Business and General Aviation Association of Romania
  • Home
  • News
  • Cum protejam aeronavele impotriva inghetului?

Cum protejam aeronavele impotriva inghetului?

05 Dec 2018 3:32 PM | Anonymous


Intelegerea acestor tehnici este esentiala pentru siguranta aeronavelor.

Cu iarnă  în plină trecere la nord de ecuator, este doar o chestiune de timp înainte ca piloții experimentati care au evaluat situatia trebuie să ia decizii cu privire la modul de a scăpa de situațiile de înghețare, fie că este vorba înainte de decolare sau în timpul călătoriei. Gheața adaugă greutate și acționează ca un spoiler de ridicare pe aripi și pe coada. Gheața poate afecta, de asemenea, si  motorul la toate aeronavele. Protecția la gheață este în mare parte clasificată ca fiind fie anti-, fie de degradare, în funcție de echipamentul instalat și certificarea aeronavei.

Când vine vorba de protejarea unei aeronave împotriva înghețului, nu exista un procedeu standard ci doar niste solutii indrumoatoare  pentru momentul în care să depune gheata. În umezeala vizibilă când temperatura aerului exterior este sub 37 de grade, piloții ar trebui să se aștepte să vadă lucrurile in alb iar pojghita de gheata sa inceapa sa se depuna. În timp ce comanda de dezghetare este cu siguranță utila , cea mai bună strategie este de a cobora altitudinea sau sistemul meteorologic  va incepe să depuna gheața cât mai curând posibil. Avioanele de înaltă performanță dețin avantajul aici când vine vorba de manevre de evadare.

Cizme cu antigel  - cizmele sunt manșoane de cauciuc atașate la marginile de vârf ale aripilor și stabilizatorul orizontal, alimentat de aer pneumatic. Cizmele se extind ciclic și se contractă atunci când sunt activate de către pilot pentru a rupe mânerul gheții care încearcă să se extinda. Cizmele se extind secvențial, astfel încât nu toate secțiunile de pe copertină sunt desecate în același timp. Trucul nu este să aștepți prea mult timp pentru a le activa pentru a nu fi în măsură să țină pasul cu o acumulare rapidă de gheață.

Căile de încălzire a marginilor de ghidare - Majoritatea aeronavelor din categoria transportului utilizează margini de vârf încălzite din interior prin aerul taios care a fost aruncat de la motoarele turbinelor și apoi transportat la locația corespunzătoare. Profilele sunt încălzite înainte ca aeronava să întâlnească gheață. Un dezavantaj al încălzirii aerului de aerisire a marginilor de frână este puterea pe care o trage, ceea ce poate limita performanța aeronavei, cum ar fi la decolare.

TKS - Acest sistem acoperă marginile frontale de ridicare cu o plasă de plasă fină care include găuri aproape imposibil de văzut cu ochiul uman. Pe măsură ce o aeronavă echipată cu TKS se apropie de condițiile de înghețare, pilotul activează sistemul, care apoi sparge un fluid anti-înghețare în găurile de-a lungul marginilor de ghidare pentru a preveni acumularea de gheață.


 tuba de căldură Pitot – gheața care adera la tuburi pitot expuse la suflu și atmosfera incarcata sunt la fel de susceptibile la glazura ca profilul aerodinamic. Tuburile Pitot, balustradele și senzorii de temperatură exteriori pot, într-o epocă a aeronavelor din sticlă-carlingă care transportă senzori extrem de sofisticați, să devină rapid inutili sau predispuși la erori în cazul în care vor fi incoroprati în gheață. La aeronavele sofisticate, aceste tuburi sunt, de obicei, încălzite electric, adesea automat înainte de întâlnirea cu gheață. Pe un Cessna 172 sau un Piper Archer, de exemplu, o tubă Pitot încălzită este destul de mult standard, cu excepția faptului că pilotul trebuie să-și amintească să-l pornească înainte de a întâlni condițiile de îngheț.

Motoarele - Motoarele cu piston necesită un flux liber de aer pentru a funcționa, un flux care poate afecta înghețarea. Avionul cu piston va oferi în mod normal pilotului o opțiune alternativă de sursă de aer pentru a aspira aerul dintr-o locație aflată în afara santului, în cazul unei întâlniri cu glazură. Motoarele cu turbine nu au niici acestea o afinitate la inghet și sunt, de obicei, protejate de intrările încălzite electric, care trebuie pornite înainte de începerea formării gheții.

Elice - Deoarece elice sunt suprafețe portante, și ei trebuie să fie protejate de acumularea de gheață ca nu cumva să se piarda  capacitatea lor de a produce forța de tracțiune. Avioanele moderne utilizează energie electrică pentru a preveni sau a împrăștia gheață, încercând să adere la lame. În zilele anterioare, elicele erau adesea protejate de un sistem care a împrăștiat alcool pe lame pentru a împrăștia gheața.


© BGAA of  Romania
Powered by Wild Apricot Membership Software