Business and General Aviation Association of Romania

News

<< First  < Prev   ...   13   14   15   16   17   Next >  Last >> 
  • 23 Jun 2017 2:42 PM | Anonymous

    ForeFlight a creat un nou instrument de planificare a zborurilor destinat persoanelor fizice și departamentelor de zboruri corporative, care simplifică calculele complexe, sugerează rute optime și afișează cele mai bune prețuri disponibile ale combustibililor.


    Software-ul de planificare a zborului ForeFlight Performance oferă performanțe rapide și exacte, precum și calcule de rută pentru aeronavele de înaltă performanță cu piston, turbopropulsie și jet.

    "Multe dintre noile capabilități sunt posibile prin biblioteca mare de date privind performanțele aeronavelor și cu motorul de planificare a zborurilor de ultimă generație AviationCloud", a declarat Tyson Weihs, co-fondator și CEO al ForeFlight. "Piloții vor fi uimiți de cât de repede pot crea, scurta și de a depune planuri complexe de zbor de pe un iPhone, iPad sau browser. Clienții individuali și de afaceri vor avea calcule mai precise de planificare a zborurilor, economisesc timp și vor economisi bani atunci când planifică și zboară cu noile caracteristici de planificare a performanței ForeFlight. "

    ForeFlight a creat o rețea sofisticată de planificare globală a zborurilor și o optimizare a rutei, precum și o bibliotecă detaliată a profilurilor de performanță a aeronavelor. Compania promite o planificare corectă a performanței pentru o gamă largă de aeronave care zboară la diferite greutăți, altitudini și viteze diferite.

    Clienții pot crea profiluri de aeronave în "mai puțin de un minut", le pot personaliza și le pot încărca automat în conturile lor. Căile și altitudinile optime sunt actualizate în mod continuu pe baza vânturilor și temperaturilor prognozate. Piloții pot face ajustări de ultim moment ale încărcăturii de combustibil și a pasagerilor, precum și planuri de urgență pe dispozitivele lor electronice.

    Noul software funcționează și cu JetFuelX, un serviciu bazat web care ajută la găsirea și compararea combustibilului de jet, pentru a determina unde clienții pot obține cele mai bune rate.

    Abonamentele Foreflight Performance Plus sunt la vânzare pentru 300 de dolari pe an pentru persoane fizice, iar abonamentele de performanță pentru mai multe utilizatori încep de la 300 de dolari pe licență. Informații detaliate privind prețurile sunt disponibile online.

    Avizul de la Houston bazat pe ForeFlight a contribuit la crearea și popularizarea pungilor electronice bazate pe iOS, care au devenit o caracteristică între piloții aviației generale. Ideea o dată de revoluție a iPad-urilor în cockpit a provocat schimbări în zborul aerian, militar, corporativ și planificarea zborurilor, iar compania face mari investiții pentru a câștiga pe piețele mai mari și potențial mai profitabile.


  • 22 Jun 2017 3:19 PM | Anonymous

    Cele mai recente îmbunătățiri ale Planificatorului de Zbor AOPA includ o integrare mult așteptată cu Leidos Flight Service și o scurtă prezentare interactivă, ușor de vizualizat, care evidențiază informații pertinente. Anterior, piloții trebuiau să vâneze specificul între o aglomerație de informații bazate pe text - un proces laborios care putea îngropa detalii semnificative de-a lungul unei rute de zbor intenționate.


    Aceste informații sunt acum afișate vizual și disponibile piloților la doar un clic sau trecând peste funcțiile de-a lungul unui traseu destinat.

    "Vă aduceți aminte că vorbeam despre o imagine care merită o mie de cuvinte? Ei bine, aici este în practică", a explicat Eric Rush, care conduce echipa de dezvoltare AOPA Flight Planner. Rush a spus că membrii AOPA au cerut date de planificare a zborurilor într-un format mai ușor de citit, iar noile caracteristici din AOPA Flight Planner v2.6 oferă toate acestea și multe altele.

    Atunci când un utilizator se îndreaptă spre obiecte diferite, detaliile suplimentare despre elementele respective apar în vedere, cu interactivitate care poate face planificarea zborului o briză mai degrabă decât o corvoadă. De exemplu, gruparea elementelor informative de pe diagramă evită aglomerația și agitația de fundal care tind să mascheze informații importante cu ajutorul unor briefing-uri bazate pe text, "astfel încât să nu fiți copleșiți de informații", a spus Rush.

    "De aceea îl numim interactiv", a explicat el.

