.

    Zborurile către Bruxelles (Charleroi) vor începe din 21 Iunie 2018 și vor fi operate cu o frecvență de 3 zboruri/săptămână conform programului: W63083: Sibiu (SBZ) 12:45 – 14:30 Charleroi (CRL) / în zilele de joi; W63084: Charleroi (CRL) 15:00 – 18:35 Sibiu (SBZ) / în zilele de joi; Citește și  Skytrax Awards 2017: top 10 cele mai bune aeroporturi din lume W63083: Sibiu (SBZ) 13:40 – 15:25 Charleroi (CRL) / în zilele de marți și sâmbătă; W63084: Charleroi (CRL) 15:55 – 19:30 Sibiu (SBZ) / în zilele de marți și sâmbătă; Zborurile către Paris (Beauvais) vor începe din 22 Iunie 2018 și vor fi operate cu o frecvență de 3 zboruri/săptămână conform programului: W63769: Sibiu (SBZ) 18:35 – 20:30 Paris Beauvais (BVA) / în zilele de luni, miercuri și vineri; W63770: Paris Beauvais (BVA) 21:00 – 00:45 Sibiu (SBZ) / în zilele de luni, miercuri și vineri; Zborurile către Frankfurt (Hahn) vor începe din 22 Iunie 2018 și vor fi operate cu o frecvență de 2 zboruri/săptămână conform programului: W63805: Sibiu (SBZ) 06:40 – 08:05 Frankfurt Hahn (HHN) / în zilele de luni și vineri; W63806: Frankfurt Hahn (HHN) 08:30 – 11:45 Sibiu (SBZ) / în zilele de luni și vineri.

    Zborurile către Basel vor începe din 21 Iunie 2018 și vor fi operate cu o frecvență de 2 zboruri/săptămână conform programului: W63809: Sibiu (SBZ) 17:20 – 18:45 Basel (BSL) / în zilele de joi și duminică; W63810: Basel (BSL) 19:15 – 22:30 Sibiu (SBZ) / în zilele de joi și duminică. Citește și  Analiză social media Quintly (28 Septembrie - 28 Octombrie) Wizzair vs Blue Air vs TAROM Pe lângă cele cinci rute noi, Wizzair va mai mări numărul de zboruri săptămânale pe rutele actuale după cum urmează: – ruta Sibiu – Londra (Luton) va fi operată zilnic din Iunie 2018 (5 zboruri/săptămână actual); – ruta Sibiu – Memmingen Munich va fi operată cu 5 zboruri/săptămână (2 zboruri/săptămână actual); – ruta Sibiu – Dortmund va fi operată cu 5 zboruri/săptămână (3 zboruri/săptămână actual); – ruta Sibiu – Nuremberg va fi operată cu 4 zboruri/săptămână (3 zboruri/săptămână actual).

    Prețurile unui bilet pe zborurile către Copenhaga, Basel, Paris (Beauvais) și Frankfurt (Hahn) încep de la 179RON/segment, iar pentru Bruxelles (Charleroi) încep de la 229RON/segment.

    Biletele sunt deja disponibile pe siteul Wizzair.com.

    sursa: www.bordingpass.ro


  • 27 Nov 2017 2:30 PM | Anonymous

    Aircraft Owners and Pilot Association of Romania - (Asociatia Proprietarilor de Avioane si Pilotilor din Romania), la invitatia Romatsa, a organizat cel mai complex seminar meteo de pana acum din Romania, in data 23 noiembrie 2017, la sediul Romatsa. 

    Intr-o sala cu peste 70 persoane, seminarul despre importanta meteo in aviatia generala, care a inceput la ora 18:00, a fost deschis de catre dl. Radu Merica, membru fondator al Aircraft Owners and Pilot Association of Romania. Acesta a realizat o prezentare despre posibilitatile de informare a pilotilor atunci cand zboara in Germania, in special despre site ul topmeteo.  


    Avantajul si experienta prezentarii datelor meteo intr-o forma care raspunde foarte bine nevoilor reale ale pilotilor, a scos in evidenta diferenta intre sistemul disponibil in Romania de informare meteo si cel German.  Unul din factorii principali de ingrijoarare pentru aviatia generala, inainte de zbor, este vremea.




    Daca pilotii au incredere in ei insasi, mai mult decat ar trebui cateodata, si aparatele de zbor sunt masinarii destul de sigure, iata ca vremea ramane sigura necunoscuta ce poate pune in pericol zborul.


