Business and General Aviation Association of Romania
  • Home
  • News
  • Cat este de important sa avem si in Romania profilul vertical al unui radar de vreme?

Cat este de important sa avem si in Romania profilul vertical al unui radar de vreme?

29 Nov 2017 1:01 PM | Anonymous

Aircraft Owners and Pilot Association of Romania - (Asociatia Priopietarilor de Avioane si Pilotilor din Romania), la invitatia Romatsa a organizat cel mai complex seminar meteo de pana acum din Romania, in 23 noiembrie 2017, la sediul Romatsa.

Intr-o sala cu peste 70 persoane, seminarul despre importanta meteo in aviatia generala, care a inceput la ora 18:00 a fost deschis de catre dl. Radu Merica, membru fondator al Aircraft Owners and Pilot Association of Romania, care a sustinut o prezentare despre posibilitatile de informare a pilotilor atunci cand zboara in Germania, in special despre site ul topmeteo.

Alexandru Hozoc, expert meteo,  Romatsa, continua seria prezentarilor cu fenomenele meteo periculoase, si este interesant de retinut, ca acestea ocupa un loc aparte in meteo din punct de vedere al responsabilitatii emiterii avertismentelor si al structurilor de raportare si prognozare. Astfel fenomenele de oraj, precipitaţii care îngheaţă, grindina,  furtună de praf/nisip, ninsoare (depozit de zăpadă), vânt puternic la suprafaţă, cenuşă vulcanică, vijelie, brumă, chiciură  ingheţ la sol, transport la înălţime depraf/nisip, substante chimice toxice, sunt prezentate cu pasiune de talentatul meteorolog.

De asemenea, din prezentare aflam ca Romania se bazeaza pe radalele ANM , si din acest motiv structura vertica a norului, este imposibil de aflat , precum in tari ca Bulgaria sau intreaga Europa. Pentru ca ANM nu va scana vertical, pentru un motiv care inca ne este neclar. 

Tot Dl. Alexandru Hozoc, ne-a prezentat datele si produsele de observatie meteo. Sunt trecute in revista, METAR ul, mesajul local, SYNOP ul, profilul vertical de temparatura umiditate si vand care se mai face doar pentru Bucuresti odata al 12h, imaginile satelitare VIS si IR care sunt preluate defapt de la EUMETSAT, si radarul preluat de la ANM (7 radare in Romania) ce are o rezolutie de 1 km radial si 1 grad azimut, harta de fulgere numita LINET.

Produsele de veghe sunt : SPECI si mesaje locale emise de la aerport, SIGMET urile,  AD WARN,  WS WARN emiste de CNPMNA.

Prognoza meteo este TAF, TREND adica prognoze de aterizare, SIGWX - fenomene semnificative, vantul si temperatura pe altitudine.

Aircaft Owners and Pilots Association of Romania subliniaza importanta profilului vertical al unui radar de vreme, si pentru exemplu atasam unul de la Bulatsa, unde structura pe verticala este data pana la 14.000 metri.


Totodata, Aircaft Owners and Pilots Association of Romania propune tuturor celor in masura sa colaboreze, asftel incat in perioada urmatoare sa existe scanare verticala si pentru zborurile din Romania.

© BGAA of  Romania
Powered by Wild Apricot Membership Software