Business and General Aviation Association of Romania

News

  • 27 Aug 2018 2:53 PM | Anonymous

    Cele mai avansate avioane de luptă din lume, F-22 Raptor, au ajuns, luni, Baza Aeriană de la Câmpia Turzii, pentru a lua parte la exerciţiul Dacian Eagle 2018, ministrul Apărării Mihai Fifor declarând că acest lucru reprezintă o confirmare a solidităţii relaţiilor între SUA şi România.

    „Nu se întâmplă foarte des ca F-22 Raptor, cel mai avansat avion de luptă din lume, să aterizeze în România. Este, în fapt, a doua oară când aviatorii militari români se instruiesc în zbor, în spaţiul aerian al României, împreună cu această platformă de vârf a tehnologiei aeronautice, după momentul aprilie 2016, când, la Mihail Kogălniceanu, F-22 ateriza pentru prima dată pe o bază aeriană din Europa de Sud-Est. Faptul că acest lucru se întâmpla pe pământ românesc reprezenta o confirmare a solidităţii relaţiilor de colaborare în plan militar între România şi Statele Unite, atât în dimensiunea bilaterală – sub auspiciile parteneriatului strategic, cât şi în cadrul NATO”, a spus Mihai Fifor, ministrul Apărării.

    Fifor a reamintit poziţia fermă a Guvernului şi a Parlamentului României de a-şi îndeplini angajamentele care decurg din statutul de membru NATO.

    „Suntem prezenţi, cu efective importante, în Afganistan, în Balcanii de Vest şi în alte zone în care Alianţa Nord-Atlantică proiectează stabilitate şi securitate. Consecvenţi principiului distribuirii echitabile a responsabilităţilor faţă de securitatea colectivă, alocăm, prin decizia Parlamentului şi a Guvernului, două procente din PIB apărării, pentru al doilea an consecutiv, conform angajamentelor asumate, fiind una dintre cele şase ţări NATO care au reuşit atingerea acestui prag. În acelaşi timp, doresc să reafirm aprecierea deosebită în ceea ce priveşte angajamentul Statelor Unite faţă de apărarea colectivă a NATO în general şi a regiunii noastre, în special, pe toate dimensiunile spaţiului de securitate – aeriană, terestră şi navală”, a scris ministrul pe pagina de facebook.

    Fifor a mai spus că în cadrul antrenamentelor, piloţii români au avut posibilitatea, luni, să se antreneze la manşa avioanelor F-16 Fighting Falcon din dotarea Forţelor Aeriene Române, alături de echipajele avioanelor de luptă americane F-22 Raptor.

    „În cadrul secvenţei de antrenament de astăzi (luni – n.r.), de la Câmpia Turzii, piloţii români au avut posibilitatea de a se antrena, la manşa avioanelor F-16 Fighting Falcon din dotarea Forţelor Aeriene Române, alături de echipajele avioanelor de luptă americane, F-22 Raptor, KC-135 Stratotanker, dar şi F-15, aeronave de luptă staţionate din luna iunie la Câmpia Turzii, unde se desfăşoară, până în 15 septembrie, exerciţiul Dacian Eagle 2018. Toate aceste activităţi de instruire în comun contribuie în mod direct la creşterea interoperabilităţii între militarii români şi americani, la consolidarea relaţiilor de cooperare şi colaborare şi, implicit, la sporirea securităţii în regiunea noastră. Cu adevărat am putut spune astăzi, la Câmpia Turzii: We are NATO!”, a mai spus ministrul.

    Unul dintre cei doi piloţi americani care au sosit la Baza Aeriană din Câmpia Turzii la manşa unui F-22 Raptor, Jekyll Etheridge, a declarat că această aeronavă este cel mai puternic avion din lume.

    "Este cel mai puternic avion din lume şi atunci când îl pilotezi eşti conştient că ai cea mai bună tehnologie, cel mai performant aparat. (...) A fost extraordinar, ne aflăm aici pentru a ajuta partenerii noştri şi pentru a crea o prezenţă în zona europeană a acestui avion din a cincea generaţie. Am efectuat mai multe zboruri alături de partenerii noştri internaţionali şi am avut mereu un feed back pozitiv. Cea mai mare diferenţă dintre F-22 şi F-16 este că primul, fiind un avion din generaţia a cincea, faţă de cel de-al doilea, din generaţia a patra, are avionica integrată, deci toată aparatura de bord comunică în aşa fel încât să-i creeze pilotului o imagine de ansamblu care să-i permită să realizeze intercepţii în spaţiul de luptă; de asemenea, are capacitatea de a atinge viteza Mach iar apoi, datorită motoarelor, se poate menţine la viteza de 1,2 Mach; are, de asemenea, o semnătură radar mult redusă faţă de alte tipuri de avioane. Această capacitate de a nu fi vizibil pentru inamic sau de a avea oportunitatea de a trage primul în anumite situaţii de luptă, deci de a distruge capacităţile inamicului înainte ca aceasta să te poată observa", a arătat Jekyll Etheridge.

    Pilotul a subliniat că prezenţa acestor avioane F-22 în spaţiul european este o descurajare a posibilelor acţiuni agresive.

    Potrivit lui Jekyll Etheridge, pentru a pilota un astfel de aparat este nevoie de pregătirea de pilot militar de bază, care durează aproximativ un an, iar apoi e nevoie de încă un an pentru a învăţa să zbori pe F-22.

    "Această pregătire presupune multe ore de zbor simulat, pentru că nu există versiuni de două scaune ale acestui avion, deci prima dată când zbori eşti singur. De aceea e foarte important ca înainte să te pregăteşti în simulatorul de zbor, să înveţi procedurile de urgenţă şi toate acţiunile pe care trebuie să le faci. Apoi eşti singur în carlingă şi poţi să simţi puterea extraordinară de accelerare a acestor motoare. Este cel mai puternic avion din lume şi atunci când îl pilotezi eşti conştient că ai cea mai bună tehnologie, cel mai performant aparat", a precizat Jekyll Etheridge.

    Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, a declarat luni, la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii, la sosirea celor două avioane F-22 Raptor, cele mai noi avioane de luptă americane, că România este singura ţară din această zonă a NATO care a găzduit aceste aparate de zbor.

    "Sunt mândru că pot fi prezent astăzi aici alături de domnul ministru Fifor şi de cele două avioane F-22. Este pentru a doua oară când acest tip de avion este prezent în sud-estul Europei, asta s-a întâmplat tot în România, cu doi ani în urmă. Este un exerciţiu bilateral, care are scopul de a le demonstra partenerilor din NATO că putem aduce în zona estică a comunităţii transatlantice cel mai performant avion de război din lume, că acesta poate decola de aici şi că putem asigura toată structura necesară în acest sens. Este vorba de încredere, mă repet, România este singura ţară din această zonă a NATO care a găzduit aceste avioane şi este un semn de încredere din partea SUA către partenerul nostru strategic, România", a declarat Hans Klemm.

