Business and General Aviation Association of Romania

News

  • 18 Oct 2017 12:42 PM | Anonymous

    Pe 16 octombrie 2017, o delegație a EUROCONTROL condusă de Directorul General Dr. ing. Frank Brenner vizitează Universitatea Politehnica din București la invitația Rectorului dl. Mihnea Costoiu. La ora 13:00 în Sala Senatului se va semna Acordul de colaborare dintre EUROCONTROL și Universitatea Politehnica din București, Facultatea de Inginerie Aerospațială. La ceremonia semnării sunt invitați studenții și corpul profesoral al facultății.

    EUROCONTROL este o organizație interguvernamentală de 41 de state membre și 2 state asociate, unde lucrează 1900 de specialiști în domeniul Managementului Traficului Aerian. Sediul central este la Bruxelles, în Belgia. Din EUROCONTROL mai fac parte Centrul de Control de Trafic pentru Zona Superioară Maastricht (Olanda), Centrul Experimental de la Bretigny (Franța) și Institutul de Servicii de Navigație Aeriană din Luxemburg.

    Prin acord se exprimă interesul comun al Părților de a asigura instruirea de profesioniști la un înalt nivel pentru a susține dezvoltarea industriei europene de transport aerian și în particular a sectorului de management al traficului aerian. Părțile doresc colaborarea în cercetare și dezvoltare în sectorul transportului aerian, în interesul siguranței și al eficienței sectorului aviației civile. Se caută soluții pentru îmbunătățirea calității resurselor umane în ingineria aerospațială prin motivarea inginerilor, cât și a studenților și a viitorilor studenți în acest domeniu, prin concentrarea în mod special pe latura practică a Managementului Traficului Aerian (ATM), precum și creșterea vizibilității activităților EUROCONTROL de Cercetare & Dezvoltare, susținând în același timp aceste activități cu cunoașterea academică, țintind către încurajarea inovării în domeniul ATM. Pentru a atinge Scopul, părțile pot să acționeze împreună, în limitele competențelor lor respective, activități de colaborare care pot include următoarele:

    • schimbul de date pentru proiecte de interes comun;
    • explorarea de oportunități pentru studenții UPB-FIA de a participa în cadrul Programului de Instruire Practică al Agenției EUROCONTROL în acord cu Regulile Programului de Instruire Practică al Agenției EUROCONTROL și procedura de selecție aferentă;
    • obținerea accesului studenților și/sau al personalului didactic al UPB-FIA la instrumentele EUROCONTROL pentru a utiliza aceste instrumente în cadrul proiectelor de interes comun pentru Părți și/sau să identifice oportunități pentru îmbunătățirea unor astfel de instrumente;
    • identificarea de subiecte de interes pentru EUROCONTROL ca teme pentru studenții din anul IV licență și anul II masterat ai UPB-FIA, în vederea proiectelor de diplomă și a disertațiilor, cu îndrumare în co-tutelă împreună cu personalul EUROCONTROL;
    • identificarea de subiecte de cercetare de interes pentru EUROCONTROL în vederea dezvoltării lor de către personalul academic UPB-FIA, cu implicarea directă a studenților UPB-FIA;
    • punerea la dispoziția EUROCONTROL a rezultatelor proiectelor de cercetare dezvoltate de studenții și de personalul academic al UPB-FIA care se bazează pe datele și/sau instrumentele EUROCONTROL;
    • considerarea opiniei de expert a EUROCONTROL în discuțiile despre schimbări ale curriculei și ale syllabus-ului pentru ingineriea aerospațială la UPB-FIA;
    • identificarea de oportunități de finanțare pentru părți ca un consorțiu, incluzând fonduri europene, programe de cercetare, programe de infrastructură și programe de pregătire a personalului;
    • încurajarea participării studenților UPB-FIA în vizite de studii la EUROCONTROL și în conferințele organizate de EUROCONTROL (ICRAT, SIDs, ATM Seminar) și evenimente, în mod special pentru a disemina rezultatele lor în utilizarea datelor și a instrumentelor EUROCONTROL.

