Business and General Aviation Association of Romania
  • Home
  • News
  • Cel mai complex seminar meteo destinat aviatiei generale a fost organizat de Aircraft Owners and Pilot Association of Romania, in parteneriat cu Romatsa

Cel mai complex seminar meteo destinat aviatiei generale a fost organizat de Aircraft Owners and Pilot Association of Romania, in parteneriat cu Romatsa

29 Nov 2017 1:07 PM | Anonymous

Aircraft Owners and Pilot Association of Romania - (Asociatia Priopietarilor de Avioane si Pilotilor din Romania), la invitatia Romatsa, a organizat cel mai complex seminar meteo de pana acum din Romania, in 23 noiembrie 2017, la sediul Romatsa.


Intr-o sala cu peste 70 persoane, seminarul despre importanta meteo in aviatia generala, care a inceput la ora 18:00 a fost deschis de catre dl. Radu Merica, membru fondator al Aircraft Owners and Pilot Association of Romania. Realizat o prezentare despre posibilitatile de informare a pilotilor atunci cand zboara in Germania, in special despre site ul topmeteo. 

Avantajul si experienta prezentarii datelor meteo intr-o forma care raspunde foarte bine nevoilor reale ale pilotilor, a scos in evidenta diferenta intre sistemul disponibil in Romania de informare meteo si cel german.  Unul din factorii principali de ingrijoarare pentru aviatia generala, inainte de zbor, este vremea.

Daca pilotii au incredere in ei insasi, mai mult decat ar trebui cateodata, si aparatele de zbor sunt masinarii destul de sigure, iata ca vremea ramane sigura necunoscuta ce poate pune in pericol zborul.

Trebuie subliniat faptul ca sistemele actulale disponibile pilotilor, fac din vreme rare ori o necunoscuta, astfel majoritatea accidentelor datorate conditiilor atmosferice sunt de fapt incadrate ca si greseli de pilotaj. Acest fapt se datoreaza unei simple gandiri logice din aviatie. Atat timp cat pilotul isi cunoaste limitele sale si ale aparatului sau de zbor, si cunoaste conditiile meteo inainte de a pleca de la sol, este numai responsabilitatea lui sa fie in stare sa aiba un zbor fara incidente. De exemplu, o cauza frecventa de accidente este VFR flying into IMC, adica zbor la vedere care intra in coditii meteo de zbor instrumental, adica in zbor fara vizibilitate.


Dar sa revenim la semnarul meteo, unde echipa condusa de Dorinel Visiou, Sef Serviciu Management Informatii Meteorologice in cadrul Romatsa, a sustinut o adevarata lectie de meteorologie, prognoza, capacitati tehnice si proiecte de viitor, intr-un seminar care s-a inchieat dupa aproape 5 ore, precum un adevarat curs universitar.


Dupa o prezentare generala a serviciilor Romatsa, de unde aflam ca aceasta controleaza 3 ARO/ 16 TWR/ 3 APP si un ACC, a fost descrisa structura Meteo formata din Serviciul de Meteo , un centru de veghe, 16 birouri meteo din aerporturi, din care 15 sunt self-briefing, plus cel de la OTP.

Din prezentarea tehnica aflam ca sistemele tehnice se numesc ROMAWOS si sunt dezvoltate in Romania, cu o capacitate de cat I, cat II si cat III pe toate aerporturile. CAT III insa are 3 versiuni a , b si c. C ul fiind fara limite si cu sitem de ghidaj pentru taxiway. La Otopeni, exista cat III B doar pe 08 R, iar pe 08 L este doar CAT III A , iar pe cele doua piste  26 sunt CAT II.

Am aflat si despre un sistem tehnic de procesare meteo IBL, achizitionat de curand care are o capacitate de a procesa date si a le oferi intr-o forma grafica si nu numai, exact ce ne dorim si noi in aviatia generala. Aflam de asemena ca un nou sistem SODAR va fi instalat in 2018 la OTP ce are o capacitate de genera date de vant pe mai multe staturi la verticala in preajama aeroporturilor. Asfel fenomenele de wind shear sau vant puternic din directie opusa cand la sol e calm , vor putea fi observate si transmise cu noul sistem SODAR.

Prezentarea continua cu o parte de tipuri de date meteo si legislatia in domeniu. Intr-adevar este un lucru nou cand aflam ca Romanian CAA, International Civil Avaiation Organization, Easa, World Meteorological Organisation si Eurocontrol, toate emit legislatie in domeniul meteo. La prima vedere trebuia sa fie ceva mai simplu.

Aircraft Owners and Pilot Association of Romania se bucura ca a organizat acest seminar aprofundat, contribuind si in acest fel la informarea si dezvoltarea celor din aviatia generala. Multumim  pe aceasta cale reprezentantilor Romatsa pentru prezentarile excelente, foarte bine pregatite si documentate. 



© BGAA of  Romania
Powered by Wild Apricot Membership Software