    Diplomatul a arătat că reprezentanţii SUA sunt mulţumiţi "şi chiar mândri" de progresul pe care România l-a înregistrat în ceea ce priveşte dezvoltarea capacităţii sale militare, a interoperabilităţii, atât din punctul de vedere al standardelor NATO, cât şi din punctul de vedere al standardelor SUA.

    "Este una dintre puţinele ţări din NATO care au alocat 2% din PIB Apărării, ceea ce este în concordanţă cu angajamentele NATO de a suporta echitabil cheltuielile legate de apărarea alianţei. Faptul că România investeşte în sisteme de apărare care vor creşte capacitatea de apărare, atât a ţării, cât şi a NATO, faptul că România susţine eforturile din Irak, spre deosebire de alte ţări din alianţă, toate acestea contribuie la creşterea încrederii SUA în acest partener strategic", a afirmat Hans Klemm.

    Două avioane de tip F-22 Raptor, un avion cisternă KC-135 Stratotanker şi circa 15 membri ai echipajelor aparţinând Forţelor Aeriene ale SUA au desfăşurat luni, activităţi de antrenament în comun cu avioanele F-16 ale Forţelor Aeriene Române, din Baza 86 Aeriană Borcea, precum şi cu avioanele americane F-15 staţionate temporar la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii – care iau parte la exerciţiul Dacian Eagle 2018.

    Avioanele F-22 provin din Escadrila 95 de Vânătoare, Unitatea 325 de Vânătoare din Baza Aeriană Tyndall, Florida, şi au sosit în Europa la începutul lunii august, iar avionul cisternă KC-135 Stratotanker provine de la Unitatea 100 de Alimentare Aeriană din Baza Forţelor Aeriene Regale de la Mildenhall, Marea Britanie.



  • 27 Aug 2018 2:42 PM | Anonymous


    În același an, CAE lucrează cu mai mult de 300 de companii aeriene și antrenează peste 120.000 de piloți, conexiuni care le oferă perspective unice atât în ​​ceea ce privește nevoile pieței, cât și ale industriei. După analizarea cerințelor și a creșterii prognozate a traficului aerian de pasageri, CAE și-a dezvăluit perspectiva asupra industriei mai extinse prin intermediul publicației Airline Pilot Demand Outlook lansată în iunie 2017. Deși împărtășim extrase din analiza lor de 10 ani în acest articol, publicarea este disponibilă online aici .

    Raportul pilot / aeronavă

    Numărul de piloți pe aeronavă este determinat în primul rând de utilizarea aeronavelor și de reglementările aferente. Toate avioanele comerciale necesită cel puțin un căpitan autorizat și un pilot secund, care este fie căpitan, fie primul ofițer, în cabina de pilotaj. Pentru a maximiza utilizarea aeronavelor, companiile aeriene trebuie să își echipeze în mod adecvat aeronava. Majoritatea companiilor aeriene de astăzi zboară cu flote de aeronave regionale, jeturi cu corpuri înguste și jeturi cu corpuri largi pentru a servi o varietate de rute pe termen scurt, mediu și lung, cu dimensiunile aeronavelor și capacitatea scaunelor optimizate pentru a satisface cererea pasagerilor.

    În ultimii 10 ani, creșterea utilizării aeronavelor rezultate din îmbunătățirea eficienței a condus la o ușoară creștere a raportului mediu al echipajului și este de așteptat să rămână la un nivel similar în următorul deceniu.



  • 30 Jul 2018 4:10 PM | Anonymous



    Începând cu anul şcolar 2018-2019, la Caransebeş, în judeţul Caraş-Severin, va funcţiona primul liceu privat aviaţie din România.

    Iniţiatorul liceului privat se numeşte Gabriel Olariu şi este omul de afaceri care a preluat recent aeroportul din Caransebeş. Liceul va purta numele fostului mare industriaş român, Max Auschnitt, tatăl lui Steven Auschnitt, cu care Gabriel Olariu este partener de afaceri.

    Liceul va funcţiona începând din toamna anului 2018, iar adolescenţii care-l vor absolvi vor avea specializarea de tehnician de aviaţie. “Este primul liceu privat de aviaţie din România. Va pregăti tehnicieni de aviaţie, care vor avea un certificat cu dublă recunoaştere, în Europa şi SUA. Aştepăm autorizarea finală de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar şi pornim la drum”, susţine omul de afaceri.

    Gabriel Olariu spune că această primă serie de elevi, care va învăţa la Caransebeş timp de patru ani, va beneficia de învăţământ gratuit, taxa de şcolarizare umând să fie introdusă de anul viitor.


  • 26 Jul 2018 1:51 PM | Anonymous


    This study focuses on the dynamics of passengers’ flow in commercial air transport (airport transport) in Romania and includes statistical data series for 1999-2017 on the number of embarked and disembarked passengers, for both scheduled and non-scheduled flights, interpretation of these data, as well as statistical forecast regarding the dynamics of passengers for 2018-2020.

    Results of the study reveals that during 1999-2017 the Romanian airports were transited by a total of 155,490,203 passengers (78,145,247 embarked passengers and 77,344,956 disembarked passengers on scheduled and non-scheduled flights), the trend being one of growth, with an annual average of 1,008,068 passengers and an average growth rate of 114.00% per year.

    The increase in the number of passengers is obvious: if in 1999 the total number of passengers was 2,076,594, in 2017 there were 20,221,814 embarked and disembarked passengers in commercial air transport in Romania.

    Regarding the share of embarked and disembarked passengers from the total number of passengers of scheduled and non-scheduled flights in commercial air transport in Romania, we notice a relatively uniform distribution of them during 1999-2017, with a slight decrease in the number of disembarked passengers compared to embarked passengers. Of the total number of commercial air transport passengers in Romania during 1999-2017, 50.26% represents the share of embarked passengers and 49.74% the share of disembarked passengers. The only periods of time when the number of disembarked passengers was higher than the number of embarked passengers are 1999-2001 and 2003-2005.

    Between 1999 and 2017, 93.55% of the passengers of the commercial air transport in Romania traveled on scheduled flights and 6.45% on non-scheduled flights. However, since 2010 there is an increase in the share of passengers traveling on scheduled flights, the ratio between the annual number of passengers on scheduled flights and the total annual passenger traffic of the commercial air transport in Romania ranging from 95.98% to 98.26%.

