Business and General Aviation Association of Romania
  • Home
  • News
  • Serviciul de Informare a Zborurilor și Serviciul de Alarmare pentru piloții VFR

Serviciul de Informare a Zborurilor și Serviciul de Alarmare pentru piloții VFR

24 Jan 2018 5:30 PM | Anonymous

Prezenta sinteză este adresată piloților VFR, cu scopul de a sprijini înțelegerea modului în care furnizăm FIS și ALRS în spațiul aerian de clasa G din FIR București, a avantajelor, dar și a limitărilor specifice. Informațiile și recomandările de mai jos au caracter general, fac obiectul adoptării voluntare și nu substituie obligativitatea cunoașterii reglementărilor aeronautice aplicabile sau responsabilitățile specifice celor care operează în spațiul aerian. 

1. Context Administrația Română a Serviciilor de Trafic aerian – R.A. ROMATSA este desemnată de statul român ca furnizor de servicii de navigație aeriană în FIR București, incluzând, în principal, (1) servicii de trafic aerian, (2) servicii de comunicații aeronautice, navigație și supraveghere în domeniul aeronautic, (3) servicii meteorologice aeronautice și (4) servicii de informare aeronautică. Serviciu de trafic aerian este un termen generic care înseamnă, după caz, (1) un serviciu de informare a zborurilor (FIS), (2) un serviciu de alarmare (ALRS) sau (3) un serviciu de control al traficului aerian - ATC (serviciu de control regional, serviciu de control de apropiere sau serviciu de control de aerodrom). Serviciul de informare a zborurilor este furnizat de către toate unitățile ATC ROMATSA, în spațiul aerian controlat, de către ACC București, prin poziții operaționale dedicate, în spațiul aerian necontrolat şi are rolul de a transmite informaţii utile desfăşurării zborurilor în siguranţă şi în mod eficient. 

Serviciul de alarmare este furnizat cu scopul de a notifica organismele corespunzătoare în privinţa aeronavelor aflate în dificultate, care necesită ajutor de căutare şi salvare (SAR), precum şi de a le asista potrivit cerinţelor. “Organisme corespunzătoare” sunt acele structuri desemnate de statul român pentru coordonarea și executarea operațiunilor de căutare și salvare în cazul unui accident de aviație civilă.

 A nu se confunda serviciul de alarmare, furnizat de unitățile ATC ROMATSA, cu serviciile SAR, furnizate de entitățile desemnate de Guvernul României prin acte normative specifice. 2. Generalități privind FIS și ALRS În spațiul aerian Clasa A și C, FIS și ALRS sunt furnizate de către unitățile ATC ROMATSA, în zonele lor de responsabilitate, publicate în AIP România, tuturor aeronavelor cărora li se furnizează serviciul de control al traficului, celorlalte aeronave care au depus un plan de zbor sau despre care au cunoștiință în alt mod, precum și oricărei aeronave despre care se cunoaște sau se presupune că este supusă unei intervenții ilicite.

 Actul de intervenţie ilicită este definit ca orice act de violenţă împotriva echipajului şi persoanelor aflate la bordul unei aeronave, orice acţiune vizând avarierea sau distrugerea acesteia, a mijloacelor de navigaţie aeriană, care pot pune în pericol siguranţa unei aeronave. În spațiul aerian Clasa G, FIS și ALRS sunt furnizate de către ACC București, prin Controlorii Informare Trafic Aerian (CITA) și poziții operaționale dedicate, care utilizează cinci frecvențe radio cu acoperire zonală, publicate în AIP România. 

Emisiile radio se pot efectua simultan, pe toate cele cinci frecvenţe radio. Recepția se face distinct și simultan, pe fiecare frecvență radio în parte. Aceste frecvențe sunt monitorizate H24. Pentru asigurarea ALRS, se utilizează stații radio pe frecvența 121,5 MHz / H24. Unitatea ATC care furnizează servicii de informare pentru zborul unei aeronave asigură implicit și serviciul de alarmare pentru aceasta.

