Business and General Aviation Association of Romania
  • Home
  • News
  • AERO Friedrichshafen-AERO, este evenimentul din acest an, ce are loc in Europa

AERO Friedrichshafen-AERO, este evenimentul din acest an, ce are loc in Europa

03 May 2018 11:37 AM | Anonymous

Statele Unite organizează evenimentele Sun 'n Fun și EAA AirVenture, însă în Europa, spectacolul anual de aviație generală este AERO Friedrichshafen-AERO, pe scurt. Evenimentul din acest an, este al douăzeci și șaselea, a atras 630 de expozanți de aviație generală la sediul convenției, situat pe aeroportul Friedrichshafen, Germania, lângă malul lacului Constance.


Desigur, au existat o mulțime de agenți de aeronavă americani și alți producători, furnizori de servicii și furnizori la AERO, care reflectă extinderea la nivel global, din ce in ce mai numeroasă. Dar fară îndoială, există o atmosferă distinctă, specific europeană. În special în acest an, se pune un accent deosebit pe evoluțiile din segmentul de aviație electrică aflat în creștere, după cum reiese din ceea ce acest eveniment numește e-flight-expo. Adesea, se părea că cuvintele "AERO" și "e-flight-expo" au fost rostite în tandem.

Una dintre cele 12 săli expuse – cu structuri mari și elegante, în stil Quonset, este menite să semene cu hangarele - a fost data în folosință pentru  e-flight-expo și tot aici au fost prezentate cele mai recente modele electrice. În timp ce acceptarea aviației electrice poate fi în fază incipientă în Statele Unite, în Europa se dezvoltă de ani de zile. Acum, unii sunt pe piață. Alții caută o cale de a intra. Iar alții au o cale lungă de parcurs pentru a ajunge aici. Deci, să începem știrile AERO din acest an cu o revizuire rapidă a unor modele notabile pe ecran.

Magnus Aircraft eFusion

Reprezintă un efort comun între aeronava maghiară Magnus Aircraft Corp și gigantul industrial german Siemens, care oferă motorul electric SSP-55D de 75 CP. Bateria litiu-ion eFusion poate acționa avionul timp de 40 de minute de zbor și are nevoie de o oră pentru a se reîncărca complet. Acest model experimental, de 110 de noduri cu două locuri, care a făcut primul său zbor public la AERO, este doar una intre ofertele afișate in panel. Un alt model experimental Magnus utilizează un sistem hibrid de propulsie compus dintr-un motor electric Siemens de 100 CP și un motor diesel Fly Eco de 80 CP, care se bazează pe motorul auto Mercedes-Benz Smart. Se poate naviga la 90 de noduri și, atunci când utilizează puterea diesel, poate zbura până la 215 mile marine cu doar opt galoane de combustibil. În prezent, o eFusion se bazează pe aeroportul din Waco, Texas, unde se află în curs de testare pentru temperaturi ridicate.

Efuzia + 3 / -3G este prezentată ca un instructor cu costuri reduse, dar nu este de vânzare și ca vărul său hibrid este mai mult un brazer pentru ca Siemens să exploreze viitoarele iterații ale unei game de aeronave cu motor electric, inclusiv cu patru locuri și altele. De exemplu, Siemens testează unul dintre motoarele electrice cu doi megavați / 2.600 CP pe un avion regional Bae 146.

ΦNIX


Motocicleta electrică FNIX construită în Cehia poate zbura până la 2,5 ore pe o singură încărcare a bateriei sale litiu-ion. Fotografie de Tom Horne.

Motocicleta electrică FNIX construită în Cehia poate zbura până la 2,5 ore pe o singură încărcare a bateriei sale litiu-ion. Fotografie de Tom Horne.

Acesta aeronavă construită în Cehia utilizează un motor electric de 60 de kilowați / 80 CP pentru auto-lansări precum și alte faze de zbor, iar la putere poate naviga la 108 noduri și poate zbura până la 2,5 ore cu o singură încărcare a  acumulatorului său pe paza de litiu. Rata de alunecare maximă este 1:32. Poate fi comandat cu aripi de 11 sau 15 metri. Certificarea europeană LSA este așteptată până în mai 2018. Compania oferă, de asemenea, unități de încărcare, dintre care unul este capabil să perceapă atât avioanele electrice, cât și mașinile electrice. Țineți-vă respirația, deoarece avioanele echipate cu avionice se vor  vinde pentru 235.000 de euro; cea mai mare stație de încărcare va fi de 48.000 de euro.

Acesta nu este  intocmai un   avion destinat aviației generale obișnuit, dar caracteristicile sale sunt demne de remarcat. Construită de Lange Research GmbH din Germania, acest design cu șase motoare are o aripă de 75 de picioare, poate croi la 135 de noduri și are o rezistență de 40 de ore. Destinată utilizării în rolurile de supraveghere, E2 utilizează șase celule de combustie alimentate cu metanol și baterii duble într-un sistem de propulsie hibrid care generează suficientă energie pentru a asigura protecția împotriva gheții a marginilor de frână și suficientă energie pentru a conduce radarele și alte echipamente de supraveghere high-end. Ea are o greutate de decolare de 3.638 lb, poate deține 660 de kilograme de metanol în două păstăi de prăbușire și poate transporta o incărcătura  utilă de 440 de kg. Sunt dezvoltate variante personalizate și fără pilot. E2 afisat a fost un mockup; primul zbor al avionului real este stabilit pentru luna iunie 2018. Agențiile guvernamentale sunt clienții țintă. Dacă vreți unul singur, rețineți încă o dată respirația: prețul este de 2 milioane de dolari.