    On the other hand, the largest share of passengers traveling on non-scheduled flights was registered during 2004-2006, the ratio between the annual number of passengers on non-scheduled flights and the total annual passenger traffic of the commercial air transport in Romania ranging from 14.11% to 20.02%.

    Statistical forecast. In order to forecast the annual number of passengers of the commercial air transport in Romania (both of passengers traveling on scheduled and non-scheduled flights) during 2018-2020, retrospective analysis of the statistical data for the period 1999-2017 was envisaged and the method of analytical extrapolation of the chronological data series by using the average annual rate was considered.

    As a result, the following estimates were made for the total number of passengers (embarked and disembarked passengers on scheduled and non-scheduled flights) of the commercial air transport in Romania: 25,034,779 passengers in 2018, 28,539,649 passengers in 2019 and, respectively, 32,535,199 passengers in 2020.


  • 24 Jul 2018 11:17 AM | Anonymous

      

    Anul trecut, EAA AirVenture Oshkosh a atras un record 590.000 de persoane și a avut un impact de 170 milioane de dolari asupra județelor învecinate.

    Convenția anuală de zbor a Asociației Experimentale de Aeronave transformă Aeroportul Regional Wittman în cel mai aglomerat aeroport din lume, cu aproape 3000 de showplane pe teren.

    AirVenture din acest an rulează oficial luni, 23 iulie, până duminică, 29 iulie. Bineînțeles, o mulțime de oameni apar înainte de sfârșitul săptămânii.

    EAA AirVenture 2018 este cea mai mare colecție de zbor din lume și unul dintre cele mai mari evenimente de aviație din lume, cu o prezență totală de 500.000. În fiecare an, vă puteți bucura de spectacole aviatice zilnice, aproape 1000 de forumuri și ateliere de lucru și 800 de expozanți.

    În fiecare an, la EAA AirVenture Oshkosh, suntem norocoși să salutăm unele dintre cele mai interesante avioane din lume, iar 2018 nu va face excepție. Uneori, cele mai mari stele ale convenției noastre sunt cele care "doar apar", și asta este o mare parte din distracție, dar am vrut să împărtășim o privire de ansamblu asupra unora dintre uimitoarele aeronave pe care intenționăm să le planificăm. Aruncați o privire prin galeria noastră din ce în ce mai extinsă de doar câteva din aeronavele interesante, neobișnuite și, în unele cazuri, unice pe care ne așteptăm să le vedem în acest an, bineînțeles cu probleme meteorologice, mecanice sau logistice. Pentru mai multe detalii aici.


    Tot in cadrul evenimentului, un proiect extrem de popular One Week Wonder, în care un avion complet este construit pe o perioadă de șapte zile, se întoarce la EAA AirVenture Oshkosh în 2018.

    De data aceasta, avionul va fi un avion RV-12iS al lui Van, membru al familiei de aeronave kit care este cel mai popular kit din lume. Avionul lui Van va sărbătorii al 10.000 zbor de tip RV  în cadrul AirVenture 2018.

    "Răspunsul extraordinar la construcția noastră de o săptămână minunată a dus la revenirea proiectului în 2018", a declarat Charlie Becker, directorul de capitole și comunități al EAA și managerul de comunitate homebuilt.

    Peste 2.500 de persoane au participat la proiectul 2014, care a culminat cu reușita de a rula un Zenith CH 750 în după-amiaza finală a evenimentului. Avionul continuă să zboare astăzi, vizitând capitolele EAA și alte evenimente aviatice din întreaga țară. Este o dovadă a accesibilității și a posibilităților disponibile prin intermediul comunității de avioane construite în casă.

    Avionul RV-12iS a fost ales pentru proiectul din 2018 datorită popularității sale, ușurinței de construcție și caracteristicilor de zbor netedă. Construcția va începe la ora 8 dimineața luni, 23 iulie - ziua de deschidere a AirVenture - cu scopul de a fi finalizată până la sfârșitul show-ului de după-amiază de duminică, 29 iulie.

    "Am dezvoltat seria de avioane RV de acum 40 de ani pentru a oferi oamenilor o cale de a zbura în condiții de siguranță și plăcute într-un mod economic", a declarat Richard VanGrunsven, EAA Lifetime 3204. "Pentru a prezenta posibilitățile RV-12iS în astfel de o cale publică la Oshkosh este extrem de interesantă. Cu siguranta astept cu nerabdare sa ma uit la succesul acestui proiect de constructie. " VIdeo aici.

    EAA AirVenture Oshkosh 2018 va găzdui o puternica colectie  a Forțelor Aeriene din S.U.A., spre deosebire de ceea ce a fost văzut în Oshkosh în ultimii ani, potrivit directorului de operațiuni de zbor EAA, Dennis Dunbar.

    "Comandamentul rezervelor de forțe aeriene zboară aproape în jurul oricărui tip de aeronavă din inventarul forțelor aeriene din S.U.A., iar sprijinul lor pentru sărbătorirea aniversării a 70 de ani a fost uimitor", a spus Dunbar.

    Comandamentul Reservei Forțelor Aeriene (AFRC) va avea mai multe aeronave pe display static și în aer în timpul show-ului în acest an. La Boeing Plaza, participanții la Oshkosh vor vedea aeronave precum McDonnell Douglas KC-10A Extender și Lockheed C-5M Galaxy de la Travis Air Force Base, un Lockheed HC-130N Combat King și două Sikorsky HH-60G Pavehawks de la Patrick AFB și două Lockheed Martin F-22A Raptors de la Tyndall AFB.

    Pe lângă rezervația Forțelor Aeriene, Garda Națională a Aerianelor va susține anul acesta și anul cu KC-135R de la Milwaukee, Wisconsin, pe un afișaj static cu un Falcon Fighting F-16C din Madison, Wisconsin. Aripile de la Milwaukee ale KC-135 ale Gărzii Naționale din Wisconsin vor deține și multe alte treceri, inclusiv un flyover pentru a începe show-ul de miercuri, unde va merge mai departe de Wittman Regional Airport pentru a intra într-o pistă de realimentare, -1B la Zborul 200. 


    Acest an va marca întoarcerea echipei demonstrative Boeing C-17 Globemaster III la Oshkosh, unde cei prezenți se pot aștepta să vadă că această mașină își desfășoară decolările de înaltă performanță, minimul de roll-over, abordările tactice pentru  aterizări pe teren și trepte până la punctul în care aeronava utilizează șoferii de taxi rutier în timpul zborurilor de joi până duminică.


  • 19 Jul 2018 10:07 PM | Anonymous

    După fiecare dintre cele 11 ediţii Aeromania am recapitulat ce s-a întâmplat, am enumerat participanţii, am mulţumit celor care au ajutat, am descris ce a fost diferit şi ce schimbări sunt în proiect. Aceste lucruri vor fi menţionate din nou, dar la final, pentru că anul acesta vom începe cu ceea ce este însemnat dintr-o cu totul altă perspectivă.