 Atunci când unitățile ATC furnizează atât serviciul de informare a zborurilor, cât şi serviciul de control al traficului aerian, furnizarea serviciului de control al traficului aerian are prioritate faţă de serviciul de informare a zborurilor. Serviciile alternative OFIS sunt asigurate prin emisiuni București VOLMET și emisiuni ATIS, conform AIP România. 3. Principalele informații furnizate: - Condiții meteo raportate sau prognozate (ex. SIGMET/AIRMET, rapoarte special din zbor care nu au fost incluse în mesajele SIGMET, condiții pentru aerodromurile de destinație/rezervă); 

- Modificări referitoare la disponibilitatea serviciilor de radionavigaţie; - Modificări în starea aerodromurilor şi a mijloacelor tehnice asociate, inclusiv informaţii privind starea suprafeţelor de mişcare a aerodromului atunci când sunt afectate de zăpadă, gheaţă sau o grosime semnificativă a stratului de apă; - Informații privind activarea zonelor de spațiu aerian restricționate; - Informații privind baloanele libere nepilotate medii sau grele sau zborul unei aeronave fără pilot la bord (RPA – Remotely Piloted Aircraft) executat în baza unui protocol semnat între operatorul acestuia și ROMATSA; - Informaţii privind activitatea vulcanică sau eliberarea accidentală de materiale radioactive în atmosferă; - Pericolele de coliziune (v. pct. 5. Limitări); - Pentru zborurile deasupra Mării Negre, în măsura posibilului şi atunci când sunt cerute de pilot, orice informaţii disponibile, precum indicativul radio, poziţia, drumul adevărat, viteza, etc. navelor maritime de suprafaţă din zonă; - Orice alte informaţii disponibile care pot afecta siguranţa traficului aerian. 4.

 Avantajele “informării”: - radio-checks și/sau transponder-checks; - avertizarea privind condiții meteo periculoase pentru zbor; - informarea de trafic; - sprijin de navigație în cazul pierderii orientării; - avertizare în cazul tendinței sau intrării neautorizate în spațiul aerian controlat ori într-o zonă de spațiu aerian restricționat sau în care se desfășoară activități potențial periculoase pentru aeronave (ex. poligoane); - asistență în obținerea autorizării pentru intrarea în spațiul aerian controlat; - sprijin și asistență în situații de urgență.

 CITA au acces, în principiu, direct sau prin Supervizorul de sală ACC București, la toate informațiile care vă sunt necesare pentru executarea sigură și eficientă a zborului dumneavoastră. 5. Limitări CITA nu sunt licențiați pentru a furniza servicii de control al traficului aerian. Orice informație transmisă este doar o sugestie/recomandare și nu trebuie considerată ca fiind obligatorie.

 Cunoscut fiind că undele radio VHF se propagă în linie dreaptă, comunicațiile radio pot fi intermitente sau se pot întrerupe, în special când zburați la înălțimi mici, în teren muntos sau la distanțe mari față de locațiile în care sunt instalate stațiile radio pentru furnizarea FIS în spațiul aerian Clasa G (Arad, Bacău, Cluj-Napoca, Constanța și Coștila; pentru actualizare, vezi AIP România).

 Acoperire radio pentru furnizarea FIS și ALRS în FIR București, estimată pentru înălțimea de 150 m față de sol: Nu considerați niciodată că depunerea unui plan de zbor, alocarea unui cod SSR sau convorbirile radio anterioare cu “București Information” înseamnă supraveghere radar sau că beneficiați de asigurarea separării față de alt trafic aerian. Informaţiile privind traficul aerian cunoscut, care ar putea prezenta pericol de coliziune pentru aeronava care este informată, pot fi uneori incomplete, iar CITA nu îşi asumă, în asemenea cazuri, responsabilitatea acurateții și transmiterii lor în orice moment. 