    Reamintim că Facultatea de Inginerie Aerospațială are un corp de alumni important la EUROCONTROL. Cu sprijinul lor și al ROMATSA, în anul 2009 Departamentul de Științe Aerospațiale ”Elie Carafoli” a înființat un program de studii cu predare în limba engleză, Air Navigation, aliniat cu strategia ICAO pentru următoarea generație de profesioniști în aviație ICAO-NGAP și special adaptat nevoilor de ingineri în viitoare sisteme computerizate de management al traficului aerian. EUROCONTROL prin centrul de la Maastricht se găsește în avangarda cercetării, dezvoltării și implementării noilor tehnologii. La Maastricht Upper Aerea Control (MUAC), pentru dirijarea a aprox. 1,5 milioane de zboruri pe an, lucrează 280 de controlori de trafic împreună cu 156 de ingineri, ceea ce ilustrează creșterea importanței inginerilor în viitoarele sisteme de control al traficului aerian. Ne bucurăm că inginerii români, pregătiți la Universitatea Politehnica din București, Facultatea de Inginerie Aerospațială își aduc contribuția în acest domeniu de avangardă. Chiar și studenții noștri în practică la EUROCONTROL au realizări deosebite. Ca exemplu, în 2017, studentul bursier de merit din anul III Navigație Aeriană George Cristian Simion a făcut practica de 3 luni la MUAC, realizând o aplicație de management al traficului aerian pentru care a primit aprecieri entuziaste din partea specialiștilor de acolo. Ing. Peter HENDRICKX, Director ATS ENGINEERING / ATM Systems a transmis felicitări UPB-FIA, menționând ”Ne vom aminti multă vreme de Cris Simion, pentru că estimez că instrumentul creat de el va fi folosit de experții noștri multă vreme de-acum încolo… Din punctul nostru de vedere, el și-a absolvit practica “Cum Laude”. Mulțumim încă odată pentru faptul că ne furnizați excelenții dvs,. studenți.” Printre studenții noștri care au mai făcut practică la Maastricht în anii anteriori, menționăm pe ing. Georgiana Ursachi, MAEng (ROMATSA), ing. drd. Barna Istvan Jakab, MAEng (Premium Aerotech), ing. Andrei Mihai Dobre MAEng, (Blue Air), ing. Bogdan Burtescu, MAEng (JLG), ing. Monica Popa (contractor la EUROCONTROL MUAC), ing. Bogdan Danciu (șef de promoție UPB-FIA 2017, masterand ETH Zürich), ing. Radu Alexa. Toți au contribuit la această impresie deosebită pe care școala românească de inginerie aerospațială a lăsat-o la EUROCONTROL și care are astăzi ca rezultat semnarea acestui acord istoric. Este o recunoaștere internațională a performanței școlii noastre, dată de una dintre cele mai respectate organizații din aviația mondială.

  • 18 Oct 2017 11:54 AM | Anonymous

    FAA tocmai a lansat o fișă informativă cu privire la supraviețuirea în urma unui accident aviatic general.

    "Fiecare pilot trebuie să fie pregatit pentru orice eveniment neașteptat” . Deși supraviețuirea în urma unui accident este unul dintre acele evenimentele " care speri că nu se vor  întâmpla niciodată", trebuie să fie luat în considerare atât pentru dvs., cât și pentru pasagerii dvs. ", începe fișa informativă.

    Accidentele se pot întâmpla intr-o fracțiune de secundă , așa că sa fii pregatit este esențial. Trei factori vă vor afecta capacitatea de a supraviețui: cunoștințele, disciplina și pregatirea.

    Iată câteva sugestii rapide:


    Cunoști avionul tău? Zbori cu un alt avion? Știi în ce mod se desface centura de siguranță ? Ați verificat poziționarea centurilor de siguranță pentru a vă asigura că acestea nu sunt obstrucționate în timpul unei situații de urgență? Află tot ceea ce trebuie să stii despre cum funcționează avionul  care nu este al tău, înainte să zbori cu el.

    Îmbunătățeste echipamentul. Instalarea centurilor de siguranță cu patru sau cinci puncte și utilizarea unei căști ar putea să îțisalveze viața. De asemenea, inserarea rezervoarelor de combustibil pentru prevenirea incendiilor pot reduce semnificativ șansele unui incendiu după impact.