    Numărul avioanelor, complexitatea acrobaţiei, expozanţii, tonetele cu mancare – sunt foarte importante şi vizibile, dar nu surprind esenţa fenomenului Aeromania.

     

    Definitorii pentru acest eveniment sunt lucruri mai puţin vizibile care transportă valori, opţiuni, intenţii, idealuri, decizii.

     

    Viziune şi progresism, nu doar acrobaţie

     

    Anul acesta, invitatul surpriză a fost Semin Öztürk – cea pe care atât fotografii evenimentului, cât şi jurnalistii au surprins-o în multe cadre foarte reuşite. Semin nu este doar o tânără foarte  frumoasă, fotogenică, ea este singura femeie pilot de acrobaţie a Turciei. Este fiica pilotului de acrobaţie Ali Ozturk şi a venit însoţită de sora ei, Senan, dar şi de o echipă de profesionişti de la Sivrihisar General Aviation Center. Am avut onoarea să îl cunoaştem, în această împrejurare, pe domnul Yener Sonușen, Chiarman of the Board şi să aflăm povestea acestui air-park din Turcia.

    Sivrihisar General Aviation Center (S.U.S.H.M) a fost construit de la zero şi fără finanţări publice, într-o zonă geografică aparent neatrăgătoare – în al doilea deşert al Turciei, în provincia Eskişehir, adică în Anatolia Centrală – începând cu 2014. În acest proiect minunat au investit bani proprii pasionaţi ai aviaţiei, oameni care înţeleg cu adevărat această industrie şi care nu doar se gândesc cu încredere la viitor, ci muncesc şi cheltuie toate resursele de care dispun pentru acest viitor.

    Baza lor se întinde pe 1000 de acri, iar pista centrală are 1810 metri. Au construit singuri, în deşert, de la zero, un aeroport cu pistă la standarde NATO în doar 4 ani – ceea ce este extraordinar, având în vedere cât durează şi cât costă lucrări aeroportuare de anvergură mult mai mică în România.

     

    Şi cea mai frumoasă afirmaţie a lor este aceea că "There is FREEDOM in our airpark as long as one obeys the <aviation discipline>" – un slogan la care şi REGIONAL AIR SERVICES – Aeroport Tuzla aderă.

     

    În prezent, la doar 4 ani de la debutul S.U.S.H.M, aceşti oameni organizează anual aproximativ 10 evenimente similare celui de la Tuzla şi, deşi acest lucru se întâmplă în mjlocul unui deşert, zeci de mii de spectatori vin cu maşini, se cazează la hotelurile din zonă şi participă la mitinguri. S.U.S.H.M. este şi gazda mai multor şcoli de pilotaj care, de puţină vreme, au început să admită şi fete – ceea ce merită apreciat, dar este şi gazda unui muzeu al spaţiului şi al aerului.

    Din toate aceste motive, REGIONAL AIR SERVICES – Aeroport Tuzla intenţionează să colaboreze, mai departe, pe mai multe proiecte cu S.U.S.H.M.

     

    Semin Öztürk este frumoasă şi bagajul cu care a venit este şi mai frumos.

     

    Ambasadorii performanţelor muncite

    Este cu atât mai îmbucurător faptul că, la Tuzla, au fost prezenţi reprezentanţii diplomatici ai mai multor ţări, printre care Turcia şi SUA.

    Iniţiativele dificile şi asumate atrag succesele reale

    La Aeromania au zburat şi Iacării Acrobaţi, informaţie care pentru presă pare o rutină – pentru că sunt prezenţi la Tuzla de la prima ediţie. Nu vor lipsi de la niciuna, pentru că sunt prietenii acestui loc şi pentru că debutul lor are mult de-a face cu acesta. Ioan Postolache este instructor de zbor la REGIONAL AIR SERVICES, iar fiul lui Dan Ştefănescu este elev aici. Iacării sunt prima formaţie privată de acrobaţie a României şi, până recent, singura, iar acest lucru merită repetat de fiecare dată, pentru că şi-au câştigat singuri şi fără sprijinul nimănui notorietatea internaţională şi au reuşit să îşi facă un aerodrom propriu fermecător în Băneşti, Prahova, pentru care, de asemenea, nu au obţinut niciodată un sprijin financiar public.

     

    Foto: Alexandru – Bogdan Ghiță

     

    Începutul unei schimbări, din păcate lente

    Aceste alegeri susţin afirmaţia că pentru Aeromania definitorii sunt valorile, deciziile, idealurile care schimbă sau pot schimba lumea aviaţiei, mentalitatea noastră, care promovează bune practici. Spectacolul este cadrul, rama acestora.

     

    După 11 ediţii, la Aeromania au început sa apară, în sfârşit, şi alte formaţii private de acrobaţie – pe care, cu siguranţă, acest eveniment le va promova şi susţine.

    Foto: Romeo Manciu

    Au evoluat prima formaţie privată de biplane – Steen Sky Bolt – cu Sorin Bochiş şi Cornel Marinescu – cu un exerciţiu acrobatic complex, dar şi Sorin Pintea – în zbor solo, cu avionul său, CAP 282. Aceşti oameni zboară din pasiune şi investesc în aviaţie, iar susţinerea noastră, a publicului şi a presei este o recompensă obligatorie.

    Punctul de întâlnire al punctelor de vedere

    Aeroclubul României a fost prezent într-un număr foarte mare – iar sprijinul lor este important şi apreciat de fiecare dată. Întâlnirea dintre Aeroclub şi aceşti operatori, piloţi şi investitori privaţi este extrem de benefică pentru că reprezintă o platformă de dialog şi de schimb de experienţe care creează un limbaj comun, cel cu care se construiesc industriile solide, performante.

     

    Foto: Liviu Dnistran

    Faptul că ambiţiile reprezentanţilor Aeroclubului României sunt din ce în ce mai mari şi vizează prezenţa în competiţiile internaţionale, accesul în scara marilor valori ale aviaţiei - este un impuls necesar în comunitatea piloţilor.

    Aeromania - un eveniment de nişă, pentru oameni care vor mai mult

    Se observă tendinţa de a evalua Aeromania comparativ cu BIAS, ceea ce este o mare eroare.

    BIAS este un eveniment organizat din fonduri publice de Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti – cu un buget îndestulător. BIAS este mainstream şi cel mai mare airshow al ţării noastre, lucru care merită respectat.