    Condiții precum informațiile meteorologice ale avioanelor sunt mai ușor de citit și de înțeles, deoarece sunt reprezentate grafic și suprapuse peste o rută. "Asta-i un lucru frumos despre briefing-ul Planificatorului de zbor al AOPA", a explicat el. "Acum puteți vedea unde este ruta dvs. în legătură cu aceste elemente grafice." Îmbunătățirile iau o mulțime de presupuneri dintr-un briefing. Anterior, piloții trebuiau să încerce să vizualizeze la ce condiții de zbor s-ar aștepta în timp ce ascultau un raport telefonic de la un specialist în servicii de zbor.

    Indicația către o anumită zonă de referință pe ruta planificatorului de zbor arată un sumar care este suprapus pe traseul de zbor și când un anumit element este activ, detaliile pot fi vizualizate într-o fereastră laterală.

    Rush a adăugat că noul planificator de zbor interactiv AOPA face mai ușor și descifrarea anumitor anunțuri către aeriene. Serviciul de zbor Leidos "semnalizează" anumite note ca fiind critice, iar unele ca avertizări, oferindu-le o secțiune vizuală proprie în cadrul rubricilor de explicare a rutelor.

    În special, condițiile nefavorabile, care ar putea fi orice, de la restricții de zbor temporare la piste închise, "apar în secțiunea de sus" până în partea superioară a ferestrei laterale interactive, iar informația este prezentată cu o caracteristică grafică care atrage atenția asupra ochilor. În esență, un zbor mai scurt și un pilot pot digera informațiile în același timp, astfel încât la orice întrebări să poată fi ușor de răspuns de către un specialist în servicii de zbor.

    Pentru condițiile meteorologice de-a lungul unei rute intenționate, simbolurile colorate indică condițiile curente. Verde simbolizează VFR, albastrul indică VFR marginal, roșu prezintă IFR, iar magenta reprezintă IFR scăzută. Detaliile însoțitoare pot fi prezentate în date simple sau în limba engleză, în funcție de preferințele unui pilot. Derularea către o stație de raportare de pe pagina principală a hărții, de asemenea, derulează automat fereastra laterală la detaliile care o însoțesc și le subliniază pentru o referință vizuală ușoară.

    Rush a adăugat că prognozele zonelor terminale (TAF) de-a lungul unui traseu sunt prezentate în mod cronologic, bazându-se pe timpul de trecere estimat al unui pilot în acea zonă. "O altă caracteristică utilă care va bucura piloții este o indicație a momentului în care TAF se va schimba. Este deosebit de util atunci când condițiile de prognoză se schimbă și poate avertiza piloții asupra schimbărilor climatice semnificative chiar înainte sau imediat după ce trec de acele puncte. "

    Pentru piloții care preferă stilul vechi, informarea pe bază de text, acestea sunt încă disponibile. Un element dedicat din partea de jos a meniului secțiunii permite vizualizarea întregului briefing într-un bloc de text mare, la fel ca versiunile anterioare. "Sperăm ca oamenii sa înceapă trecerea la briefing-ul interactiv grafic, de vreme ce informația este mult mai ușor de vizualizat", a spus Rush.

    Planurile de zbor interne ale FAA și ICAO pot fi completate direct de la Planificatorul de zbor AOPA la Serviciile de zbor Leidos sau CSRA DUATS. De asemenea, ele pot fi imprimate, modificate sau anulate. Anterior, un pilot care trebuia să schimbe un plan de zbor pe teren trebuia să formeze un număr de telefon și să vorbească cu personalul de instruire sau să lase planul de zbor să expire înainte de a îl deschide. "Asta a fost ceva dorit de membrii AOPA", a explicat Rush, menționând că și piloții vor primi o confirmare prin e-mail ori de câte ori depun un plan de zbor.

    Piloții care depun un plan de zbor IFR de la planificatorul de zbor al AOPA "vor primi de asemenea ruta așteptată de la Leidos prin intermediul confirmării prin e-mail", ceea ce este util pentru modificările de rutare de ultimă oră. Aceștia pot trimite e-mailuri care au modificat rutarea înapoi la ei înșiși pentru a le importa în geanta electronică preferată, îmbunătățind și mai mult îmbunătățirile.

    "Suntem plini de speranță că actualizările AOPA Flight Planner vor permite piloților să exploreze traseul dorit într-un mod grafic ușor de vizualizat pentru o mai bună înțelegere", a concluzionat el.