Pipistrel Alpha Electro


Trainerul Pipistrel Alpha Electro cu două locuri poate zbura o oră cu o singură încărcare a bateriei litiu-ion.

Acest trainer cu două locuri este alimentat de un motor electric de 60 kW / 80 CP și poate zbura o oră cu o singură încărcare a bateriei litiu-ion. Șase avioane au fost recent exportate în Statele Unite. Patru dintre aceștia vor servi ca formatori în cadrul programului CALSTART pentru tinerii defavorizați și șomeri din aeroporturile Mendota și Reedley din California, iar celelalte două sunt deținute de Muzeul aeronautic Tomorrows din Los Angeles. De asemenea, au fost expediate două simulatoare, cu încă trei care urmează să sosească, iar alte opt aeronave sunt la comandă. Potrivit lui Michael Coates, distribuitorul principal al companiei Pipistrel pentru Statele Unite, aceste Alpha Electros au fost semnate pentru zborul legal, chiar dacă regulile FAA privind avioanele sportive ușoare (LSA) nu aprobă încă zborul alimentat electric. "Modificările procedurale la normele LSA care permit aeronavelor cu motor electric au fost deja făcute în cadrul intern de către FAA", a spus Coates. "Și acum noile norme sunt pe cale să fie publicate", spune Coates. 50% din costul avioanelor CALSTART este finanțat prin sancțiuni de poluare plătite guvernului din California de către Volkswagen. Termenii unei decontări ilegale de emisii de către Volkswagen impun ca peste un miliard de dolari să fie investiți într-un "fond verde" din California pentru a beneficia de proiecte ecologice. Prețul Alpha Electro este de 118.000 de dolari, care include un încărcător. Șase aeronave de acest fel  mai sunt pe drum spre clienții din California.


În altă parte, aproximativ 20 de Alpha Electros au fost expediate în întreaga lume, către clienți din Australia, Canada, Elveția, Franța și țările Benelux.

În ceea ce privește linia mult așteptată a lui Pipistrel de patru locuri din Panthera, a fost afișat un avion Lycoming IO-390 de 200 de centimetri. Cu toate acestea, oficialii s-au decis să nu urmărească o Panthera alimentată cu IO-390 atunci când a fost anunțat că motorul nu ar primi niciodată aprobarea de a rula cu combustibil auto. Toata atenția s-a redirectionat  acum către o Panthera care foloseste  un motor Lycoming IO-540-V de 260 de cai. Primele livrări ale acestei Panthera sunt anticipate în 2021, urmate de o variantă hibrid-electrică programată să înceapă testarea zborurilor în 2020 și primele livrări în 2023.

Taxi-ul ” Discopter” este expus la AERO Friedrichshafen.


De curand, a existat o promovare intensă  a conceptului de navetă urbană de decolare și aterizare verticală (VTOL). Discopterul, totuși, poate ridica îndoieli cu privire la predicțiile destul de rozalii. Această aeronavă masivă, cu farfurioară, este făcută dintr-un teanc de tuburi din aluminiu circulare masive, acoperite de ceea ce arată ca scaune în aer liber  pentru cinci până la nouă pasageri. Motoarele twin, de 450 de cai, vor conduce un rotor uriaș sub zona de ședere, permițând o distanță de zbor revendicată de până la 540 nm la viteze cuprinse între 110 și 135 de noduri. Doar imaginați-vă în briza de două motoare de 450 CP. Este mai sigur și mai puțin zgomotos decât un elicopter, susține Discopter și are o "putere mare de ridicare" în comparație cu alte proiecte VTOL. Poate fi al tău pentru suma de 186.000 de dolari, imediat ce sunt destui bani pentru a muta proiectul înainte. O casetă de plastic clară pentru cărțile de vizită ale investitorilor potențiali a fost furnizată lângă Discopter. Numai o carte a fost vizibilă.

Jet O putere pentru Piper Seminoles

Piper Aircraft a anunțat că va începe să producă celebrul său Twin Twin Seminole cu noile motoare diesel CD 170 de 170 CP de la Continental Motors. Motoarele vor folosi combustibilul Jet A și vor fi echipate cu pârghii de putere FADEC (control complet digital pentru motor). Seminolul CD-170, numit Seminole DX, va veni și cu Garmin's G1000 NXi. Prin trecerea la Jet A, Piper spune că Seminole DX va face apel la o bază de clienți din ce în ce mai mare din întreaga lume, datorită preocupărilor legate de disponibilitatea și costul avgasului în multe locații.


© BGAA of  Romania
Powered by Wild Apricot Membership Software