    În primele cinci minute de la aterizare, ieși  din aeronavă și ia în considerare ocupanții. Verifică respirația, sângerarea și rănile - în această ordine. Activează ELT (și baliza de localizare personală dacă ai una) și utilizeaă telefonul pentru a apela 112.

    Trebuie sa știi ce rute sunt de-a lungul traseului tău și în ce direcție se află.
    Depune un plan de zbor chiar și atunci când zbori VFR. Acest lucru permite urmărirea zborului și înseamnă că serviciile de urgență vor fi alertate dacă nu veți ajunge când sunteti așteptați.

    Nu vă panicați. O acțiune calmă și grijulie este ceea ce vă va ajuta să supraviețuiți până veți fi salvați.

    Cel mai important lucru este voința de a supraviețui.

    Detalii complete despre restul training-ului de suprabiețuire si despre ce trebuie să conțină chitul de supraviețuire, vedeți aici.

     

  • 18 Oct 2017 11:34 AM | Anonymous

    FAA va adopta formatul OACI pentru planurile de zbor interne începând cu  anul viitor, cel tarziu  până la sfârșitul lunii ianuarie. Ceea ce înseamnă  că va trebui să furnizați informații suplimentare la depunerea planurilor de zbor, utilizând formatul anterios folosit pentru zborurile internaționale. Piloții sunt încurajați să utilizeze formatul OACI pentru toate zborurile noi  pentru a asigura o tranziție lină odată cu eliminarea formatului planului de zbor intern.

    Există multe asemănări între fostul format al planului de zbor intern al FAA și ICAO. Cu toate acestea, când vine vorba de echipamentele adiționale ale  aeronavelor, există  diferențe majore. Formatul OACI necesită o pregatire specială in funcție aeronavă. ICAO are, de asemenea, o codificare specifică a  echipamentul pentru emițător , care specifică ADS-B Out și In, de exemplu, și instalațiile avionice, care includ mai multe coduri suplimentare pentru capacitățile avionice, cum ar fi abordările LPV. Codurile mai detaliate pot fi incluse pentru furnizarea informațiilor pentru ATC, dar acestea nu sunt neaparat necesare. Formatul OACI include, de asemenea, coduri pentru echipamente de urgență, care vor fi utile în situațiile de căutare și de salvare.

    O altă diferență majoră odata cu  formularul noului plan de zbor o reprezintă  formatul pentru plecările și sosirile din aeroport dacă identificatorul aeroportului nu este în format standard de patru litere. Dacă unul dintre panurile aeroporturilor  nu are un cod de patru litere, trebuie să introduceți ZZZZ în secțiunea de plecare sau destinație a formularului ICAO și să specificați identificatorul în câmpul 18 al formularului.

    Comutatorul a fost inițial stabilit pentru a intra în vigoare în luna octombrie a anului trecut, dar grupurile susținătoare ale aviației au convins FAA să amâne tranziția. În plus asigură piloților și planurilor de zbor   mai mult timp pentru a se obișnui cu formatul, cursul de formare fiind necesar pentru zona SFAR din Washington, D.C., trebuia să fie revizuit pe baza noului format OACI.
    Urmăriți site-ul AOPA de mai jos pentru sfaturi despre ICAO și planificarea avansată a zborurilor.


  • 18 Oct 2017 11:12 AM | Anonymous

    FAA a creat un grup format din experți și oficiali, care incă nu au reușit încă să ajungă la un acord privind modul în care trebuie să fie urmărite dronele civile.

    Grupul de experți și ofițerii de aplicare a legii al FAA nu au fost de acord cu privire la specificul de urmărire a dronelor civile, dar nici asupra  modelelor ce ar trebui să fie urmărite pe cale radio și dacă dimensiunea  sau greutatea ar trebui să fie factori determinanți.