    Trebuie subliniat faptul ca sistemele actulale disponibile pilotilor, fac din vreme rare ori o necunoscuta, astfel majoritatea accidentelor datorate conditiilor atmosferice sunt de fapt incadrate ca si greseli de pilotaj. Acest fapt se datoreaza unei simple gandiri logice din aviatie. Atat timp cat pilotul isi cunoaste limitele sale si ale aparatului sau de zbor, si cunoaste conditiile meteo inainte de a pleca de la sol, este numai responsabilitatea lui sa fie in stare sa aiba un zbor fara incidente. De exemplu o cauza frecventa in accidente este VFR flying into IMC, adica zbor la vedere care intra in coditii meteo de zbor instrumental, adica in zbor fara vizibilitate.


    Dar sa revenim la semnarul meteo, unde echipa condusa de Dorinel Visiou, sef serviciu management informatii meteorologice, in cadrul Romatsa, a sustinut o adevarata lectie de meteorologie, prognoza, capacitati tehnice si proiecte de viitor, intr-un seminar care s-a inchieat dupa aproape 5 ore, precum un adevarat curs universitar.


    Dupa o prezentare generala a serviciilor Romatsa, de unde aflam ca acestia controleaza 3 ARO/ 16 TWR/ 3 APP si un ACC, a fost descrisa structura Meteo formata din Serviciul de Meteo , un centru de veghe, 16 birouri meteo din aerporturi, din care 15 sunt self-briefing, plus cel de la OTP. 


    Din prezentarea tehnica aflam ca sistemele tehnice se numesc ROMAWOS si sunt dezvoltate in Romania, cu o capacitate de cat I, cat II si cat III pe toate aerporturile. CAT III insa are 3 versiuni a , b si c. C ul fiind fara limite si cu sitem de ghidaj pentru taxiway. La Otopeni, exista cat III B doar pe 08 R, iar pe 08 L este doar CAT III A , iar pe cele doua piste  26 sunt CAT II.


    Am aflat si despre un sistem tehnic de procesare meteo IBL, achizitionat de curand care are o capacitate de a procesa date si a le oferi intr-o forma grafica si nu numai, exact ce ne dorim si noi in aviatia generala. Aflam de asemena ca un nou sistem SODAR va fi instalat in 2018 la OTP ce are o capacitate de genera date de vant pe mai multe staturi la verticala in preajama aeroporturilor. Asfel fenomenele de wind shear sau vant puternic din directie opusa cand la sol e calm , vor putea fi observate si transmise cu noul sistem SODAR.


    Prezentarea continua cu o parte de tipuri de date meteo si legislatia in domeniu. Intr-adevar este un lucru nou cand aflam ca Romanian CAA, International Civil Avaiation Organization, Easa, World Meteorological Organisation si Eurocontrol, toate emit legislatie in domeniul meteo. La prima vedere trebuia sa fie ceva mai simplu.

    Ce este de retinut, este ca furnizarea de date meteo nu se face asa liber catre operatori, ci este necesar un contract intre cel care furnizeaza si cel care primeste. Nu este foarte clar daca acest lucru este valabil si pentru pilotii privati, dar cu sigurata pare valabil pentru scolile de avaitie, AOC- uri etc, pentru orice structura care poate fi numita Operator Aerian. Acest lucru este specificat in legislatia specifica RACR- ASMET.

    Dupa parerea noastra acesta procedura este inca un exemplu de incurcatura specifica si birocratie aviatica, si este folosita din cauza abuzurilor si a neintelegerii domeniului de catre procurori care ancheteaza diferitele accidente de aviatie, unde din pacate CIAS-ul, care face progrese de la infiintare, este departe sa devina o autoritate in domeniu precum NTSB-ul american.

    Prin urmare, in cazul unui accident aeronautic, Romatsa poate raspunde penal, pentru ca nu a furnizat date confrom legislatiei, de parca ar fi vina lor ca ninge in Romania. Dar iata ca in urma accidentului lui Iovan, meteorologii din cadrul serviciului au fost anchetati aprox. 9 ore de catre procurori. Pe alta parte daca faci un zbor scoala, si ai parte de o aterizare fortata, nu poti dovedi ca stiai vremea pentru ca nu ai un contract de furnizare date meteo, si iata cum te poti alege cu un dosar penal.