     

    Aeromania este, în opinia multora, al doilea airshow din ţară, categoric cel mai vechi - însă este organizat exclusiv din fonduri private, majoritatea cheltuielilor fiind susţinute de REGIONAL AIR SERVICES - Aeroport Tuzla, care se bucură, totodată, şi de sprijinul – sub diverse forme - a peste 65 de companii şi organizaţii, asociaţii. Adrian Vasilache şi Dorin Ivaşcu fac acest efort împovărător de a cheltui banii cu greu strânşi - iar return on investment la care aspiră nu este financiar: ca şi în cazul invitaţilor, şi pentru ei motivaţia principală este acel viitor mai bun pentru toţi, implicit pentru aviaţie.

     

    Conceptul Aeromania este modelat de spaţiul deţinut, de experienţele echipei de organizare, de constrângerile externe (sezon, turism, reglementările de aviaţie) şi, mai ales, de parteneri, de toţi cei implicaţi. Aeromania este un miting "la firul ierbii", un eveniment non-kitsch şi o întâlnire între oameni cu principii şi aspiraţii similare. Din acest motiv, Aeromania are publicul ei, are fani şi defineşte o nişă.

    Aeromania nu este, nu va fi şi nu îşi doreşte sa devină BIAS, pentru ca ideea este alta şi, aşa cum se vede în reportaje şi fotografii, este foarte atrăgătoare în forma aceasta, care îi aparţine.

     

    Rezultatul

    Aeromania 2018 a avut: 34 de aeronave, 106 fotografi oficiali, 30 de maşini de epocă, 17 rulote pentru street food – foarte apreciate de public (un adevărat airport food festival), 22 de expozanţi, 36 de voluntari. Au participat peste 12.000 de oameni.

    Mulţumim sponsorilor: Casa de bijuterii Micri, Ana Hotels – Hotel Europa, Toortitzi, Tonis, McDonald's, Grup Rădăcini-Darius Motors Constanţa, UMOSERV, Alcovin-Macin, Hangar Café 67 şi alții.

    Partenerilor media: PRIMA TV, Rock FM, Adevărul, Dilema Veche, Historia, Neptun TV, Dunărea TV, Radio Vacanţa, Radio Constanţa, Info Sud-Est, Constănţeanul, Suntem România!, Aviatia.ro, Aeronews.ro, Aviaţia Magazin, Bestevent.ro, PS News, Constanţa News, CityPodcast.ro, GoNext, Gazeta de Constanţa, UCT Media, Ghidul Litoralului, merglamare.ro, DianaSlav.ro, UrbnStyle.ro, Aguritza.ro, TomiStyle, OvidiuOprea.ro, aviation-headlines.ro, Sebastian-Radu.ro, Aviatim, Asociaţia bloggerilor şi alţii.

     

    Partenerilor de organizare: Nikon, Retromobil Club România, Iacării Acrobaţi, Aeroclubul României, Asociaţia Aeroporturilor din România, Asociaţia Naţională a Meteorologilor Aeronautici, UMO Serv, Pilotshop.ro, PriaEvents, VIVO Constanţa, Romanian Spotters, RATC Constanţa, Asociaţia Litoral, Addare Communication şi alții.

     

    Şi voluntarilor care nu au ţinut cont de nume, profesie sau statut şi au depus tot efortul pentru ca acest eveniment să fie o reuşită. Mulţumim studenţilor, dar şi profesorilor universitari şi medicilor care nu au considerat ca munca este "de jos" – şi au făcut-o.


  • 19 Jul 2018 5:21 PM | Anonymous

    Aircaft Owners and Pilots Association a semnalat criza AVGAS în România și a discutat despre importanța dezvoltării aviației generale în România atât cu autoritățile, dar și cu presa și cu toate companiile implicate.

    Activitatea avioanelor de mici dimensiuni este afectată de criza de benzină de aviaţie AVGAS, dar situaţia ar putea fi remediată, un nou distribuitor fiind în curs de certificare, Eurospeed.

    Momentan e o criză în toată România şi se văd periclitate multe show-uri aeriene, activitatea şcolilor e blocată. Toată aviaţia aceasta generală, avioane, elicoptere sunt la sol şi asta de aproape 2 luni.

    La nivelul României sunt aproximativ 200 de avioane şi elicoptere care folosesc acest tip de combustibil. Printre instituţiile afectate se numără şi Şcoala de aviaţie din cadrul Ministerului Transporturilor, dar și ambulanțe private, elicoptere pentru Search & Rescue. 

    Contactați de către Aircaft Owners and Pilots Association , reprezentanții Eurospeed, singura companie in curs de certificare pentru AVGAS, ne-au spus ca se va prelungi criza pana aproape de sfarsitul lunii august din cauza ca durează mai mullt formalitățile ce țin de Ministerul Finanțelor.

    Vom face în continuare demersuri, scrisori, știri, newslettere  pentru a grăbi soluționarea acestei crize.

    Pe această cale, invităm pe toți aceea care pot ajuta să ni se alăture, pentru a putea avea rezultate cât mai rapide, iar noi vă tinem la curent cu situația AVGAS în scurt timp.

  • 18 Jul 2018 2:44 PM | Anonymous

    În secolul nostru mixul între aviație și business reprezintă una dintre cele mai importante ingrediente ale creșterii afacerilor deoarece timpul a devenit cea mai importantă resursă a fiecărui om de afaceri.

    De aceea, PRIAevents a organizat  acest eveniment premium PRIA Aviation 13-15 iulie 2018, cu sloganul Fly. Experience. Meet. Display. Demo. Fly. Este singurul de agest gen organizat în România  - un weekend luxury ce a reunit CEO, președinți, antreprenori, top manageri din toate domeniile de business, din aviație și din aeroporturi, dar și alte tipuri de business conexe aviației – o reuniune importantă a comunității aviatice și a pasionaților de aviație, a mediului academic și de business din România.

    Anul acesta am avut  pentru prima dată, în cadrul conferinței și expoziție și demo cu drone.

    PRIA Aviation a avut  loc în 13 iulie 2018, la ora 11.00 la Aeroportul Tuzla. A doua zi, pe 14 iulie, participanții au beneficiat de  locuri la secțiunea VIP la prestigiosul miting aviatic AEROMANIA. Cei prezenți au putut fi alaturi de familie, să se bucure de acest weekend minunat de aviație.

    Parteneri de tradiție ai conferințelor PRIA Aviation au fost  Regional Air Services, Regional Air School, Pilot Shop, AROPA, Aircraft Owners and Pilot Association Of Romania, Cirrus Romania, E&M, Faculatatea de Inginerie Aeropspațială și nu numai.

    Prin aviație puteți economisi timp, bani și o energie pentru afacerea dumneavoastră. Aveți posibilitatea să utilizați aviația generală pentru afaceri, cât și pentru petrecerea timpului liber.