    Experții sunt pregătiți să concluzioneze, în timp ce Comitetul Național pentru Siguranța Transporturilor investighează primul caz de coliziune aeriană a unei drone cu o aeronavă tradițională, un elicopter al armatei. Deși nu au existat răniți  iar elicopterul a reușit să aterizeze în siguranță, impactul a distrus un rotor al elicopterului, potrivit unui raport preliminar.

    "Nu pot să subliniez cât de importantă este această lucrare", a declarat Michael Huerta, șeful FAA, într-un discurs la Las Vegas, la conferința InterDrone. "Tensiunea dintre diferențele de  interese și de perspective ne ajută să-i aducem pe toți la mijloc, creând echilibrul corect".

    FAA a elaborat regulile de urmărire pregătite anul trecut, dar FBI și alte agenții de securitate din guvern au obiectat, determinând formarea grupului consultativ.

    "FAA va revizui cu atenție raportul comitetului consultativ și constatările sale", a declarat agenția într-o declarație prin e-mail, potrivit Bloomberg.

    Numarul proprietarilor amatori de drone va fi estimat să se tripleze până  la 3,6 milioane până în 2021, în timp ce numarul utilizatorilor comerciali va crește de 10 ori la aproape 500.000, a declarat FAA la începutul acestui an, iar Aircraft Owners and Pilots Association v-a informat acum câteva luni  prin articolul urmator despre acestea aici .


  • 18 Oct 2017 10:38 AM | Anonymous

    Fluxul rapid de mare viteză și planurile mari de date vor fi disponibile de acum, cu upgrade-uri ulterioare.

    ViaSat va lansa în curând serviciul ViaSat-2, permițând cabinelor voluminoase bizjets să asigure viteze de conectare mai mari utilizatorilor în zbor. Serviciul este un upgrade la sistemul deja competent ViaSat, care oferă acoperire prin satelit cu Ku și Ka.

    Compania și-a demonstrat calitățile  la standul său de la NBAA Business Aviation Convention și Expo în această săptămână în Las Vegas. Vizitatorii au putut conversa prin video chat  cu un angajat de la baza companiei din Carlsbad, California, prezentând capacitățile  de videoconferință de mare viteză ale sistemului.

    În plus față de videoconferințe, utilizatorii se pot aștepta la  viteze de conectare similare cu cele de la  birou sau de acasă, permițând astfel utilizarea  streaming-ului TV, muzică și film; Conectivitate VPN; navigare pe internet; și capacitatea de a trimite fișiere mari prin e-mail.

    Spre deosebire de alte servicii de internet din timpul zborului conexiunea ViaSat nu se degradează cu cât există un număr mai mare de utilizatori, oferind în orice moment servicii de mare viteză în zonele disponibile. ViaSat sustine ca acoperirea acestuia include 90% din cele mai populare rute de zbor din lume, cu acoperire prin satelit sau cu banda Ku. Acoperirea se va extinde și mai mult cu sateliții ViaSat-2 și ViaSat-3, care urmează să fie lansati în 2020.

    Terminalul Global Aero Terminal 5510 este compact, ajunge pana la 55 de lire sterline și costă aproximativ 400.000 USD instalat. Modemul este capabil să furnizeze viteze de Internet la fel de rapid ca 1 Gigabit pe secundă. Este disponibil acum și este compatibil cu toate constelațiile satelitului ViaSat, oferind un sistem de probă pe viitor. ViaSat oferă în prezent patru planuri de date cuprinse între 30 GB și 100 GB, toate oferind viteze de până la 16 megabiți pe secundă. Planurile încep de la 7.000 $ pe lună. Până în 2020, vitezele vor crește până la un nivel de neimaginat de 32 Megabiți pe secundă.


  • 12 Oct 2017 11:17 AM | Anonymous

    Finalizare SESAR Pilot Common Project (PCP) privind schimbul digital de date meteorologice

    Romatsa anunță că a fost finalizat proiectul de implementare a funcţionalităţilor ATM incluse în SESAR Pilot Common Project (PCP) privind schimbul digital de date meteorologice, proiect iniţiat la începutul anului 2015 în cadrul R.A. ROMATSA, venind în sprijinul European ATM Master Plan, respectiv AIS-M-07-1 ”Weather Information Exchange Model, phase 1” și inclusiv a cerinţelor ICAO.