  • 04 Aug 2016 1:20 PM | Julian B. (Administrator)

    Dragi membri,

    Luna Iulie a fost o luna foarte plina pentru asociatia Aircraft Owners and Pilot Association of Romania.

    Am avut atat activitati de socializare cat si activitati pentru continuarea proiectelor noastre pentru imbunatatirea conditiilor de zbor pentru aviatia generala din Romania.


    Ne bucuram ca ati fost alaturi de noi chiar de la inceputul lunii, in week-end-ul de aviatie de la mare, 

    Conferinta Pria Aviation si Aeromania 2016. 
    Week-end in care 
    s-au discutat intens multe subiecte de interes pentru aviatia de business, aviatia generalala si serviciile de Search and Rescue, dar ne-am si relaxat si bucurat de un airshow aniversar, a 10-a editie de Aeromania.


     

    Va multumim si pentru participarea la intalnirea consultativa de pe data de 27 iulie, celor care ati reusit sa investiti cateva ore din programul dumneavoastra (care stim ca este foarte incarcat). In cadrul acestei intalniri, pe langa faptul ca ne-am bucurat sa ne revedem, am discutat problemele arzatoare ale Asociatiei noastre, cea mai importanta tema fiind fuziunea cu A.O.P.A. Romania, afland astfel si opiniile si sugestiile dumneavoastra.

    In vederea unei forme de colaborare si asociere cu AOPA Romania reprezentantii nostri au participat la intalniri si negocieri in luna iulie, in speranta ca vom ajunge la un acord comun si vom lupta pentru interesele aviatiei generale impreuna, sub numele unei singure asociatii. 


    Pe langa aceste activitati, asociatia noastra a depus eforturi continue si pentru proiectele noastre de imbunatatire a conditiilor de zbor pentru aviatia generala in Romania astfel:

    1. Dupa consultarea noilor harti din AIP Romania, reprezentantii nostri s-au autosesizat asupra limitei minime de inaltime pentru partea de nord a TMA Bucuresti. Dupa cum stiti, pe hartile vechi, in partea de nord a zonei de TMA, din cauza reliefului, limita minima a acestei zone era 4500 ft.

    Noile harti nu mai prevad ridicarea limitei minime a zonei TMA in partea de nord, astfel, pe harta, limita minima a ramas 2000 ft.



    Reprezentantii Aircraft Owners and Pilot Association of Romania s-au adresat reprezentantilor Romatsa referitor la aceasta problema si am fost asigurati ca acest lucru este o eroare de tiparire, iar limita minima ramane neschimbata in partea de nord a zonei TMA, 4500 ft.


    2. Intalnire AACR si CNAB

    In data de 26.07.2016, Presedintele asociatiei noastre, dl. Radu Merica, in urma unei solicitari adresate Ministerului Transporturilor, a participat la o intalnire cu reprezentantii AACR si CNAB.

    Participanti: dl. Armand Petrescu - Director General AACR, dl. Sorin Encutescu - consilier  Director General AACR, dl. Andrei Filipoiu - Director de Siguranta AACR, dl. Ovidiu Traichioiu - Director Adjunct Supervizare AACR, dl. Ioan Arba - Director Securitate Aeronautica AACR, dna. Rodica Cazanciuc - Director Reglementare AACR, dl. Cosmin Pestesan - Director General CNAB, dl. Valentin Iordache - Director Comunicare CNAB.

    Subiectul principal abordat in aceasta a fost accesul nemijlocit al pilotilor de aviatie generala la aeronavele proprii, fara a mai fi necesar serviciul de handling. Astfel, punctele de discutie au fost:

    -  Posibilitatea de self-handling pentru operatiunile de aviatie generala, cu acces la aeronava proprie;

    -   Contract de operare cu Aeroportul Baneasa;

     Legitimatie de acces pe platforma aeroportului pentru detinatorii de aeronave pozitionate pe acest aeroport (home airfield);

    -  Delimitarea unei zone de aviatie generala care sa intre sub incidenta regulamentului (UE) NR. 1254/2009 AL COMISIEI din 18 decembrie 2009, articolul 1;

    -  Gasirea unei solutii de acces spre si dinspre Romaero, care sa nu mai presupuna plata unei taxe de 50/euro per miscare si un timp de asteptare de 2-3 ore.

    Discutiile vor continua in cadrul unei intalniri ulterioare, urmand a se gasi solutii pentru aceste probleme. 

