Business and General Aviation Association of Romania
  • Home
  • News
  • Exista o problema cu deficitul de instructori de zbor certificati

Exista o problema cu deficitul de instructori de zbor certificati

08 Jan 2018 2:50 PM | Anonymous

Nimic nu ma enerveaza mai tare decat sa aud pe cineva ca se plange de lipsa de instructori de zbor certificati. ” Nu gasesc un instructor de zbor”, pare a fi mantra acestei generatii de piloti. Desigur, puteti sa va simtit ofensati daca sunteti unul dintre acei studenti care ” nu-si gasesc instructor de zbor” pentru a va antrena, dar permiteti-mi  sa va explic de ce nu exista de fapt de un deficit si de ce intampinati problemele de acest gen.

Cu ce se ocupa un instructor de zbor?

Un instructor de zbor este o persoana care are cel putin 250 de ore la activ si are a sustinut cel putin 4 examene de certificare pentru mentinerea licentei de zobr. La cel mai mic nivel, aceasta persoana a cheltuit in jur de 40.000 de dolari pentru a obtine aceste certifictificate( dar de multe ori se intampla sa depaseasca suma de $75k de dolari.)

Acum, dumneavoastra, ca student cereti sa faceti parte dintr un antrenament riguros( care nu este cunoscut ca fiind cea mai sigura activitate) si sa zboare cu dumneavoastra in timp ce el este platit cu o suma intre 15 si 30 de dolari. Este important de retinut ca un instructor de zbor este platit doar atunci cand se afla cu dumneavoastra in aer la cursul de zbor, deci de cele mai multe ori, un instructor care lucreaza in jur de 8h pe zi, poate sa plece acasa cu 60-70 de dolari, pentru o zi intreaga de munca.

In consecinta, acesti intructori au cheltuit foarte mult pentru a ajunge in acest punct si cel mai probabil ca iubesc aviatia, dar dragostea nu plateste chiria, deci mai putin de 100 de dolari pe zi( in special cu imprumuturile pentru antrenament pe care le au) nu sunt de ajuns.

Deci cu ce se ocupa in final un instructor de zbor?

Ei bine, din moment ce castiga doar 100 de dolari pe zi sau mai putin ca instructor de zbor, ei cauta un job part time pentru a-si acoperi cheltuielile. Desi, iubesc sa zboare, ei nu isi pot permite sa zboare cu tine si sa castige 30 de dolari pe h sau mai putin. In cele din urma, sfarsesc prin a fi soferi de uber, sa lucreze in restaurante, sa aiba noroc de alte zboruri mai bine platite, sau in cel mai rau caz sa se angajeze in corporatii pentru cativa ani pentru a-si rambursa imprumuturile inainte chiar, de a putea sa viseze sa lucreze ca piloti. Imaginati-va ca nu va puteti permite sa lucrati, atat sunt de mici salariile!

Dar cum ramane cu celelate categorii de instructori?

Ei bine, atunci cand prietena mea m-a facut sa iau lectii de dans, am platit un instructor cu 100 de dolari pe ora. Cand amicul meu a luat lectii de gold, a platit pentru un curs ”golf pro” 150 de dolari pe ora.  Cand sora mea a luat lectii de tenis a platit un instructor cu 125 de dolari pe ora( 250$/2h). Prin urmare,principala diferenta intre un instructor de zbor si celelalte profesii este urmatoarea:

 Nu va veti pierde licenta sau nu veti muri daca calcati din greseala pe degetele cursantului,serviti o mingie in fileu, sau rataciti o mingie de golf in tufisuri. Exista o sansa foarte mare de a va distruge cariera sau viata daca din gresala luati o decizie proasta in timp ce invatati pe cineva sa piloteze.