    Imagine similară

    Acest proiect, având denumirea „PILOT PLATFORM for access services to OPMET (worldwide/ECAC) data  (METAR, TAF, SIGMET) in WXXM format” (codificare internă Proiect WXXM), a primit co-finanţare europeană (50% din costurile eligibile) în cadrul apelului de proiecte CEF (Connecting Europe Facility) Transport Call 2014, fiind inclus cu codul 134AF5 în Acţiunea „DP Implementation - CEF CALL 2014 No. EU-TM-0136-M”, coordonată de către SESAR Deployment Manager (SDM).

    Făcând parte din proiectele de implementare a funcţionalităţilor ATM (managementul traficului aerian) incluse în SESAR Pilot Common Project (PCP) adoptat prin Reg (UE) 716/2014, obiectivul proiectului a fost actualizarea serviciilor meteorologice, folosind modelul digital  ”Weather Information Exchange Model” (WXXM), pentru a putea oferi informaţii meteorologice măsurate şi prognozate de încredere oriunde este necesar în cadrul reţelei ATM, şi acoperind produsele meteorologice standard pentru aeroporturile civile. Implementarea funcţionalităţilor ATM privind schimbul digital de date meteorologice este în sprijinul European ATM Master Plan, respectiv AIS-M-07-1 ”Weather Information Exchange Model, phase 1”, inclusiv a cerinţelor ICAO.

    Implementarea proiectului a demonstrat pregătirea şi capacitatea specialiştilor R.A. ROMATSA privind dezvoltarea unei platforme pilot ce permite:

    •  
    • Creşterea nivelului de performanţă a serviciilor meteo pentru furnizarea unor informaţii meteorologice curente şi prognozate în noul format de model de schimb de date (WXXM), oriunde acestea sunt solicitate în cadrul reţelei de management al traficului aerian (EATMN), prin implementarea unei soluții ce acoperă gama de produse meteorologice standard pentru aeroporturile civile din întreaga lume/ zonă ECAC (European Civil Aviation Conference): observaţii de aerodrom (METAR), prognoze de aerodrom (TAF) şi avertizări pentru Regiuni de Informare a Zborurilor (SIGMET);

     

    • Dezvoltarea şi implementarea unei soluţii tehnice bazată pe software de tip open-source şi echipamente hardware de tip COTS, ce asigură un grad înalt de disponibilitate a echipamentelor (hardware) şi aplicaţiilor utilizate (software), cu baze de date distribuite şi servicii web la nivel global, capabile să asigure accesul la informaţii meteorologice folosind modelul de schimb de date WXXM şi conform cu formatele de date iSWIM (Initial System-wide Information Management);

     

    • Demonstrarea şi verificarea implementării schimbului de informaţii meteorologice, folosind atât standardele definite prin SESAR Deployment Programme, respectiv domeniul de funcţionalităţi ATM ”AF#5 - Initial SWIM”, subdomeniul ”S-AF 5.4 - Meteorological Information Exchange”, prioritatea de implementare ”FT 5.4.1 - Upgrade/Implement Meteorological Information Exchange system/service”, cât şi modelele şi schemele promovate de către ICAO şi EUROCONTROL/FAA.

  • 30 Sep 2017 4:28 PM | Anonymous

    De la 1 ianuarie 2018 se impune obligativitatea utilizării frecvențelor cu ecart 8,33kHz în spațiul aerian  al UE.  Aircraft Owners and Pilots Association of Romania s-a interesat ce trebuie să faceți pentru  a converti o frecvență existentă cu ecart 25kHz la una cu ecart 8,33kHz .  

     

    sursa foto - Eurocontrol

    Din data de 1 ianuarie 2018, se impune obligativitatea utilizării frecvențelor cu ecart 8,33kHz în spațiul aerian controlat conform Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 1079/2012 al comisiei din 16 noiembrie 2012 de stabilire a cerințelor privind ecartul dintre canalele de voce pentru cerul unic european.

    Pentru a converti o frecvență existentă cu ecart 25kHz la una cu ecart 8,33kHz trebuie completat formularul AACR-PIAC.MFRA.01.