6. Cum contactați “București Information” Înainte de decolare Serviciul de informare a zborurilor poate fi considerat complementar, dar niciodată un substitut pentru briefing-ul de informare înainte de zbor, care trebuie să includă, cel puțin, informații despre: - condițiile meteorologice la aerodromurile de plecare/rezervă/destinație, precum și pe traiectul de zbor; - rapoartele meteo relevante (SIGMET/AIRMET); - reglementările naționale publicate în AIP România; - NOTAM-urile și restricțiile privind utilizarea spațiului aerian. 

Planul de zbor (FPL) Un plan de zbor trebuie depus înainte de efectuarea oricărui zbor sau porțiuni dintr-un zbor căruia urmează să i se asigure servicii ATC, care traversează granițele internaționale sau care se va desfășura pe timpul nopții, dacă se părăsește vecinătatea unui aerodrom. 

Depunerea unui plan de zbor facilitează asigurarea FIS și ALRS. În cazul când facilitățile de comunicații sunt inadecvate, unitatea ATS care transferă zborul transfrontalier continuă să furnizeze FIS aeronavei, în măsura posibilului, până la momentul când aceasta a stabilit comunicația bilaterală cu unitatea ATS din FIR în care a intrat.

 Contactarea pozițiilor operaționale care furnizează FIS După stabilirea comunicației radio bilaterale cu pozițiile operaționale care furnizează FIS, indiferent dacă s-a depus sau nu un plan de zbor, comunicați cel puțin următoarele date: - callsign-ul radio și tipul aeronavei; - aerodromurile de plecare, de destinație și ruta de zbor; - poziția geografică prezentă și altitudinea; - codul SSR selectat, dacă este cazul; - solicitarea specifică de informații.

Când părăsiți spațiul aerian controlat, unitatea ATC vă va preciza întotdeauna frecvența pe care puteți obține informații de zbor în zona geografică în care vă aflați. După aterizare Cât mai repede posibil după aterizare și prin cel mai rapid mijloc disponibil, informați cea mai apropiată unitate de servicii de trafic aerian pentru a evita declanșarea fazei de urgență INCERFA. 

În cazul în care s-a depus un plan de zbor numai pentru o porțiune a unui zbor, diferită de porțiunea rămasă până la destinație, respectivul plan de zbor se închide, atunci când se solicită acest lucru, printr-un raport corespunzător către unitatea de servicii de trafic aerian corespunzătoare. 7. Airspace infringement Pătrunderea neautorizată în spațiul aerian controlat sau în zonele rezervate activate (Airspace infringements – AIs) nu este îngrijorătoare prin noutate, ci prin tendința ultimilor ani: 2012 - 11, 2015 - 21, 2016 - 22. Mai mult de jumătate din totalul AIs raportate în perioada 2012-2016 (57%) reprezintă intrări VFR neautorizate în CTR, TMA, sectoare ACC sau zone rezervate activate, din care 70% de severitate C (incidente semnificative).

În majoritatea cazurilor, nu s-a depus plan de zbor și nu s-au solicitat servicii de informare a zborurilor Cauze majore: - necunoașterea existenței sau limitelor orizontale și verticale ale structurilor de spațiu aerian pentru care o autorizare ATC este obligatorie; - briefing incomplet/incorect înainte de zbor; - ignorarea sau necunoasterea avantajelor serviciului (gratuit) de informare a zborurilor; - erori de navigație, îndeosebi pe fondul antrenamentului necorespunzător al pilotului și condițiilor meteorologice care impun modificarea rutei planificate. 

Urmări: - încălcarea separării minime față de alte aeronave, cu potențială finalitate de coliziune sau, cel puțin, întârzierea traficului comercial, costuri financiare și emisii crescute; - expunere la pericolul reprezentat de activitățile desfășurate în zonele restricționate (ex. evoluții manevriere ale aeronavelor militare, trageri aeriene, lansări rachete antigrindină, radiații s.a.); - afectarea unor instalații sau zone senzitive de la sol (ex. Centrala nucleară Cernavodă, Rezervația Biosfera delata Dunării) sau întreruperea activităților pentru care s-a solicitat spațiu aerian cu utilizare exclusivă.