In afara de repercusiunele pe care le au greselile facute ca instructor, aveti riscul da a avea un student care ar putea sa aiba un moment de slabiciune in gandire in timpul zborului pe viitor, care ar putea sa-i sfarseasca viata si sa va implice in ani de litigii, luand inapoi toti banii pe care ati reusit sa-i economisiti pana in acel moment, lucrand ca sofer uber. De ce m-as expune la un asemenea risc pentru mai putin de 30.000 de dolari pe an? Valetii fac mai bine de 40.000 de dolari pe an. Ceea ce suna mult mai tentant  decat a fi instructor de zbor( am avut un prieten care a renuntat la zbor pentru a deveni un valet cu norma intreaga).

Cum se poate remedia aceasta problema?

Rezolvati-o la fel cum o fac si companiile aeriene. In urma cu 2 ani companiile aeriene au inceput sa se planga de” deficitul de instructori”. Ei bine ei au oferit 28.000 de dolari pe an pentru angajarea noilor piloti si ar trebui sa treaca cel putin 5 ani pana ar ajunge la suma de 50.000 de dolari pe an( asta dupa ani de antrenamente si ore de zbor). 28.000 sau 50.000 de dolari nu este chiar cel mai corect salariu de inceput pentru un pilot, aflat intr-o companie aeriana. Pilotii care merg la companiile aeriene  nu isi ” incep de abia carierele” au fost piloti ani de zile( si ar trebui sa fie recompensati ca atare).

Oricum, pentru a rezolva problema pe care o aveau companiile aeriene, cu doar 3-5 baieti care apareau o data la 2 saptamani pentru noi angajari, au marit salariul de la 28.000 de dolari pana la 60.000 pentru primul an. Ghici ce, acum clasele sunt pline cu cate 25 de barbati la fiecare 2 saptamani, si mai sunt si cei care asteapta sa fie listati pana in Martie 2018.

 

NU se pune problema de deficit de instructori ci de un deficit bugetar.

Deci cum se va rezolva problema pentru instructori? De fapt, destul de simplu. Doua lucruri se vor rezolva instantaneu:

Elevii inscrisi vor semna adeverinte pe propria raspundere care sa protejeze instructorul de zobr.

Instructorii vor fi platiti de catre scoli cu 45.000 de dolari pe ani, indiferent de numarul de ore de zbor, si sunt limitati de catre FBO la 50 de ore de zobr pe saptamana, cu exceptia in care sunt platite ore suplimentare.

De unde vor venii banii?

Ei bine, nu vor creste in copaci, chiar daca am cuparat un fertilizator luna trecuta! Elevii vor trebui sa plateasca mai mult pe ora de zbor si in special taxe de anulare a platilor atunci cand anuleaza o lectie in ultimul minut. Unii ar putea crede ca acest lucru ar face instruirea de zbor mult mai scumpa, dar nu va fi asa!

Elevii vor trebui, de asemenea, sa fie dispusi sa zboare in avioane mult mai putin costisitoare, cu carlinga de sticla si mai putin fanteziste. NOTA: nu sugerez sa se zboare cu avioane ieftine, vorbesc doar despre niste aioane mai mici si mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil, care nu au panouri Garmin. Nici un GPS nu te va invata cum sa zbori, dar un instructor da. Mai bine cheltuiti banii pe un instructor, fara sa platiti pentru o fantezie de G1000. Zburati in schimb cu un avion solid Cessna 150 sau Aeronca CHamp.

 De retinut!

Companiile aeriene au dublat salariile pilotilor în ultimii doi ani și nu au majorat prețurile biletelor. Poate că e timpul ca scolile de zbor sa arunce o  privire mai atenta pe ce isi  cheltuiesc banii!

 Fiti cu ochii pe noi, noul nostru curs , va iesi cat de curand,AVIATION 101, care va va ghida catre scoala potrivita, catre instructorul de zbor, si avion, si va va arata cea mai eficenta modalitate de a deveni pilot.


© BGAA of  Romania
Powered by Wild Apricot Membership Software