    În conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 1079/2012, introducerea ecartului 8,33 kHz între canalele de voce în banda destinată comunicaţiilor aeronautice şi sub nivel de zbor FL195 este o cerinţă care are termene de implementare precise atât pentru furnizorul de servicii de navigaţie aeriană cât şi pentru operatorii de aeronave. În acest sens Comisia Europeană a manifestat încă de la început un interes direct în urmărirea progreselor înregistrate de state în ce priveşte implementarea prevederilor regulamentului, desemnând Network Manager ca entitate responsabilă pentru monitorizarea şi raportarea în sensul celor prezentate.
     
    În vederea unei corecte informări a partenerilor din industria de aviaţie, AACR transmite prin intermediul canalelor de comunicare, către toţi cei interesaţi, un pachet informaţional care documentează procesul de conversie şi care poate oferi răspunsuri pentru o serie de întrebări legate de modalitatea de implementare, termenele stabilite, monitorizarea la nivel european, planificarea zborului, echipamente de comunicaţie, direcţii de acţiune în vederea implementării, astfel:
        ·              8.33kHz Voice Channel Spacing (VCS) Implementation Handbook manual elaborat de grupul de lucru stabilit la nivelul Network Manager, care are drept scop unificarea în cadrul unui singur document a recomandărilor privind dispoziţiile instituţionale, planificarea zborului, procedurile operaţionale, echiparea aeronavelor, siguranţa zborului şi managementul frecvenţelor aeronautice;

     ·               IFPS USERS MANUAL, care în cuprins detaliază modalitatea de completare a formularului plan de zbor FPL cu referire la echipamentele de radiocomunicaţii cu capabilităţii 8,33 kHz;

     

    Pentru mai multe informaţii suplimentare se poate consulta si site-ul:  www.eurocontrol.int/833.

     

  • 30 Sep 2017 4:03 PM | Anonymous

    Sursa imagine - Pixabay

    Dronele ar putea fi împiedicate să pătrundă în zone sensibile, cu ajutorul sistemului de geo-fancing, garduri geografice virtuale, potrivit unor propuneri de reglementări ale Comisiei Europene, a informat, vineri, executivul UE, într-un comunicat remis StartupCafe.ro. În paralel UE a lansat vineri un apel de proiecte de 500.000 euro, dintr-un buget total de 9 milioane de euro, pentru firme și instituții publice care vor să contribuie la pregătirea sistemului de geo-fancing.

    Comisia Eurpeană a cerut, vineri, Consiliului UE și Parlamentului European să aprobe propunerea de reglementare a utilizării dronelor pe teritorul Uniunii Europene, o inițiativă care datează din decembrie 2015.

    Potrivit CE, mai mult de 1.200 de incidente legate de siguranță - inclusiv apropierea periculoasă a dronelor de avioane - au fost raportate în Europa în 2016, ceea ce subliniază necesitatea stringentă a unui cadru de reglementare modern și flexibil al UE.

    ”Prin urmare, Comisia invită Parlamentul European și Consiliul să convină asupra propunerii sale din decembrie 2015 de stabilire a unui cadru comunitar pentru drone” - anunță executivul european, în comunicatul remis StartupCafe.ro.

    În așteptarea adoptării acestor reglementări, Întreprinderea comună de cercetare în domeniul gestionării traficului aerian a Uniunii Europene (SESAR) - care are rolul de a dezvolta următoarea generație a sistemului de gestionare a traficului aerian european - oferă astăzi o jumătate de milion de euro pentru a susține testarea serviciilor de geo-fancing. 

    Citeste stirea completa aici.

  • 30 Sep 2017 3:41 PM | Anonymous

    Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile societăţilor de asigurare Omniasig Vienna Insurance Group SA şi Generali România Asigurare Reasigurare SA, precum şi la sediul companiei Aon România Broker de Asigurare-Reasigurare, se arată într-un comunicat al CC.