    Conferința PRIA Aviation a oferit studii de caz, cele mai bune practici și modalități de pentru a depăși cele mai presante provocări de afaceri. Agenda conferinței a inclus sesiuni axate pe provocări și probleme cruciale care afectează afacerile din sectorul aviatic, cum imbunătățim condițiile și legislația pentru aviație în România și cum dezvoltam permanent acest sector țara noastră.

    Am  putut  afla de la cei care participă despre cât te costă să întreții un avion, să faci cursuri de pilotaj, cum poți să îți iei brevetul de zbor, care sunt taxele de aeroport sau aerodrom, dar și cum a influențat aviația viața lor de business și cea personală.

    Evenimentul a fost un prilej bun pentru a scoate incă o dată în evidență legătura dintre aviație, economia locală, turism, industrie, servicii și participanții au oportunitatea să stabileasca noi legături de business.

    La conferința PRIA Aviation am putut  beneficia de cele mai importante si mai noi informații despre:

    • Dezvoltarea aeroporturilor din România; construcția de hangare pentru aviația generală
    • Modificarea codului aerian și adaptarea acestuia la necesitățile actuale
    • Simplificarea normelor de securitate pentru aviația generală
    • TVA de 5% pentru combustibilul pentru aviația generală si pentru biletele de avion pe rute interne, astfel încat să se încurajeze aviația și să se dechidă cât mai multe rute aeriene în România
    • Distribuirea banilor din aviație și către aeroclubrile și școlile de aviație private
    • Infrastructura aeroportuară. Se pot da garanții de stat pentru credite pe 20 de ani pentru piste betonate? Poate aloca statul bani și pentru aeroporturi?
    • Beneficiile aviației de business, oportunităti pentru utilizarea charterelor, co-proprietari de avion, jet-uri
    • Digitalizarea aeroporturilor și a îndustriei aviației in general
    • Oportunități de finanțare pentru aviație – pentru aeronave, aeronave de mici dimensiuni și business jet-uri;
    • Cele mai bune opțiuni care deschid rute aeriene pentru toate tipurile de afaceri;
    • Cum poți deveni pilot și care este rolul asociațiilor și al școlilor de aviație?

    Lectorii invitați au fost: Lucian ȘOVA – Minister of Transportation Decebal FĂGĂDĂU – Mayor of Constanța Dr. Catalin NAE – Prresident, INCAS, D-lui. General de flotilă aeriană Viorel PANĂ – Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene Române Remus VULPESCU – General Manager, Romaero SA Radu MERICA – President, Aircraft Owners and Pilots Association Romania Sorin ENCUȚESCU – Deputy Director, CAA ,Cristian ALEXE –Executiv Director, Aerian Operations, CNAB, Cristina MITCHIEVICI – Commercial Manager, Regional Air Services Fănică CÂRNU – Deputy General Director , ROMATSA Cristina MUNTEANU – Business Development Manager, E&M Corporation
    Sorin CEPOI – Director, Aerodromes and Air Navigation Directorate, CAA
    Moderator: Raluca VOIVOZEANU - CEO, PRIA Conferences

    PRIA Aviation a reunit cei mai importanți leaderi ai industriei, oficialități guvernamentale, reprezentanți ai consiliilor județene, producători şi operatori aerieni, proprietarii de aeronave, chartere, jet-uri și elicoptere, companii care au produse luxury, şcoli de zbor, aerocluburi, furnizori de echipamente şi articole de aviaţie. Nu vor lipsi piloții de aviație de business și de aviație generală, dar și cei care sunt pasionați de aviație.  De asemenea, au fost  prezente la conferință şi industriile conexe prin reprezentanți ai hotelurilor, ai companiilor de închirieri automobile, investitori, companii de asigurări, bancheri, avocați, consultanți, dar și reprezentanți ai mass-mediei.

    Astfel am avut ocazia sa îi intâlnim pe cei mai importanți oameni din domeniu, să participi la un eveniment interactiv, deosebit, astfel încât la finalul evenimentului să avem trasate idei, soluții și propuneri. Nu în ultimul rând, profită de această ocazie pentru a face networking și a întâlni viitori parteneri sau pentru a menține legătura cu partenerii actuali!

    Mai multe detalii, agenda evenimentului PRIA Aviation și modalități de înscriere pentru participare puteți găsi pe www.priaevents.ro

     

    Despre PRIAevents

    PRIAevents - experții tăi in evenimente! Noi aducem informații de ultima oră si trend-uri în business prin intermediul conferințelor organizate. Echipa PRIAevents cu o experiență de peste 12 ani în organizarea evenimentelor premium pentru toate sectoarele de business.

    Dezbatem cele mai fierbinți teme, aducem cei mai importanți lectori, reunim în audiență participanți care corespund cu target-ul tău.

    Fie că dorești ca evenimentul să aibă loc în București sau în alte orașe din țară, PRIAevents este cea mai bună alegere.

    Evenimentele sunt oportunități perfecte pentru fiecare companie care dorește să iși mențină renumele sau să-l crească. Sunt, de asemenea, importante pentru creșterea vânzărilor. Prin intermediul lor pot fi lansate produse noi, se pot deschide noile birouri, pot fi prezentate rezultatele studiilor realizate de compania dumneavoastră, pot fi anunțate noi persoane din conducere sau rezultatele trimestriale si anuale.

    Evenimentele de business sunt importante pentru imaginea companiei și contribuie la dezvoltarea acesteia. Știind toate acestea, PRIA Conferences devine o extensie a departamentelor dumneavoastră de marketing și comunicare, vânzări și dezvoltare.

     

    Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați: raluca.voivozeau@priaevents.ro / 0744 584 661.



  • 03 Jul 2018 2:47 PM | Anonymous

    În secolul nostru mixul între aviație și business reprezintă una dintre cele mai importante ingrediente ale creșterii afacerilor deoarece timpul a devenit cea mai importantă resursă a fiecărui om de afaceri.


    De aceea, PRIAevents organizează acest eveniment premium PRIA Aviation 13-15 iulie 2018, cu sloganul Fly. Experience. Meet. Display. Demo. Fly. Este singurul de agest gen organizat în România  - un weekend luxury ce reunește CEO, președinți, antreprenori, top manageri din toate domeniile de business, din aviație și din aeroporturi, dar și alte tipuri de business conexe aviației – o reuniune importantă a comunității aviatice și a pasionaților de aviație, a mediului academic și de business din România.

    Anul acesta avem pentru prima dată, în cadrul conferinței și expoziție și demo cu drone.

    PRIA Aviation va avea loc în 13 iulie 2018, la ora 11.00 la Aeroportul Tuzla. A doua zi, pe 14 iulie, participanții vor avea locuri la secțiunea VIP la prestigiosul miting aviatic AEROMANIA. Vă puteți lua familia, să se bucure de acest weekend minunat de aviație.