    Alexandru Hozoc, expert meteo, continua prezentarea cu fenomenele meteo periculoase, si este interesant de retinut, ca acestea ocupa un loc aparte in meteo din punct de vedere al responsabilitatii emiterii avertismentelor si al structurilor de raportare si prognozare. Astfel fenomenele de oraj, precipitaţii care îngheaţă, grindina,  furtună de praf/nisip, ninsoare (depozit de zăpadă), vânt puternic la suprafaţă, cenuşă vulcanică, vijelie, brumă, chiciură  ingheţ la sol, transport la înălţime depraf/nisip, substante chimice toxice, sunt prezentate cu pasiune de talentatul meteorolog.

    De asemenea in prezentare aflam ca Romania se bazeaza pe radalele ANM , si din acest motiv structra vertica a norului, este imposibil de aflat , precum in tari ca Bulgaria sau intreaga Europa. Pentru ca ANM nu va scana vertical, pentru un motiv care inca ne este neclar. Subliniem importanta profilului vertical al unui radar de vreme, si pentru exemplu atasam unul de la Bulatsa, unde structura pe verticala este data pana la 14.000 metri.

    Tot Dl. Alexandru Hozoc, ne prezinta datele si produsele de observatie meteo. Sunt trecute in revista, METAR ul, mesajul local, SYNOP ul, profilul vertical de temparatura umiditate si vand care se mai face doar pentru Bucuresti odata al 12h, imaginile satelitare VIS si IR care sunt preluate defapt de la EUMETSAT, si radarul preluat de la ANM (7 radare in Romania) ce are o rezolutie de 1 km radial si 1 grad azimut, harta de fulgere numita LINET.

     

    Produsele de veghe sunt : SPECI si mesaje locale emise de la aerport, SIGMET urile,  AD WARN,  WS WARN emiste de CNPMNA.

    Prognoza meteo este TAF, TREND adica prognoze de aterizare, SIGWX - fenomene semnificative, vantul si temperatura pe altitudine.

     

    Modalitatile de informare meteo, prezentate de Livius Buzdugan, dupa o prezentare de Laurentiu Brojboiu sunt clare, prin telefon , prin self briefing , sau prin mail sau fax.

     

    Este de retinut cum spunem mai sus, ca exita o obligatie de a dovedi ca ai datele meteo si informarea inainte de zbor, si site-urile de internet, precum si cel al Romatsa are un disclaimer in acest sens.

     

    Adica daca informarea este luata de pe internet, in Romania, un procuror poate spune ca nu ati avut informarea meteo.

     

    Sunt reamintitie tipurile de informate obligatorie prezente in documentatia de zbor precum, vant temperatura in altitudine, SIgWx, Metar si TAF pentru aeporturile de plecare, destinatie si alternate, SIGMENT si AIRMET precum si avertizarile de cenusa vulcanica si furtuni tropicale. ( de parca am avea multi vulcani si furtuni tropicale prin Romania.. )

     

    De retinut despre computerele de self brifing din aerporturi , ca sunt securizate si astfel informatia nu poate fi alterata de rau voitori :)! Si deci sursa sigura de informare meteo.

     

    In zbor pe frecventa putem gasi ATIS uro si VOLMET -uri, adica statii regionale care indica vremea pe mai multe aerporturi.

     

    Domnul Dorinel Visioiu subliniaza deficientele sistemului de meteo, mai ales prin reglementarile Europene si nationale, faptul ca hartile sunt emise la intervale de timp mari, 3, 6 12 h, faptul ca formatele de METAR si TAF sunt imbatranite si neschimbate in ultimii 40 de ani,  ca nu exista inca standarde pentru hartile color, AWOS este limitat in a descoperi CB si Freezing Rain, si cea mai importanta dupa noi, ca nu exista o conexiune in cabina pentru a fi transmise toate datele pilotului sub forma grafica.

     

    Desgur ca asteptam cu interes implementarea ADS-B-ului , pentru aviatia generala care va facilita transferul de date intre aparatele de zbor si sol.

    Revenim insa cu mentiunea ca azi avem dispobil , prin anumiti operatori date prin satelit, pentru sistemul Garmin ce este foarte popular in aviatia generala, folosit intens de avioane precum Cessna, Cirrus , Piper, Diamond, dar Romatsa sau ANM nu se conecteaza  in prezent cu  serviciul de meteo al acestora, dar ne-au promis ca o vor face in curand.

     

    Vrem sa subliniem ca, in toata Europa de Vest si in toata America poti vedea imagini de radar si de satelit direct in apartul Garmin , dar la noi nu.