    Inspecţiile Consiliului Concurenţei au fost efectuate în cadrul investigaţiei având ca obiect posibila încălcare a legislaţiei naţionale şi a prevederilor Tratatului de Funcţionare a UE de către Aon România Broker de Asigurare-Reasigurare S.R.L., Aon UK Limited, Generali România Asigurare Reasigurare S.A., Assicurazioni Generali S.p.A. United Kingdom Branch, Assicurazioni Generali S.p.A. şi Omniasig Vienna Insurance Group S.A.

    Autoritatea de concurenţă suspectează o posibilă împărţire a pieţei asigurărilor de aviaţie la care ar fi participat aceste societăţi.

    Documentele ridicate în cadrul inspecţiilor se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice investigaţiei.

    În acţiunile sale, Consiliul Concurenţei a fost asistat de Autoritatea de Concurenţă şi Pieţe din Marea Britanie (CMA), care a derulat procedura de solicitare de informaţii la sediile companiilor din Marea Britanie, urmând să transmit autorităţii române informaţiile primite pentru fi analizate.

    Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilei practici anticoncurenţiale analizate. Inspecţiile inopinate constituie o etapă preliminară a investigaţiei, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii Concurenţei.

     

  • 30 Sep 2017 3:22 PM | Anonymous

    Raportarea obligatorie a evenimentelor de aviație civilă în sistem online

    ÎNCEPÂND CU DATA DE 5 AUGUST 2017, RAPORTAREA OBLIGATORIE A EVENIMENTELOR DE AVIAȚIE CIVILĂ CĂTRE CIAS SE REALIZEAZĂ DOAR ÎN FORMAT ELECTRONIC

    Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS), ca unică autoritate cu atribuții de administrare a sistemului național de raportare a evenimentelor de aviație civilă (ECCAIRS), la nivelul României, a implementat o aplicație informatică, prin intermediul căreia raportarea obligatorie a evenimentelor de aviație civilă să se poată efectua în sistem online, începând cu data de 5 august 2017, conform cerințelor legislative în vigoare. 

    Raportarea obligatorie a evenimentelor de aviație civilă doar în sistem electronic, începând cu data de 5 august 2017, este o cerință legală, potrivit prevederilor Regulamentului (UE) nr. 376/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 3 aprilie 2014 privind raportarea, analiza și acțiunile subsecvente cu privire la evenimentele de aviație civilă, precum și prevederilor Reglementării aeronautice civile române privind raportarea evenimentelor de aviație civilă RACR-REAC din 20 iulie 2016. Vedeți, vă rog, tutorial CIAS aici.

    Pe website-ul CIAS (www.cias.gov.ro), în secțiunea “Notificări – Raportare obligatorie”, a fost implementată o aplicație informatică dedicată raportărilor obligatorii privind evenimentele de aviație civilă, prin intermediul unui formular de raportare online. Acesta poate fi accesat și prin scanarea codului de bare de mai jos:

    Raportarea obligatorie a evenimentelor de aviație civilă se efectuează de către persoanele fizice și organizațiile enunțate la art. 4 din Regulamentul (UE) nr. 376/2014.

    Înainte de efectuarea unei raportări obligatorii în sistem online, raportorului i se va solicita un număr de telefon mobil valabil, pe care va primi (în interval de cel mult 60 de secunde), prin SMS, o parolă unică ce îi va oferi acces la formularul de raportare. După completarea informațiilor minime obligatorii cu privire la evenimentul de aviație civilă raportat, aplicația va transmite o notificare prin e-mail, atât către CIAS, cât și către raportor (pe adresa de e-mail furnizată la completarea formularului de raportare), notificare ce va cuprinde informațiile raportate. Astfel, pentru completarea formularului de raportare, este necesar ca raportorul să aibă acces la un telefon mobil și conexiune Internet.

    Pentru organizațiile care utilizează în sistemul intern de raportare aplicația ECCAIRS, transmiterea raportărilor obligatorii privind evenimentele de aviație civilă se poate realiza, ca și până în prezent, în format ECCAIRS compatibil cu versiunea utilizată în sistemul național de raportare, pe adresa de e-mail notificari@cias.gov.ro, sau prin completarea formularului de raportare online de pe website-ul CIAS.

     

© BGAA of  Romania
Powered by Wild Apricot Membership Software