    Momentan, ca rezultat imediat al acestei intalniri, reprezentantii AACR ne pot pune la dispozitie un model de program de securitate pentru persoanele fizice care solicita aprobarea de acces pe aeroport. 


    Asadar, luna iulie a fost una destul de ocupata pentru noi, si am incheiat-o cu participarea la BIAS 2016, un eveniment impresionant, asa cum ne-au obisnuit organizatorii. 

     


    Pentru cei dintre dumneavoastra care nu ati reusit sa ajungeti, am creat un album cu fotografii pe pagina noastra de Facebook, il puteti accesa la urmatorul link:

    https://www.facebook.com/AOPARomania/photos/?tab=album&album_id=1101195573259321 



  • 27 May 2016 12:22 PM | Julian B. (Administrator)

    Marti, 24 Mai 2016, a avut loc conferinta Pria Aviation, inca un eveniment de succes al organizatorului PRIA Events.

    Aceasta intrunire a avut doua axe principale de discutie: oportunitatile de business in aviatie si problemele actuale cu care se confrunta domeniul, in special aviatia generala.

    Conferinta a debutat cu prezentarea domnului Martin Robinson, invitatul special al acestui eveniment, CEO al AOPA UK. Domnul Robinson ne-a prezentat succint AOPA UK, IAOPA si evolutia aviatiei generale in UK, inclusiv aportul benefic pe care aceasta il aduce la dezvoltarea economica nationala.


    Ulterior acestei prezentari au luat cuvantul rand pe rand invitatii, persoane de renume si cu impact semnificativ asupra aviatiei romanesti: dl. Radu Merica – presedinte Aircraft Owners and Pilot Association of Romania, dl. Ovidiu Traichioiu – Directorul Directiei de Supervizare AACR, dl. Cdor. Ioan Chirea - Seful Autoritatii Aeronautice Nationale Militare din Romania, dl. Valentin Cimpuieru – Director Departament Tehnic si Dezvoltare Romatsa, dna. Cristina Mitchievici – Director Comercial RAS Tuzla, dna. Valentina Voicu-Balan – Pilot elicopter RAS Tuzla, dna. Ioana Anghel – Avocat ONV Law, dl. Marius Maier – Managing Partner, CMC Group Risk Advisor.

           

                                  

    Rand pe rand au fost tratate subiecte diverse:

    -      oportunitatile de business in aviatia romaneasca;
    -      problemele actuale cu care se confrunta aviatia, in special aviatia generala privata: accize aplicate combustibilului AvGas, zone aeriene restrictionate, problema self handling-ului pentru aviatia privata etc.;

    -      modificarile legislative in desfasurare,;
    -      noul Cod Aerian care vine cu mici, dar importante
     modificari;
    -      solutii pentru utilizarea flexibila a spatiului aerian, atat militara cat si civila;
    -      probleme ale aerodromurilor private si dezvoltarea acestora in imposibilitatea de a accesa fonduri de la stat sau de la Uniunea Europeana;
    -      reglementari referitoare la clasificarea si acomodarea dronelor (UAV) in spatiul aerian national prin noul Cod Aerian dar si utilitatea acestora;
    -      detalii despre domeniul asigurarilor in aviatie.

         Beneficiul adus de aceasta conferinta a fost discutia directa intre reprezentantii entitatilor de stat in domeniu, cu putere de decizie, si consumatorii finali – pilotii si utilizatorii de servicii aeronautice. Comunicarea directa fiind cel mai util instrument in rezolvarea problemelor si imbunatatirea contextului legislativ actual.


    Avand convingerea ca in scurt timp se vor vedea rezultatele acestor discutii, multumim PRIA Events pentru organizarea acestei conferinte!


  • 25 Nov 2012 12:07 PM | Tudor Vasile
      Do you want a pilot to land your plane after having been awake for over 22 hours?

    The EU wants to make this legal with a new set of rules on flight duty times that would jeopardize passenger safety. The proposed flight “safety” rules would allow piloting aircraft whilst severely fatigued. The consequences of pilot fatigue can be disastrous. Sign the petition here >>

  • 11 Oct 2012 8:02 AM | Julian B. (Administrator)
    BGAA Romania established the main objectives for 2013 and the general frame of the activity that will take place in the near future for the organization. The meeting was attended by Mr Radu Merica, the President of A.O.P.A Romania and by the Vicepresidents, Mr Halit Ozturkemnt and Iulian Botta.
<< First  < Prev   ...   13   14   15   16   17   Next >  Last >> 
© BGAA of  Romania
Powered by Wild Apricot Membership Software