    Si elementele surpriza ale seminarului, pentru care felicitam Romatsa,  sunt planurile de viitor  ale acestei institutii, pentru care imaginile mai sus prezentate vorbesc de la sine. Acestea au fost prezentate de  catre Valentin Magureanu, sef CNPMNA.

     

     


  • 21 Nov 2017 11:56 AM | Anonymous

    The Association of Aircraft Owners and Pilots in Romania, in partnership with Romatsa, organizes the Weather Seminar: the role of weather information in general aviation on Thursday, November 23, starting at 17.30 in Bucharest.

    The event represents the quarterly meeting of the Aircraft and Pilots Owners Association of Romania and will mark 4 years since the establishment of this Association.

    Join the Weather Seminar organized by the Aircraft Owners and Pilots Association of Romania in partnership with Romatsa and:

    -You will find important weather information and the role of weather information in general aviation
    -You will discover ROMATSA's weather briefing platform, available for pilots
    -You will know the influence of weather factors in aviation
    -You will realize the importance of the right weather briefing and you will benefit from some examples of weather information platforms
    -You will be able to discuss with people who have the same passion and you can change ideas about everyone's experience
    -You can discuss with representatives of Romatsa, CAA, CIAS, CNAB, RAS with representatives of partner companies in the area of ​​new products and technologies for flight, insurance, financing, luxury and not only
    -You can discover how you can save time and energy by using a plane to grow your business or go on vacation
    -You will discover that it is not very expensive to purchase an airplane or the pilot patent.

    Lecturers will be representatives from Romatsa, CAA, CIAS, CNAB, Aircraft Owners and Pilots Association of Romania, Garminssi FIA.

    This summer, the Aircraft Owners and Pilot Association of Romania, chose a new president - Mr. Halit Ozturkmen, and made this announcement in a festive setting at the NOR-Sky Casual Restaurant in SKY Tower at et 36.

    He then announced that Mr. Cristian Nevzoreanu was elected Vice President of the Aircraft Owners and Pilot Association of Romania and will contribute, together with the members and representatives of the Association's management, to the achievement of all the proposed objectives.

    At the same time, the Aircraft Owners and Pilot Association of Romania has a new General Secretariat through PRIA Conferences and its team led by Raluca Voivozeanu, who will organize all the events, fairs and meetings, as well as communication and marketing for the Association.

    Aircraft Owners and Pilot Association of Romania is a nonprofit association that promotes the economy, safety and popularity of flight in Romania. It focuses on the promotion and development of general aviation and actively participates in meetings to modify the air code, improve and simplify rules, and effectively cooperate between all organizations involved in aviation.

    At Aircraft Owners and Pilot Association of Romania, we believe in teamwork and cooperative cooperation with institutions and individuals involved in aviation. We believe in evolution and change

    General aviation can also save lives, improve business and make your spare time more beautiful.

    For details and registration, please contactinfo@aoparomania.ro and raluca.voivozeanu@priavents.ro



  • 21 Nov 2017 11:50 AM | Anonymous

    Aircraft Owners and Pilots Association of Romania, în parteneriat cu Romatsa, organizează Seminarul meteo: rolul informării meteo în aviația generală joi, 23 noiembrie, incepând cu ora 17.30 la București.

    Evenimentul reprezintă întâlnirea trimestrială a membrilor Aircraft Owners and Pilots Association of Romania și totodată va marca 4 ani de la înființarea acestei Asociații.

    Participati la Semiarul Meteo oranizat de Aircraft Owners and Pilots Association of Romania, in parteneriat cu Romatsa  si

    • ·         Veți afla informații importante despre vreme și despre rolul informării meteo în aviația generală
    • ·         Veți descoperi platforma ROMATSA de briefing meteo, disponibilă pentru piloți
    • ·         Veți ști care este influența factorilor meteo în aviație 
    • ·         Veți realiza importanța briefingului meteo corect și veți beneficia de câteva exemple de platforme de informare meteo
    • ·         Veți putea discuta cu peroane care au aceeași pasiune și puteți schimba idei despre experiența fiecăruia
    • ·         Puteți discuta cu reprezentanți ai Romatsa, CAA, CIAS, CNAB, RAS, cu reprezentanți ai companiilor partenere din zona de produse și tehnologii noi pentru aparatele de zbor, asigurări, finanțare, luxury și nu numai
    • ·         Veți putea descoperi cum puteti salva timp și energie prin utilizarea unui avion pentru a crește businessul dvs. sau a merge în vacanță
    • ·         Veți descoperi că nu este foarte costisitoare achizționarea unui avion și nici a brevetului de pilot

    Lectorii vor fi reprezentanți din cadrul Romatsa, CAA, CIAS, CNAB, Aircraft Owners and pilots Association of Romania, Garminșsi FIA.