 De reținut: - spațiul aerian controlat “protejează” toți aviatorii, nu numai pe cei care zboară în interiorul lui; - în scopul furnizării ATS, dacă nu este indicat altfel, limita laterală a spaţiului aerian controlat sub FL105 este la 5 NM de fiecare parte a unui segment de linie dreaptă care uneşte fiecare două puncte consecutive ale unei rute ATS, iar distanța minimă de siguranță față de nivelul minim al unei căi aeriene este de 1000 ft (300m). 

Pentru actualizare, vezi AIP România; - în spațiul aerian controlat, unitățile ATC asigură o zonă de siguranță (buffer) între aeronavele GAT și zonele rezervate activate în care se execută misiuni de zbor (pe orizontală, 5 NM în afara limitelor laterale ale zonei, iar pe verticală, 2000 ft mai sus/jos faţă de limita superioară/ inferioară a zonei, cu excepţia zonelor rezervate pentru zborul elicopterelor şi avioanelor de transport, pentru care eşalonarea se poate reduce la jumătat; - de regulă, zonele rezervate (TRA, TSA, LRR, LRD) includ și spațiu aerian necontrolat (clasa G); - pentru efectuarea unui zbor într-o porţiune de spaţiu aerian rezervat situat în spaţiul aerian de clasă G, operatorul aeronavei va solicita o autorizare din partea entităţii care a făcut rezervarea zonei respective ori a impus utilizarea exclusivă sau restricţionarea porţiunii respective de spaţiu aerian; - pentru poligoanele militare (LRD) și zonele de lansare a rachetelor antigrindină (LRR), zona de siguranță este inclusă în limitele publicate în AIP România (nu este necesar un buffer exterior); - datorită timpului scurt între luarea deciziei și începerea lansărilor antigrindină (max. 30 minute), activarea zonelor folosite se comunică de CITA printr-un mesaj general către toate aeronavele aflate în zbor VFR, simultan pe toate cele cinci frecvențe FIS, fără solicitarea confirmării recepției. 

8. Important FIS nu poate fi un substitut pentru informarea detaliată înainte de zbor. FIS este asigurat doar traficului aerian cunoscut, de regulă, la cerere. ALRS și, ulterior, serviciile de căutare și salvare sunt eficient asigurate traficului aerian cunoscut și aeronavelor echipate cu ELT (Emergency Locator Transmitter), respectiv piloților care utilizează PLB (Personal Locator Beacon), înregistrate prin AACR. Mesajele de urgență Cospas-Sarsat sunt transmise direct în sala operațională ACC București, care este desemnat ca SPOC (Search and Rescue Point of Contact) național, și sunt utilizate imediat de către CITA pentru alertarea organismelor cu responsabilități în coordonarea operațiunilor SAR. 

Depunerea FPL, legătura radio permanentă cu “București Information” și/sau utilizarea ELT/PLB reprezintă, de cele mai multe ori, diferența dintre viață și moarte în cazul unui accident de aviație. Intrarea într-un spațiu aerian controlat sau rezervat și activat se face numai cu autorizarea entității corespunzătoare. Informați întotdeuna înainte de părăsirea unei frecvențe FIS, modificarea rutei de zbor sau după aterizare pentru a evita declanșarea fazelor de urgență, încărcarea suplimentară nejustificată a CTA/CITA, distragerea acestora de la îndeplinirea atribuțiilor de bază, precum și activarea sistemului național de căutare și salvare, cu angajarea inutilă a unor importante resurse umane și materiale. 

Pilotul VFR este, întotdeauna, responsabil pentru siguranța zborului său. Nu ezitați să solicitați ajutor pe frecvențele “București Information”, când situația o impune. Veți obține, prioritar, informații profesionale.

© BGAA of  Romania
Powered by Wild Apricot Membership Software