    Parteneri de tradiție ai conferințelor PRIA Aviation sunt Regional Air Services, Regional Air School, Pilot Shop, AROPA, Aircraft Owners and Pilot Association Of Romania, Cirrus Romania, E&M, Faculatatea de Inginerie Aeropspațială și nu numai.

    Prin aviație puteți economisi timp, bani și o energie pentru afacerea dumneavoastră. Aveți posibilitatea să utilizați aviația generală pentru afaceri, cât și pentru petrecerea timpului liber.

    Conferința PRIA Aviation vă oferă studii de caz, cele mai bune practici și modalități de pentru a depăși cele mai presante provocări de afaceri. Agenda conferinței include sesiuni axate pe provocări și probleme cruciale care afectează afacerile din sectorul aviatic, cum imbunătățim condițiile și legislația pentru aviație în România și cum dezvoltam permanent acest sector țara noastră.

    Vei putea afla de la cei care participă despre cât te costă să întreții un avion, să faci cursuri de pilotaj, cum poți să îți iei brevetul de zbor, care sunt taxele de aeroport sau aerodrom, dar și cum a influențat aviația viața lor de business și cea personală.

    Evenimentul este un prilej bun pentru a scoate incă o dată în evidență legătura dintre aviație, economia locală, turism, industrie, servicii și participanții au oportunitatea să stabileasca noi legături de business.

    La conferința PRIA Aviation veți beneficia de cele mai importante si mai noi informații despre:

    • Dezvoltarea aeroporturilor din România; construcția de hangare pentru aviația generală
    • Modificarea codului aerian și adaptarea acestuia la necesitățile actuale
    • Simplificarea normelor de securitate pentru aviația generală
    • TVA de 5% pentru combustibilul pentru aviația generală si pentru biletele de avion pe rute interne, astfel încat să se încurajeze aviația și să se dechidă cât mai multe rute aeriene în România
    • Distribuirea banilor din aviație și către aeroclubrile și școlile de aviație private
    • Infrastructura aeroportuară. Se pot da garanții de stat pentru credite pe 20 de ani pentru piste betonate? Poate aloca statul bani și pentru aeroporturi?
    • Beneficiile aviației de business, oportunităti pentru utilizarea charterelor, co-proprietari de avion, jet-uri
    • Digitalizarea aeroporturilor și a îndustriei aviației in general
    • Oportunități de finanțare pentru aviație – pentru aeronave, aeronave de mici dimensiuni și business jet-uri;
    • Cele mai bune opțiuni care deschid rute aeriene pentru toate tipurile de afaceri;
    • Cum poți deveni pilot și care este rolul asociațiilor și al școlilor de aviație?

    Lectorii invitați sunt: Decebal Făgădău, Primar al Municipiului Constanţa , Dr. Catalin NAE  –  Președinte, INCAS, Remus VULPESCU – Director General, Romaero SA, Radu MERICA –  Președinte, Aircraft Owners and Pilots Association Romania, Cristina MITCHIEVICI –  Commercial Manager, Regional Air Services;  Cristian ALEXE – Director Executiv, Operațiuni Aeriene, CNAB,  Fănică CÂRNU - Director General Adjunct, ROMATSA, Cristina MUNTEANU - Business Development Manager, E&M Corporation,  Sorin CEPOI - Director, Direcția Aerodromuri și Navigație Aeriană, Autoritatea Aeronautică Civilă Română și reprezentanți ai Ministerului Transporturilor.

     

    PRIA Aviation reunește cei mai importanți leaderi ai industriei, oficialități guvernamentale, reprezentanți ai consiliilor județene, producători şi operatori aerieni, proprietarii de aeronave, chartere, jet-uri și elicoptere, companii care au produse luxury, şcoli de zbor, aerocluburi, furnizori de echipamente şi articole de aviaţie. Nu vor lipsi piloții de aviație de business și de aviație generală, dar și cei care sunt pasionați de aviație.  De asemenea, vor fi prezente la conferință şi industriile conexe prin reprezentanți ai hotelurilor, ai companiilor de închirieri automobile, investitori, companii de asigurări, bancheri, avocați, consultanți, dar și reprezentanți ai mass-mediei.

    Astfel vei avea ocazia să îi întâlnești pe cei mai importanți oameni din domeniu, să participi la un eveniment interactiv, deosebit, astfel încât la finalul evenimentului să avem trasate idei, soluții și propuneri. Nu în ultimul rând, profită de această ocazie pentru a face networking și a întâlni viitori parteneri sau pentru a menține legătura cu partenerii actuali!

    Mai multe detalii, agenda evenimentului PRIA Aviation și modalități de înscriere pentru participare puteți găsi pe www.priaevents.ro

     

    Despre PRIAevents

    PRIAevents - experții tăi in evenimente! Noi aducem informații de ultima oră si trend-uri în business prin intermediul conferințelor organizate. Echipa PRIAevents cu o experiență de peste 12 ani în organizarea evenimentelor premium pentru toate sectoarele de business.

    Dezbatem cele mai fierbinți teme, aducem cei mai importanți lectori, reunim în audiență participanți care corespund cu target-ul tău.

    Fie că dorești ca evenimentul să aibă loc în București sau în alte orașe din țară, PRIAevents este cea mai bună alegere.

    Evenimentele sunt oportunități perfecte pentru fiecare companie care dorește să iși mențină renumele sau să-l crească. Sunt, de asemenea, importante pentru creșterea vânzărilor. Prin intermediul lor pot fi lansate produse noi, se pot deschide noile birouri, pot fi prezentate rezultatele studiilor realizate de compania dumneavoastră, pot fi anunțate noi persoane din conducere sau rezultatele trimestriale si anuale.

    Evenimentele de business sunt importante pentru imaginea companiei și contribuie la dezvoltarea acesteia. Știind toate acestea, PRIA Conferences devine o extensie a departamentelor dumneavoastră de marketing și comunicare, vânzări și dezvoltare.

     

    Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați: raluca.voivozeau@priaevents.ro / 0744 584 661.

     

  • 03 Jul 2018 2:39 PM | Anonymous

    În secolul nostru mixul între aviație și business reprezintă una dintre cele mai importante ingrediente ale creșterii afacerilor deoarece timpul a devenit cea mai importantă resursă a fiecărui om de afaceri.


    De aceea, PRIAevents organizează acest eveniment premium PRIA Aviation 13-15 iulie 2018, cu sloganul Fly. Experience. Meet. Display. Demo. Fly. Este singurul de agest gen organizat în România  - un weekend luxury ce reunește CEO, președinți, antreprenori, top manageri din toate domeniile de business, din aviație și din aeroporturi, dar și alte tipuri de business conexe aviației – o reuniune importantă a comunității aviatice și a pasionaților de aviație, a mediului academic și de business din România.