    În această vara Aircraft Owners and Pilot Association of Romania, așa cum fac, la un anumit interval de timp, toate organizațiile care se respectă, și-a ales un nou președinte - pe Dl. Halit Ozturkmen, și a făcut acest anunț într-un cadru festiv, la NOR- Sky Casual Restaurant, în SKY Tower la et 36.

    Tot atunci a anuntat ca  Dl. Cristian Nevzoreanu a fost ales Vicepreședinte al Aircraft Owners and Pilot Association of Romania și  va contribui, împreună cu membrii și reprezentanții conducerii Asociației la realizarea tuturor obiectivelor propuse.

    Totodată, Aircraft Owners and Pilot Association of Romania are un nou secretariat general prin PRIA Conferences și echipa acesteia condusă de Raluca Voivozeanu, care se va ocupa de organizarea tuturor evenimentelor, târgurilor și întrunirilor, dar și de comunicare și marketing pentru Asociație.

    Aircraft Owners and Pilot Association of Romania este o asociație nonprofit care promovează economia, siguranța și popularitatea zborului în România.  Se concentrează pe promovarea și dezvoltarea aviației generale și participă activ la întâlniri pentru modificarea codului aerian, pentru îmbunătățirea și simplificarea normelor, pentru cooperare eficientă între toate organizațiile implicate în aviație.

    La Aircraft Owners and Pilot Association Of Romania credem în munca de echipă și în cooperarea cooperarea cu instituțiile și persoanele implicate în aviație. Credem în evoluție și schimbare

    Aviația generală poate salva și vieți, poate imbunați afacerile și poate face timpul liber mai frumos.

    Pentru detalii si înregstrare vă rugam să contactați info@aoparomania.ro și raluca.voivozeanu@priavents.ro


  • 06 Nov 2017 12:31 PM | Anonymous

    Pentru a veni în sprijinul operatorilor aerieni care desfașoară operațiuni de aviație generală, Agenția Europeană de Siguranță a Aviației a realizat o brosură cu scopul de a clarifica anumite aspecte legate de prevederile Regulamentului (UE) nr. 923/2012.  Vedeți mai jos câteva paragrafe din această broșură:

    Pentru a zbura in alte țări, trebuie să ințelegem regulile care se aplică acolo. După cum fiecare pilot știe, ICAO a concretizat regulile aviatice la nivel global prin binecunoscutele anexe ICAO ( ex: 2,11,14) oare așa sa fie?


    Era și cazul să facem ordine în această dezordine pentru a ajuta piloții și controlorii. Ani de studii și negocieri au avut ca rezultat prima parte din regula SERA, care a eliminat aproximativ 760 de diferențe naționale. Acest lucru ajută  piloții GA  în special pentru a zbura VFR în străinătate, fără a trebui să se teamă de urmărire penală din cauza unor neînțelegeri,  sau în cel mai rău caz, chiar provocând accidente.

    Deoarece SERA este  aproape 100% indulgentă cu ICAO , schimbările aduse în țara dvs. depind de cât de stranse au fost relatiile  ICAO cu tara dumneavoastra anterior. În acest moment, autoritatea dvs. aeronautică națională a fost obligată să efectueze evaluarea siguranței planului de implementare SERA. Cu toate aceste aici avem cateva puncte cheie din perspectiva unui pilot GA.

    Armonizarea clasei spațiului aerian: Aceasta este probabil cea mai mare diferență față de cea veche. Anterior, în Europa existau peste 20 de diferențe naționale. Acum, indiferent de locul unde vă deplasați, spațiul aerian de clasa C este întotdeauna clasa C în conformitate cu ICAO, clasa E este clasa E și așa mai departe. Aceasta înseamnă că, condițiile de intrare în aceste spații aeriene vor fi întotdeauna aceleași, cerințele privind echipamentul vor fi transparente, iar serviciul primit va fi întotdeauna același, indiferent de statul membru în care vă deplasați.

    Pentru documentul complet apăsați aici.


© BGAA of  Romania
Powered by Wild Apricot Membership Software