Business and General Aviation Association of Romania
  • Home
  • News
  • Cum functioneaza Cirrus Combination Control Throttle Prop

Cum functioneaza Cirrus Combination Control Throttle Prop

27 Mar 2018 1:02 PM | Anonymous

Există ceva de spus despre simplitate atunci când învățați oamenii să zboare sau pur și simplu verificați o nouă aeronavă. Simplitatea a stat la baza lui Cirrus pentru caracteristicile adaptate  în aceasta lună, controlul combinat al accelerației și al elicei care este standard atât pentru Cirrus SR20, cât și pentru SR22.


În aeronave complexe,  pedala de accelerație controlează accelerația motorului, în timp ce o manetă separată de elice albastră reglează pasul elicei printr-un regulator al elicei. Împreună, ele creează un anumit set de putere, și astfel, în Cirrus, vechiul control al accelerației a devenit cunoscut ca o pârghie de putere.

La prima vedere în carlinga unui Cirrus, unii piloți ar putea crede că un singur mâner din piele neagră din cadranul clapetei de accelerație este conectat la un motor cu turbină deoarece nu există un buton de control al elicei albastre în apropiere. Controlul combustibilului aflat lângă controlul motorului este singurul model real care este  amplasat sub capotă fie într-o instalație Lycoming de 215 cp, fie într-o centrală de schimb cu piston continental de 315 CP.

Funcționarea unei aeronave echipate cu o elice cu pas variabil, cunoscută și sub denumirea de propulsie cu viteză constantă, necesită instruire pentru a nu gestiona defectuos utilizarea comenzilor accelerației și a elicei. Combinarea comenzii accelerației și a elicei într-o singură pârghie de putere nu numai că elimină necesitatea unui control separat al elicei, dar reduce și volumul de lucru pilot, ajutând în același timp să protejeze motorul de deteriorarea cauzată de un pilot  instruit necorespunzător. Unii piloți și-au exprimat dezaprobareal față de sistemul combinat Cirrus, crezând că nu oferă nici un control asupra rotației  pe minut a motorului. Propulsorul este de fapt controlabil, doar puțin mai restrans pe raza rpm.

Pe avionul Cirrus, pârghia de alimentare este conectată la o camă mecanică atașată, de asemenea, la o pereche de cabluri care circulă din cadranul de accelerație și în afara firewall-ului. Un cablu este conectat la accelerația motorului, iar celălalt la regulatorul elicei. Folosind o fantă prelucrată în camă, sistemul deplasează mecanic comanda elicei pe măsură ce comanda accelerației este deplasată înainte și înapoi. Camsele sunt ușor diferite pentru diverse modele, deoarece distanța de deplasare, modificările necesare ale rpm și alți factori variază. Doar SR22 Turbo nu are un regulator controlat prin cablu, ceea ce înseamnă că elicea este fixată la 2.500 rpm.

Regulatorul de elice sesizează viteza motorului cu ajutorul dispozitivelor de mers și setarea clapetei de accelerație printr-un cablu conectat la maneta de comandă a puterii. Deplasarea manetei de putere înainte determină ca regulatorul să măsoare mai puțin ulei de înaltă presiune la butucul elicei, permițând forței centrifuge care acționează asupra lamelor să se aplatizeze pasul elicei pentru o funcționare mai înaltă. Reducerea cererii de pârghie de putere determină ca regulatorul să contorizeze mai mult ulei la înaltă presiune la butucul elicei, forțând lamele la o înălțime mai mare sau o poziție redusă. În timpul zborului de croazieră, regulatorul reglează din nou propulsorul pentru a menține setarea rpm. Orice modificare a vitezei aerului sau a sarcinii pe elice duce la o schimbare a pasului elicei.

În timp ce unele setările de putere variază, în funcție de modelul Cirrus, accelerația maximă la decolare ar trebui să producă aproximativ 29 inci de presiune a colectorului în timpul rotirii elicei la 2700 rpm. Pe măsură ce pilotul returnează clapeta de accelerație și în funcție de poziția camei, suportul începe să se încarce automat, dar nu va scădea sub 2.500 la setările de mare putere. Comportamentul guvernatorului de propulsie la putere redusă este, totuși, exact același ca și cu un set convențional de control de propulsie la 2.500. Odată ce presiunea colectorului scade suficient de puțin încât elicele nu poate menține 2.500, viteza va începe, desigur, să scadă. Pe Cirrus, pe măsură ce puterea este mărită de la inactiv la maxim, pilotul va simți o ușoară lovire prin mâner, în timp ce maneta de putere se deplasează peste punctul de trei sferturi. Aceasta confirmă că elicea a început să se deplaseze deasupra opririi de 2500 rpm.


© BGAA of  Romania
Powered by Wild Apricot Membership Software