    Anul acesta avem pentru prima dată, în cadrul conferinței și expoziție și demo cu drone.

    PRIA Aviation va avea loc în 13 iulie 2018, la ora 11.00 la Aeroportul Tuzla. A doua zi, pe 14 iulie, participanții vor avea locuri la secțiunea VIP la prestigiosul miting aviatic AEROMANIA. Vă puteți lua familia, să se bucure de acest weekend minunat de aviație.

    Parteneri de tradiție ai conferințelor PRIA Aviation sunt Regional Air Services, Regional Air School, Pilot Shop, AROPA, Aircraft Owners and Pilot Association Of Romania, Cirrus Romania, E&M, Faculatatea de Inginerie Aeropspațială și nu numai.

    Prin aviație puteți economisi timp, bani și o energie pentru afacerea dumneavoastră. Aveți posibilitatea să utilizați aviația generală pentru afaceri, cât și pentru petrecerea timpului liber.

    Conferința PRIA Aviation vă oferă studii de caz, cele mai bune practici și modalități de pentru a depăși cele mai presante provocări de afaceri. Agenda conferinței include sesiuni axate pe provocări și probleme cruciale care afectează afacerile din sectorul aviatic, cum imbunătățim condițiile și legislația pentru aviație în România și cum dezvoltam permanent acest sector țara noastră.

    Vei putea afla de la cei care participă despre cât te costă să întreții un avion, să faci cursuri de pilotaj, cum poți să îți iei brevetul de zbor, care sunt taxele de aeroport sau aerodrom, dar și cum a influențat aviația viața lor de business și cea personală.

    Evenimentul este un prilej bun pentru a scoate incă o dată în evidență legătura dintre aviație, economia locală, turism, industrie, servicii și participanții au oportunitatea să stabileasca noi legături de business.

    La conferința PRIA Aviation veți beneficia de cele mai importante si mai noi informații despre:

    • Dezvoltarea aeroporturilor din România; construcția de hangare pentru aviația generală
    • Modificarea codului aerian și adaptarea acestuia la necesitățile actuale
    • Simplificarea normelor de securitate pentru aviația generală
    • TVA de 5% pentru combustibilul pentru aviația generală si pentru biletele de avion pe rute interne, astfel încat să se încurajeze aviația și să se dechidă cât mai multe rute aeriene în România
    • Distribuirea banilor din aviație și către aeroclubrile și școlile de aviație private
    • Infrastructura aeroportuară. Se pot da garanții de stat pentru credite pe 20 de ani pentru piste betonate? Poate aloca statul bani și pentru aeroporturi?
    • Beneficiile aviației de business, oportunităti pentru utilizarea charterelor, co-proprietari de avion, jet-uri
    • Digitalizarea aeroporturilor și a îndustriei aviației in general
    • Oportunități de finanțare pentru aviație – pentru aeronave, aeronave de mici dimensiuni și business jet-uri;
    • Cele mai bune opțiuni care deschid rute aeriene pentru toate tipurile de afaceri;
    • Cum poți deveni pilot și care este rolul asociațiilor și al școlilor de aviație?

    Lectorii invitați sunt: Decebal Făgădău, Primar al Municipiului Constanţa , Dr. Catalin NAE  –  Președinte, INCAS, Remus VULPESCU – Director General, Romaero SA, Radu MERICA –  Președinte, Aircraft Owners and Pilots Association Romania, Cristina MITCHIEVICI –  Commercial Manager, Regional Air Services;  Cristian ALEXE – Director Executiv, Operațiuni Aeriene, CNAB,  Fănică CÂRNU - Director General Adjunct, ROMATSA, Cristina MUNTEANU - Business Development Manager, E&M Corporation,  Sorin CEPOI - Director, Direcția Aerodromuri și Navigație Aeriană, Autoritatea Aeronautică Civilă Română și reprezentanți ai Ministerului Transporturilor.

    PRIA Aviation reunește cei mai importanți leaderi ai industriei, oficialități guvernamentale, reprezentanți ai consiliilor județene, producători şi operatori aerieni, proprietarii de aeronave, chartere, jet-uri și elicoptere, companii care au produse luxury, şcoli de zbor, aerocluburi, furnizori de echipamente şi articole de aviaţie. Nu vor lipsi piloții de aviație de business și de aviație generală, dar și cei care sunt pasionați de aviație.  De asemenea, vor fi prezente la conferință şi industriile conexe prin reprezentanți ai hotelurilor, ai companiilor de închirieri automobile, investitori, companii de asigurări, bancheri, avocați, consultanți, dar și reprezentanți ai mass-mediei.

    Astfel vei avea ocazia să îi întâlnești pe cei mai importanți oameni din domeniu, să participi la un eveniment interactiv, deosebit, astfel încât la finalul evenimentului să avem trasate idei, soluții și propuneri. Nu în ultimul rând, profită de această ocazie pentru a face networking și a întâlni viitori parteneri sau pentru a menține legătura cu partenerii actuali!

    Mai multe detalii, agenda evenimentului PRIA Aviation și modalități de înscriere pentru participare puteți găsi pe www.priaevents.ro

     

    Despre PRIAevents

    PRIAevents - experții tăi in evenimente! Noi aducem informații de ultima oră si trend-uri în business prin intermediul conferințelor organizate. Echipa PRIAevents cu o experiență de peste 12 ani în organizarea evenimentelor premium pentru toate sectoarele de business.

    Dezbatem cele mai fierbinți teme, aducem cei mai importanți lectori, reunim în audiență participanți care corespund cu target-ul tău.

    Fie că dorești ca evenimentul să aibă loc în București sau în alte orașe din țară, PRIAevents este cea mai bună alegere.

    Evenimentele sunt oportunități perfecte pentru fiecare companie care dorește să iși mențină renumele sau să-l crească. Sunt, de asemenea, importante pentru creșterea vânzărilor. Prin intermediul lor pot fi lansate produse noi, se pot deschide noile birouri, pot fi prezentate rezultatele studiilor realizate de compania dumneavoastră, pot fi anunțate noi persoane din conducere sau rezultatele trimestriale si anuale.

    Evenimentele de business sunt importante pentru imaginea companiei și contribuie la dezvoltarea acesteia. Știind toate acestea, PRIA Conferences devine o extensie a departamentelor dumneavoastră de marketing și comunicare, vânzări și dezvoltare.

     

    Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați: raluca.voivozeau@priaevents.ro / 0744 584 661.

     


© BGAA of  Romania
Powered by Wild Apricot Membership Software